O nouă bătaie de cap pentru Biden: "Aripa stângă" a democraților cere diplomație pentru un armistițiu cu Rusia

Postat la: 26.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

O nouă bătaie de cap pentru Biden:

După poziția clară a Partidului Republican conform căreia, dacă va câștiga alegerile din noiembrie, de la jumătatea mandatului, și va obține controlul asupra Congresului, nu va da un „cec în alb" ajutorului SUA pentru Ucraina, Joe Biden trebuie să facă față acum și „tirurilor prietenești" din propriul partid.

Potrivit unei știri publicate în exclusivitate de Washington Post, 30 de congresmeni democrați, proveniți din aripa „stângă" a partidului, au trimis o scrisoare președintelui SUA în care îi cer ca, pe lângă oferirea de ajutor militar Ucrainei, Washingtonul să recurgă la „diplomația activă" pentru a obține o încetare a focului și pentru a purta negocieri în vederea unei soluții mai de durată în acest conflict.

Scrisoarea crește dramatic presiunea pe care administrația Biden o primește aproape de peste tot pentru a-și revizui strategia cu privire la criza ucraineană și pentru ca, pe lângă ajutorul militar oferit Kievului, să înceapă să discute cu conducerea ucraineană - și cu Rusia - posibilitățile de a pune capăt vărsării de sânge și de a se găsi o soluție diplomatică, întrucât, după toate semnalele, iarna va fi grea pentru toată lumea, dar mai ales pentru ucraineni.

Chiar dacă administrația Biden a declarat în mod clar că nu va face presiuni (și nici măcar nu va sugera, deocamdată) asupra lui Volodimir Zelenski să intre într-un proces de negocieri cu Rusia, devin tot mai multe solicitările ca Washingtonul să intervină mai activ în domeniul diplomatic, considerându-se că în acest fel Vladimir Putin va fi convins să discute și că va face acest lucru nu la nivel bilateral, cu Kievul, ci doar dacă se implică și SUA.

Totodată, în Europa, se exprimă deja îngrijorări cu privire la impactul războiului, iar iarna se preconizează a fi foarte grea. Există deja serioase tulburări politice, precum în România, unde ministrul Apărării a fost obligat să demisioneze, după ce a declarat că singura șansă a Ucrainei de a pune capăt războiului este să negocieze cu Rusia. De notat că România este membră a UE și NATO și că a primit pe teritoriul ei mii de refugiați din Ucraina.

Marea temere este că situația în continuă escaladare pe câmpul de luptă, dar și absența unor contacte diplomatice (miniștrii apărării din SUA și Rusia au avut vineri și duminică primele discuții, după mai multe luni) pot transforma în cele din urmă îngrijorările legate de un atac nuclear într-o profeție autoîmplintă, cu consecințe pentru Ucraina, dar și, în ansamblu, pentru pacea mondială, consecințe pe care nimeni nu le poate prevedea. Chiar Biden însuși și-a exprimat deschis această îngrijorare.

La cele de mai sus se adaugă nemulțumirea americanilor față de guvern din cauza inflației și a scumpirilor, atitudinea extrem de rezervată manifestată de republicani cu privire la dimensiunea ajutorului acordat Ucrainei și sondajele care arată că electoratul își schimbă treptat opiniile în ceea ce privește sprijinul față de politica SUA cu privire la Ucraina, astfel că este clar că Biden și echipa sa se află într-o „menghină" care se va strânge treptat.

O înfrângere la alegerile de la mijlocul mandatului și pierderea controlului asupra Congresului pot deturna la propriu orice efort al administrației Biden, nu numai cu privire la Ucraina, ci în aproape orice domeniu al politicii sale, deoarece într-un astfel de caz președintele nu va mai putea adopta aproape nicio lege și va fi forțat să guverneze prin ordonanțe prezidențiale, un lucru pe care Biden ar dori să-l evite cu orice preț - pentru a evita comparațiile cu predecesorul său de la Casa Albă.

loading...
PUTETI CITI SI...