NATO consideră "inacceptabile" ameninţările Rusiei la adresa Statelor Unite şi Europei

Postat la: 21.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

NATO consideră

Afirmaţiile preşedintelui Vladimir Putin, care a ameninţat că Rusia ar putea ataca Statele Unite şi ţări europene care ar găzdui rachete nucleare americane, sunt "inacceptabile", transmite NATO.

"Afirmaţiile Rusiei cu ameninţări la adresa aliaţilor sunt inacceptabile. Îndemnăm Rusia să se concentreze pe revenirea la respectarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare", a declarat Piers Cazalet, un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit Mediafax.

"NATO este o alianţă defensivă, pregătită să apere toate statele membre de orice ameninţare. Nu vrem o nouă cursă a înarmării, iar aliaţii au îndemnat în mod repetat Rusia să distrugă în mod verificabil rachetele cu rază medie de acţiune", a subliniat Piers Cazalet, citat de agenţiile de presă AFP şi DPA.

Oficialul NATO a mai subliniat, potrivit ediţiilor în italiană şi spaniolă a agenţiei ruse Sputnik, că acuzaţiile Rusiei referitoare la sistemele antibalistice NATO din România şi Polonia sunt "lipsite de fundament" şi constituie o "încercare de distragere a atenţiei de la propria încălcare a Tratatului INF".

Vladimir Putin a avertizat miercuri că Rusia va adopta măsuri simetrice şi asimetrice dacă Statele Unite amplasează rachete balistice în Europa după eventuala anulare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

"Eu am spus deja şi vreau să repet, iar acest lucru este vital să fie repetat: Rusia nu va fi prima ţară care să amplaseze astfel de rachete în Europa. Dacă vor fi produse şi trimise astfel de rachete în Europa, iar Statele Unite au un astfel de plan (...), acest lucru va deteriora puternic situaţia securităţii internaţionale şi va genera ameninţări grave pentru Rusia, dat fiind că anumite rachete pot atinge Moscova în 10-12 minute. Acesta este un pericol foarte grav pentru noi. În acest caz vom fi nevoiţi, şi vreau să subliniez acest lucru, vom fi nevoiţi să adoptăm măsuri simetrice şi asimetrice", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Tass.

"Rusia va fi nevoită să fabrice şi să amplaseze astfel de tipuri de arme, care vor fi utilizate nu doar asupra regiunilor din care avem o ameninţare directă, ci şi asupra regiunilor care găzduiesc centrele unde sunt luate deciziile de folosire a sistemelor de rachete care ne ameninţă", a atras atenţia liderul de la Kremlin.

loading...
PUTETI CITI SI...