Putin, pe cale să capete imunitate pe viaţă

Postat la: 19.02.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Putin, pe cale să capete imunitate pe viaţă

Preşedinţii ruşi ar putea să beneficieze de imunitate pe viaţă odată ce vor părăsi funcţia în baza reformelor constituţionale propuse, a declarat marţi un parlamentar rus, Pavel Kraşenikov. Propunerea, făcută de un grup de lucru parlamentar, vine după ce luna trecută, preşedintele Vladimir Putin a anunţat reforme în sistemul politic care ar elimina unele puteri ale preşedinteluim scrie Reuters.

Iniţiativele lui Putin, care au fost urmate de schimbarea guvernului, sunt văzute pe scară largă ca o modalitate de a-i permite să-şi extindă controlul asupra puterii după încheierea mandatului său în 2024. „Preşedintele Rusiei, după ce a încetat să-şi exercite puterile, are imunitate. Avem această propunere", a spus Pavel Kraşenikov în cadrul unei reuniuni a grupului de lucru, a informat agenţia de ştiri RIA. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat reporterilor că nu va comenta propunerea grupului de lucru în această etapă.

Krashennikov spusese la începutul acestei luni că preşedinţii ruşi pot fi făcuţi senatori pe viaţă după terminarea mandatul lor. Parlamentarii din camerele inferioare şi superioare ale parlamentului sunt imuni la urmărirea penală în conformitate cu legea rusă. Grupul de lucru a prezentat deja o serie de alte propuneri, inclusiv una care ar schimba statutul lui Vladimir Putin, de la cel de şef al statului, la cel de conducător suprem.

Camera inferioară a parlamentului din Rusia a susţinut deja reformele propuse de Putin într-un vot luna trecută. Pentru ca propunerile grupului să fie adoptate, ele trebuie să fie aprobate de camera inferioară a parlamentului, înainte de a fi votate de camera superioară. Putin a spus că modificările propuse vor fi supuse unui vot la nivel naţional, dar încă nu este stabilită o dată.

loading...
PUTETI CITI SI...