Putin si-a atins scopul si a bagat in sperieti Europa. Rusia a anunțat că își retrage trupele de la granița cu Ucraina

Postat la: 22.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Putin si-a atins scopul si a bagat in sperieti Europa. Rusia a anunțat că își retrage trupele de la granița cu Ucraina

Rusia a anunțat joi că își a retrage trupele din apropierea graniței cu Ucraina și Crimeea, considerând finalizate exercițiile militare pe care le-a desfășurat în zonă, relatează Euronews.

„Trupele și-au demonstrat abilitatea de a asigura o apărare de încredere a țării. Așadar am decis să închei inspectarea activităților din districtele militare din sud și vest" din vecinătatea Ucrainei, a declarat ministrul rus al apărări Serghei Șoigu într-un comunicat de presă. Acesta a precizat că trupele se vor întoarce la bazele lor până pe 1 mai, nefiind însă clar dacă ordinul vizează toate trupele masate de Rusia la granița sa cu Ucraina în ultima lună, potrivit Reuters. Josep Borrell, diplomatul șef al Uniunii Europene a declarat luni că Rusia a transferat în jur de 100.000 de soldați în apropierea graniței sale sudice.

Joi dimineață, ministrul de externe ucrainean a făcut apel la aliații occidentali să arate că sunt pregătiți să pedepsească Moscova cu noi sancțiuni, inclusiv cu excluderea Rusiei din sistemul global de plăți bancare SWIFT, pentru a descuraja Kremlinul să recurgă la și mai multe forțe militare. Serviciul federal de securitate din Rusia a anunțat că a arestat joi, în Crimeea, un bărbat suspectat de trădare, ce ar fi furnizat Ucrainei informații secrete despre flota din Marea Neagră. Președintele Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul să nu treacă peste „liniile roșii" ale Rusiei, spunând că Moscova va răspunde rapid și dur la orice provocări, astfel încât cei care le-au făcut își vor regreta acțiunile.

​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski promulgase cu o zi în urmă o lege ce permite convocarea rezerviştilor pentru serviciul militar fără a decreta mobilizarea. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupe ucrainene luptă cu separatişti sprijiniţi de Rusia, într-un conflict despre care Ucraina afirmă că s-a soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014. Ucraina, aliaţii săi occidentali şi NATO au acuzat Rusia de masare 'provocatoare' de trupe la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea. La rândul său, Rusia a denunţat 'activitatea provocatoare' a Statelor Unite şi NATO în regiunea Mării Negre.

 

loading...
PUTETI CITI SI...