Ministrul polonez al Justiției: "Curtea Europeana este coruptă. Decizia de condamnare a Poloniei a fost scrisă de politicieni"!

Postat la: 06.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Ministrul polonez al Justiției:

Reforma justiției poloneze din 2019 încalcă legislația UE, spune Curtea Europeana de Justiție. Potrivit comisarului european pentru justiție, legea poloneză „subminează independența judecătorilor".Ministrul polonez al Justiției a reacționat considerând curtea europeana de justiție o „instanță coruptă", scrie FranceInfo.

Reforma justiției poloneze, introdusă de guvernul naționalist populist în 2019 și subiectul unui impas între Varșovia și Bruxelles, „încalcă dreptul comunitar", a anunțat luni, 5 iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). În special componenta sa referitoare la sistemul disciplinar al judecătorilor și independența acestora, detaliază Curtea în hotărârea sa , salutată imediat de Comisia Europeană, care a sesizat-o .

„Este o zi importantă pentru restabilirea unei justiții independente în Polonia" , a comentat Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, precizând că legea poloneză „submina independența judecătorilor".

„După decizia de astăzi, legea cu privire la justiție va trebui adaptată în consecință" , a adăugat el, subliniind că decizia CJUE „soluționează definitiv chestiunea" și a îndemnat autoritățile poloneze „să se conformeze pe deplin hotărârii".

În 2021, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat Polonia la amenzi de un milion de euro pe zi. Cuantumul acestor amenzi a depășit până în prezent 550 de milioane de euro. Polonia a refuzat întotdeauna să plătească aceste amenzi, dar Bruxelles-ul a luat o parte din ele din fondurile destinate Poloniei. Hotărârea Curții Europene ridică sancțiunea financiară de luni, 5 iunie, însă Polonia trebuie să plătească în continuare sumele datorate pentru trecut.

Ministrul polonez al Justiției a reacționat denunțând luni, 5 iunie, o decizie defavorabilă Poloniei a Curții Europene de Justiție, pe care a considerat-o „instanță coruptă".

Decizia de condamnare a Poloniei pentru reforma sa controversată a justiției „nu a fost scrisă de judecători, ci de politicieni" cu „încălcarea tratatelor", a declarat Zbigniew Ziobro, reprezentant al unui partid deschis anti-european, citat de agenția PAP.

loading...
PUTETI CITI SI...