Nave de război americane, britanice și franceze tranzitează strâmtoarea Hormuz pentru a împiedica Iranul să captureze petroliere

Postat la: 23.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Nave de război americane, britanice și franceze tranzitează strâmtoarea Hormuz pentru a împiedica Iranul să captureze petroliere

În timp ce atenția lumii și titlurile internaționale au fost concentrate pe știrile din Bakhmut în acest weekend, a avut loc o intensificare a activității militare occidentale neobișnuite chiar în largul coastelor iraniene, în timp ce tensiunile dintre aliații occidentali și Republica Islamică sunt în creștere.

Marinele americane, britanice și franceze au lansat o demonstrație de forță neobișnuită îndreptată împotriva Teheranului, traversând strâmtoarea îngustă Ormuz în mișcări comune.

Comandamentul Central al SUA (CENTCOM), care se ocupă de regiunea Orientului Mijlociu, a indicat într-un comunicat: "Comandantul Flotei a 5-a a SUA a tranzitat Strâmtoarea Ormuz la bordul distrugătorului de rachete ghidate USS Paul Hamilton (DDG 60) împreună cu omologii navale din Franța și Regatul Unit, la 19 mai".

Această demonstrație de forță intensificată vine în urma recentei capturi de către Iran a două petroliere străine. Casa Albă a promis că își va spori prezența în regiunea Golfului Persic pentru a preveni astfel de agresiuni iraniene.

La rândul său, Iranul a acuzat Washingtonul de confiscarea propriilor sale exporturi de petrol, citând, de exemplu, o interceptare de către SUA, în aprilie, a țițeiului cu destinația China, prezentând acțiunile sale ca fiind o ripostă necesară.

După cum am scris luna trecută, toate acestea înseamnă că "războaiele petroliere" s-au întors, iar situația rămâne imprevizibilă, având în vedere că este puțin probabil ca SUA să înceteze aplicarea sancțiunilor împotriva Iranului.

Dar armata Teheranului a precizat că pentru fiecare petrolier iranian interceptat de SUA sau de aliații săi, Occidentul se poate aștepta ca mai multe petroliere internaționale să fie abordate de comandouri iraniene de elită.

Între timp, Iranul s-a apropiat din ce în ce mai mult în ceea ce privește legăturile militare și comerciale atât cu China, cât și cu Rusia, desfășurând chiar recent exerciții navale cu ambele puteri puternice.

loading...
PUTETI CITI SI...