Netanyahu schimbă strategia: Israelul a aprobat vânzarea de sisteme antidronă către Ucraina, pentru a le testa potențialul anti-Iran

Postat la: 16.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Netanyahu schimbă strategia: Israelul a aprobat vânzarea de sisteme antidronă către Ucraina, pentru a le testa potențialul anti-Iran

Israelul a aprobat vânzarea de sisteme antidronă către Ucraina. Printre altele, acestea pot ajuta Kievul să doboare dronele iraniene, pe care armata rusă le folosește pentru a lovi instalațiile de infrastructură critică ucrainene, informează publicația americană Axios.

Trei oficiali israelieni și ucraineni anonimi au declarat pentru Axios că ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, și ministrul de Externe, Eli Cohen, au decis să emită o licență pentru exportul unor astfel de sisteme încă din luna februarie.

Acest lucru s-a întâmplat într-un moment în care premierul Benjamin Netanyahu a ordonat o revizuire a atitudinii Israelului față de războiul din Ucraina, scrie ziarul. De atunci, revizuirea a fost finalizată, dar nu au fost luate noi decizii, scriu autorii publicației, citând oficiali israelieni.

Potrivit Axios, Cohen a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre eliberarea de permise pentru exportul de sisteme de apărare antiaeriană în timpul unei vizite la Kiev la mijlocul lunii februarie.

Potrivit publicației, două companii israeliene, Elbit și Rafael, vor primi licențe.

În același timp, unul dintre oficialii ucraineni a declarat pentru Axios că reprezentanți ai Ministerului ucrainean al Apărării au vizitat recent Israelul pentru a examina sistemele antidronă, dar nu au semnat încă niciun acord.

Sistemele pot doborî dronele prin bruiaj de la zeci de km
Sistemele, care ar putea fi furnizate Ucrainei, sunt capabile să doboare dronele cu ajutorul bruiajului electronic la o distanță de aproximativ 40 de kilometri și pot fi amplasate în apropierea unor obiecte importante, cum ar fi centralele electrice.

Jurnaliștii de la Axios notează că Kievul este interesat de astfel de sisteme, dar nu le consideră de o importanță critică, întrucât apărarea aeriană ucraineană interceptează în mod independent între 75% și 90% din drone.

La rândul său, un oficial israelian de rang înalt a declarat pentru Axios că unul dintre motivele aprobării licențelor de export este dorința de a afla cât de eficiente vor fi aceste sisteme împotriva dronelor iraniene.

Israelul refuză să furnizeze arme Ucrainei - potrivit experților, acest lucru se datorează faptului că nu dorește să strice relațiile cu Rusia.

În același timp, reprezentanții israelieni au declarat pentru Axios că decizia de a furniza sisteme de apărare aeriană nu înseamnă o schimbare a acestei politici, deoarece astfel de echipamente au un caracter de protecție și nu sunt asociate cu utilizarea armelor de foc, în urma cărora militarii ruși ar putea muri

loading...
PUTETI CITI SI...