Portavioanele lui Donald, gata să-i lovească rachetele lui Kim

Postat la: 19.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Portavioanele lui Donald, gata să-i lovească rachetele lui Kim

Pe fondul unor amenințări fără precedent între Casa Albă și regimul de la Phenian, SUA au trimis alte două portavioane spre Peninsula Coreeană, într-o desfășurare militară de amploare pe care marina americană nu a mai etalat-o până acum. Navele de război se vor alătura unui alt portavion american, trimis în regiune la începutul lunii aprilie. Ipoteza unor lovituri militare „preventive" contra Coreei de Nord pare tot mai realistă.

„Vom efectua mai multe teste balistice, săptămânal, lunar și anual", a avertizat, luni, adjunctul ministrului nord-coreean de Externe, Han Song-Ryol, care a amenințat în același timp administrația de la Washington cu un „război total", dacă Statele Unite vor fi „atât de necugetate încât să utilizeze mijloacele militare" contra țării sale. Cu câteva zile înainte, regimul dictatorului Kim Jong-un declarase fără echivoc că este gată să răspundă cu „atacuri nucleare" la orice eventuală agresiune americană. Între cele două amenințări, Coreea de Nord pare să fi testat, la sfârșitul săptămânii trecute, un nou tip de rachetă, care a explodat, însă, imediat după lansare. Eșecul lansării acestei rachete cu rază medie de acțiune arată că este vorba despre un nou sistem militar, a afirmat, ieri, un expert american în armament, citat de AFP.

Imediat, o serie de analiști americani au lansat ipoteza că SUA ar fi determinat eșecul testului nord-coreean, prin intermediul pirateriei cibernetice. Scenariul pare însă puțin probabil, în condițiile în care tehnologia de propulsie nord-coreeană este destul de primitivă și nu dispune de elemente electronice susceptibile de piratare. În pofida avertismentelor și sancțiunilor impuse de comunitatea internațională, Phenianul și-a intensificat în ultimele luni testele balistice, iar noua administrație americană reacționează dur și dă impresia că este pregătită să lanseze, în premieră, atacuri limitate pe teritoriul nord-coreean, așa cum a procedat cu câteva zile în urmă în Siria, unde a bombardat un aeroport de pe care au decolat avioane guvernamentale ce au lansat un atac chimic asupra civililor. În cazul Coreei de Nord, Pentagonul ar putea apela la lovituri preventive, distrugând, punctual, rachete de croazieră nord-coreene.

„Vremea răbdării strategice cu statul nord-coreean a trecut", a declarat, de altfel, vicepreședintele american, Mike Pence, aflat într-un turneu asiatic. Avertismentul fără precedent al administrației Trump este întărit de informația transmisă de agenția de presă sud-coreeană Yonhap, care a anunțat că, în afară de portavionul „USS Carl Vinson", trimis la începutul lunii alături de o flotă de nave de război spre Peninsula Coreeană, alte două portavioane americane, „CVN-76 Ronald Reagan" și „CVN-68 Nimitz", vor ajunge în curând în regiune. Potrivit Yonhap, trimiterea a trei portavioane în aceeași locație este neobișnuită.

Între timp, SUA au solicitat Chinei să utilizeze pârghiile de constrângere de care dispune în relațiile cu regimul de la Phenian, pentru a-l determina pe liderul Kim Jong-un să renunțe la programele sale nucleare și balistice. O distanțare a Beijingului față de Phenian a fost semnalată în luna ianuarie, când China a anulat pentru prima oară importurile sale de cărbune nord-coreean, în cadrul sancțiunilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU contra programului nuclear nord-coreean. Această anulare este considerată o lovitură dură la adresa economiei nord-coreene.

loading...
PUTETI CITI SI...