Pentagonul trimite la Washington sute de militari profesionişti pentru a asigura securitatea în timpul ceremoniei de învestire a lui Joe Biden

Postat la: 19.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Pentagonul trimite la Washington sute de militari profesionişti pentru a asigura securitatea în timpul ceremoniei de învestire a lui Joe Biden

Este vorba de 750 de militari, specializaţi misiuni pirotehnice şi în contracararea riscurilor generate de arme chimice, biologice, nucleare şi radiologice, pe care Pentagonul i-a detaşat în capitala SUA. Aceştia vor fi însoţiţi de echipe medicale militare.

O parte a militarilor activi vor face parte din echipele de coordonare a intervenţiilor Agenţiei Federale pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă - FEMA. Amintim, la Washington DC au fost mobilizaţi deja şi până la 25.000 de membri ai Gărzii Naţionale, cu statut de militari în rezervă. FBI a început verificarea tuturor membrilor Gărzii Naţionale detaşaţi acolo, pentru evitarea riscurilor unui atac din interior, au declarat surse citate de agenţia „Associated Press".

De asemenea, autorităţile americane au luat măsuri speciale de securitate pentru ceremonia de învestire a preşedintelui Joseph Biden, programată miercuri. Motivul acestei desfăşurări de forţe îl reprezintă violenţele produse la 6 ianuarie la Capitoliu, de simpatizanţi ai preşedintelui în funcţie Donald Trump, soldate cu cinci morţi şi zeci de răniţi, inclusive din rândul forţelor de ordine.

Capitoliul a fost închis luni pentru scurt timp după o alertă de securitate, cu două zile înainte de ceremonia de învestire a lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA, transmite BBC. Poliţia spune că a acţionat precaut după ce mai mulţi martori au anunţat că se ridică un fum din apropiere, la câteva străzi distanţă. O repetiţie pentru ceremonia de inaugurare a fost suspendată. Cinci oameni au murit pe 6 ianuarie, când susţinătorii pro-Trump au luat cu asalt Capitolul, care găzduieşte Congresul SUA.

Mii de membri ai Gărzii Naţionale sunt în preajma Capitoliului şi în centrul Washington DC. Alerta de securitate a blocat şi accesul în clădire şi ieşirea din complex. Serviciul de pompieri a anunţat ulterior că incendiul a fost stins. Nu a existat nicio ameninţare pentru public, au spus oficialii. Toate cele 50 de state americane şi Districtul Columbia (DC) sunt în alertă pentru posibile proteste violente înainte de ceremonia de învestire de miercuri. FBI-ul a avertizat cu privire la posibile marşuri armate ale susţinătorilor pro-Trump din toate capitalele statului. Congresul este în prezent în pauză şi nu se va reuni din nou decât după inaugurare.

loading...
PUTETI CITI SI...