Momentul în care Europa ar putea intra într-o criză fără precedent: Rusia, pregătită cu marea armă de șantaj

Postat la: 19.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Momentul în care Europa ar putea intra într-o criză fără precedent: Rusia, pregătită cu marea armă de șantaj

Există riscul unor fluctuații a preţurilor pe piața europeană a gazelor naturale și în această iarnă, deși criza energetică pare să fi trecut, a avertizat astăzi Agenția Internațională pentru Energie (AIE), subliniind într-un raport că „persistă incertitudini mari înaintea următorului sezon de încălzire".

„O iarnă rece în combinaţie cu o oprire completă a furnizării de gaze rusești către Europa la începutul sezonului de încălzire ar putea aduce cu ușurință tensiuni din nou pe piață", se arată în raportul AIE.

În această iarnă este de așteptat ca nivelul importurilor rusești în Europa să fie mai redus decât în ​​anii precedenți. Deși prețurile au scăzut semnificativ față de recordul din 2022, contractele futures sunt la niveluri mai înalte decât cele actuale. Acesta este un semn al sensibilității persistente pe piață, care ar putea duce la noi fluctuații înainte de sfârșitul anului.

Este edificator faptul că în acest moment contractele la termen TTF care expiră în august fluctuează în jurul a 25,4 euro pe megawatoră, în timp ce contractele la termen din decembrie sunt aproape de 49 de euro.

Luna trecută, Morgan Stanley a estimat că dacă în Europa va fi o perioadă prelungită de temperaturi scăzute și dacă sursele regenerabile de energie nu vor contribui suficient, atunci preţul gazelor naturale s-ar putea dubla, ajungând la 100 de euro pe megawatoră. Conform aceleiași previziuni, dacă iarna este blândă, atunci prețul poate scădea la circa 15 euro.

AIE enumeră o serie de scenarii posibile pentru iarna viitoare dintre care unul ar fi cel în care Europa reuşeşte să-şi asigure suficient GNL încât să nu aibă deloc nevoie de gaz rusesc. Însă acest lucru va depinde și de cererea de GNL din Asia, în timp ce un eventual blackout ar putea schimba echilibrele, deoarece piața globală a gazelor rămâne una „sub presiune", după cum subliniază AIE.

loading...
PUTETI CITI SI...