Prețurile au crescut în Marea Britanie în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani: inflația face prăpăd

Postat la: 22.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Prețurile au crescut în Marea Britanie în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani: inflația face prăpăd

Prețurile continuă să crească în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani în Marea Britanie, informează BBC. Costurile alimentelor, energiei și combustibililor ating prețuri record.

Inflația din Marea Britanie a crescut ușor la 9,1% în cele 12 luni până în mai, de la 9% în aprilie, a anunțat Oficiul Național de Statistică (ONS).

Cifra se află acum la cel mai ridicat nivel din martie 1982, când a fost tot de 9,1%.

Banca Angliei a avertizat că inflația va ajunge la 11% în acest an.

Inflația reprezintă ritmul în care cresc prețurile. De exemplu, dacă o sticlă de lapte costă 1 liră sterlină și aceasta crește cu 5 pence față de anul precedent, atunci inflația laptelui este de 5%.

ONS a declarat că prețurile în creștere pentru alimente și băuturi nealcoolice au contribuit la alimentarea inflației în luna mai, cele mai mari creșteri de costuri fiind înregistrate la pâine, cereale și carne.

Războiul Rusiei în Ucraina a restricționat grav livrările de grâu și porumb de la doi dintre cei mai mari exportatori mondiali.

Ucraina este, de asemenea, un producător important de ulei de floarea-soarelui, ceea ce a dus la creșterea costurilor alternativelor.

Firma de analiză a pieței Kantar a prognozat că factura medie anuală la alimente în Marea Britanie va crește cu 380 de lire sterline în acest an.

Supermarketul Asda a declarat pentru BBC că unii cumpărători stabilesc limite de 30 de lire sterline la casele de marcat și la pompele de benzină.

Clienții pun mai puțin în coșurile lor, trec la gamele bugetare și sunt îngrijorați de viitor, a declarat președintele Lord Stuart Rose.

Grant Fitzner, economist-șef la ONS, a declarat că prețurile bunurilor care ies din fabrici au crescut în luna mai cu cel mai rapid ritm din ultimii 45 de ani, determinate de "creșterile generalizate ale prețurilor la alimente".

Fitzner a adăugat că costul materiilor prime "a sărit în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată".

Însă, a spus el, creșterile abrupte ale alimentelor și prețurile record ale benzinei au fost "compensate" de creșterea mai mică a prețului hainelor decât în aceeași perioadă a anului trecut, precum și de o scădere a costurilor jocurilor pe calculator.

Ca răspuns la ultima rată a inflației, cancelarul Rishi Sunak a declarat că guvernul "folosește toate instrumentele de care dispune pentru a reduce inflația și a combate creșterea prețurilor".

"Știu că oamenii sunt îngrijorați de creșterea costului vieții, motiv pentru care am luat măsuri specifice pentru a ajuta familiile, obținând 1.200 de lire sterline pentru cele opt milioane de gospodării cele mai vulnerabile", a adăugat el.

Dar Rachel Reeves, cancelarul din umbră al Partidului Laburist, a declarat că țara are nevoie de "mai mult decât de plasturi pentru a ne readuce pe drumul cel bun - avem nevoie de o economie mai puternică și mai sigură".

"Inflația în creștere de astăzi este o altă piatră de hotar pentru oamenii care privesc cum salariile, creșterea și standardele de viață continuă să se prăbușească. Deși inflația rapidă împinge finanțele familiilor la limită, spirala salariilor mici cu care se confruntă mulți britanici nu este nouă. În ultimul deceniu, gestionarea defectuoasă a economiei noastre de către conservatori a însemnat că standardele de viață și salariile reale nu au reușit să crească."

O modalitate de a încerca să se controleze cât de repede cresc prețurile este creșterea ratelor dobânzii. Acest lucru crește costul împrumuturilor și încurajează oamenii să se împrumute și să cheltuiască mai puțin și să economisească mai mult.

În încercarea de a stopa ritmul de creștere a prețurilor, Banca Angliei a majorat recent ratele dobânzilor din Marea Britanie de la 1% la 1,25%.

Aceasta a fost cea de-a cincea creștere consecutivă, ducând ratele la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Cu toate acestea, atunci când inflația a fost ultima dată de 9,1%, în martie 1982, ratele dobânzilor erau de 13%, a declarat Susannah Streeter, analist senior de investiții și piețe la Hargreaves Lansdown.

loading...
PUTETI CITI SI...