Putin încearcă să bage spaima în ruşi şi emite pretenţii asupra unor ţări independente: "Uniunea Sovietică nu este nimic altceva decât Rusia istorică"

Postat la: 20.05.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Putin încearcă să bage spaima în ruşi şi emite pretenţii asupra unor ţări independente:

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut un nou discurs în care îşi prezintă ţara ca o cetate asediată care se poate apăra doar prin el şi îi arogă drepturi istorice asupra unor ţări independente.

Rusia se confruntă periodic cu tentative ale unora de „a înhăţa" ceva de la ea, însă „le va sparge dinţii" tuturor celor care intenţionează să facă acest lucru, a declarat joi Putin în cadrul unei şedinţe a comitetului organizatoric rus „Pobeda", informează agenţia de presă TASS. Potrivit lui Putin, unii „se încumetă să afirme public că bogăţiile Siberiei aparţin în mod injust unei singure ţări". „Este ciudat să auzi asemenea lucruri, însă ele se fac uneori auzite. Toţi vor să ne muşte de ceva şi să înhaţe ceva de la noi. Însă, ei trebuie să ştie - cei care intenţionează să facă asta - că noi le vom sparge dinţii tuturor, astfel ca ei să nu mai poată muşca", a continuat liderul de la Kremlin, insinuând că ruşii ar fi ameninţaţi şi el ar fi singurul care i-ar putea apăra.

Putin susţine, în stilul sovietic, că mulţi vor să pună piedici Rusiei pentru că o consideră prea mare şi se tem de ea. O consideră prea mare chiar şi după ce şi-a pierdut „o bună parte din teritoriile istorice după destrămarea Uniunii Sovietice", insistă Putin în mod insidios. „Uniunea Sovietică nu este nimic altceva decât Rusia istorică, doar că ea se numea altfel şi conţinutul ideologic era, desigur, altul, însă din punct de vedere geopolitic aceasta este Rusia istorică", a spus el.„De imensitatea noastră se tem toţi", a conchis liderul de la Kremlin, citându-l pe ţarul Alexandru al III-lea. Apoi, Vladimir Putin a reluat ideea că Rusia ar avea „cele mai moderne forţe nucleare de descurajare din lume". El a menţionat ca exemplu sistemul de rachete „Avangard", care, potrivit părţii ruse, are o rază de acţiune intercontinentală şi poate atinge o viteză hipersonică.

Vladimir Putin nu este la prima declaraţie în care arată că are pretenţii asupra unor state care s-au eliberat la începutul anilor 1990 de sub jugul Uniunii Sovietice şi au mers pe propria cale după decenii sau secole de dominaţie rusească. Uniunea Sovietică a fost „Marea Rusie", iar destrămarea ei a reprezentat „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut", a declarat Putin în noiembrie 2011. În martie 2018, pe când simula un miting de campanie în drumul spre cel de-al patrulea mandat la Kremlin, Putin a declarat că şi-ar fi dorit să împiedice prăbuşirea Uniunii Sovietice.

În ultimele două mandate la Kremlin, Vladimir Putin, în vârstă de 68 de ani, şi-a întărit mecanismul de represiune pe plan intern, a agresat Ucraina anexând Crimeea şi oferind sprijin unei rebeliuni pro-ruse în estul acestei ţări vecine cu România şi s-a autoizolat cu critici tot mai vehemente la adresa Occidentului, erijându-se în acelaşi timp drept în singura persoană care poate proteja şi garanta progresul Rusiei. Cincisprezece state şi-au regăsit/obţinut independenţa în 1990-1991 odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice, şi anume Estonia, Letonia şi Lituania (în prezent membre UE şi NATO), Belarus (aflată într-o uniune cu Rusia), Republica Moldova (al doilea stat românesc) şi Ucraina în Europa de Est, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia (victimă a unei agresiuni ruse în august 2008) în Caucaz şi Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan în Asia Centrală, plus Rusia.

loading...
PUTETI CITI SI...