Provocare la adresa armatei americane. Un submarin al Chinei și-a schimbat cursul către principala bază militară a SUA din Pacific

Postat la: 14.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Provocare la adresa armatei americane. Un submarin al Chinei și-a schimbat cursul către principala bază militară a SUA din Pacific

Un submarin suspect a fost identificat la nord de Okinawa, principala bază militară a Statelor Unite ale Americii în Pacific. Baza se află pe teritoriul japonez, iar niponii, care au identificat submarinul vineri, continuă monitorizarea sa, fiind în stare de alertă.

În Okinawa se află Kadena Air Base, cea mai mare a bază US Air Force din Pacific, fiind considerată „piatra de temelia a SUA în Pacific". Ocupat de americani după Al Doilea Război Mondial şi retrocedat japonezilor în 1972, arhipelagul Okinawa, situat la peste 1.500 km sud-vest de Tokyo, însumează mai puţin de 1% din suprafaţa totală a Japoniei, dar are o importanță strategică deosebită deoarece găzduieşte mai mult de jumătate din cei circa 47.000 de militari americani aflați pe teritoriul japonez.

Ministerul Apărării din Japonia a confirmat că vineri dimineață a detectat pentru prima dată prezența unui submarin suspect în apropierea apelor sale teritoriale. Submarinul a fost identificat în apropierea de Amami Oshima, insulă aflată la aproximativ 400 de km de Okinawa. Japonia percepe incidentul ca o provocare Publicația finanțată de Pentagon - dar independentă din punct de vedere editorial - Stars and Stripes relatează că submarinul e mai mult ca sigur chinez întrucât a fost observat ulterior navigând alături de un distrugător chinez din clasa Luyang III.

Submarinul chinez a intrat în zona din imediata apropiere a apelor teritoriale japoneze, la est de Amami Oshima, iar mai apoi și-a schimbat cursul și a navigat spre vest, în Marea Chinei de Est. Sursa citată precizează că de data aceasta submarinul chinez nu a intrat în apele teritoriale ale Japoniei, dar modul în care a navigat, la nordul arhipelagului Okinawa, în apropiere de apele teritoriale japoneze, poate fi perceput cu siguranță ca o provocare. De partea cealaltă, Global Times, entitate media controlată de Beijing, a relatat despre incident, acuzând Japonia că face valuri și exagerează relatarea incidentului.

De-a lungul timpului Japonia a acuzat de multe ori China de intruziuni în apele teritoriale japoneze în apropierea insulelor revendicate de chinezi. În anul 2018 un submarin al Chinei a fost identificat în apropierea Japoniei. Ultima oară când un submarin chinez a fost detectat în regiune se întâmpla în vara anului trecut. Cele petrecute în aceste zile amintesc de un incident mult mai grav care a avut loc în 2004, când un submarin chinez din clasa Han a efectuat o incursiune de aproape două ore în apele teritoriale japoneze, la doar 300 de km de Okinawa, locația principalei baze americane din Pacific. Incidentul de atunci a dat naștere unei reacții diplomatice vehemente din partea niponilor.

La finalul lunii iulie portavionul britanic HMS Queen Elizabeth ar fi fost urmărit și hărțuit de mai multe submarine chineze care au fost detectate de navele din grupul de luptă condus de portavionul britanic, scrie presa britanică. Pe fondul prezenței în Marea Chinei de Sud a portavionului HMS Queen Elizabeth, Beijingul a trimis mai multe submarine nucleare în apropierea grupului naval de luptă condus de portavionul britanic. Potrivit unui raport al celor de la Daily Express, au fost detectate submarine nucleare chinezești din clasa Shang care au urmărit portavionul britanic.

Submarinele au fost detectate de sistemele antisubmarin ale fregatelor HMS Kent și HMS Richmond, aflate în grupul naval condus de HMS Queen Elizabeth. Sursa citată precizează că ulterior un al treilea submarin chinez a fost detectat, acesta se deplasa în fața grupului naval britanic. De partea cealaltă Beijingul a denunțat prezența grupului naval britanic în Marea Chinei de Sud, ape teritoriale pe care China le revendică aproape în totalitate. Mai mulți experți militari chinezi, citați de Global Times, entitate media controlată de statul chinez, au precizat că informațiile date publicității de britanici nu sunt credibile. Ei consideră că Marea Britanie încearcă să se „laude" cu capacitățile sale de luptă antisubmarină.

Incidentul are loc pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Marea Britanie și China. Portavionul britanic se află în Marea Chinei de Sud după ce a participat la exerciții NATO în Marea Mediterană. Acesta e angajat într-o misiune de opt luni, timp în care va participa la exerciții cu state aliate precum SUA, Japonia, Coreea de Sud sau Singapore. Londra precizează că prezența grupului naval de luptă condus de HMS Queen Elizabeth în Marea Chinei de Sud reprezintă un mesaj ferm din partea sa în ceea ce privește respectarea dreptului maritim internațional de către China.

loading...
PUTETI CITI SI...