Mai mult de cinci ore lungi pentru Macron la Moscova în fața unei mese gigantice
Postat la: 09.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Potrivit observatorilor, Emmanuel Macron a avut două obiective de îndeplinit în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin: să sondeze posibilitatea de a discuta cu Moscova subiecte de pe lista de revendicări rusești și să afle unde poate Occidentul să se întâlnească cu Moscova la jumătatea drumului, confirmând-o cu fapte.
Francezii au observat masa uriașă dintre președinții rus și francez. Acesta a fost subiectul multor glume pe Facebook la adresa președintelui francez care părea atât de mic și atât de departe de liderul de la Kremlin. Cât de reușită a fost întâlnirea de la Moscova, care a durat mai mult de cinci ore? Președintele rus Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron s-au întâlnit la Moscova la 7 februarie 2022 și au susținut o conferință de presă comună după mai mult de cinci ore de discuții. Subiectul principal a fost situația din jurul Ucrainei și solicitările Rusiei de garanții de securitate.
În ajunul discuțiilor cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron a primit un telefon de la președintele american Joe Biden, conversația a durat 40 de minute. Înainte de zbor, președintele francez a declarat că, în opinia sa, dialogul este singura modalitate de a asigura securitatea în Europa. El a subliniat necesitatea de a găsi un răspuns comun de securitate pentru Rusia și Europa pentru a evita războiul. Pe 8 februarie 2022, președintele francez se află la Kiev.
Vladimir Putin a început conferința de presă comună prin a enumera toate dezacordurile pe care Moscova le are cu Occidentul, atât în ceea ce privește principalele cereri de garanții de securitate, cât și în ceea ce privește soluționarea problemei din sud-estul Ucrainei. Într-adevăr, a revenit la acest lucru de mai multe ori. În cuvintele sale, nu a existat niciun sentiment că pozițiile părților s-au apropiat. Dimpotrivă, a existat sentimentul că, timp de mai bine de cinci ore, a avut loc un schimb de opinii greu de conciliat. Similitudinea de poziții a fost menționată doar în ceea ce privește soluționarea problemei programului nuclear iranian, precum și în ceea ce privește continuarea cooperării în domeniile economic, cultural și umanitar.
În același timp, Vladimir Putin a menționat pe scurt "unele propuneri" ale lui Emmanuel Macron ca fiind demne de interes și de negocieri ulterioare, dar totul va depinde de rezultatele viitoarei sale deplasări la Kiev. Imediat după aceea, președinții se vor suna reciproc. Emmanuel Macron, la rândul său, a precizat că speră să obțină un oarecare succes și că totul poate fi decis în următoarele zile. Și chiar a spus că "există puncte de contact" cu Rusia, pe care a numit-o cândva "prietenul nostru".
În ajunul vizitei președintelui francez, Kremlinul și-a răcit în mod sincer așteptările optimiste față de acesta. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, situația din Ucraina este "prea complicată pentru a ne aștepta la schimbări decisive într-o singură reuniune". Acest lucru in absentia, ca să spunem așa, l-a contrazis pe oaspetele care, chiar înainte de zborul spre Moscova, era plin de optimism. Într-un interviu publicat în ajunul vizitei sale, Emmanuel Macron a declarat că nu crede că obiectivul Rusiei este de a prelua controlul asupra Ucrainei, ci mai degrabă de a "clarifica regulile de coexistență" cu NATO și UE.
Unul dintre obiectivele vizitei sale la Moscova a fost relansarea negocierilor în formatul Normandia privind Ucraina. Emmanuel Macron a scris pe Twitter înainte de întâlnirea cu președintele rus: "Să începem să construim un răspuns util pentru Rusia, util pentru întreaga Europă, un răspuns care să ne permită să evităm războiul, să construim elementele de încredere, stabilitate, vizibilitate. Împreună".
Pentru locatarul UE, inițiativele de politică externă de mare anvergură, inclusiv față de Rusia, sunt tradiționale, iar acum fac parte și din tactica sa în vederea alegerilor prezidențiale din aprilie 2022, unde are șanse foarte mari de a fi reales. Iar până atunci, nu are nevoie de niciun război în Ucraina. Dar, la urma urmei, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este de asemenea activ în inițiativele de mediere. El continuă să le ceară lui Vladimir Putin și lui Volodymyr Zelensky să îl viziteze la Ankara pentru reconciliere. Vladimir Putin, desigur, l-ar prefera pe Emmanuel Macron în această situație. Și nu doar pentru că Franța deține în prezent președinția UE, ci și pentru că îl consideră un bun interlocutor, așa cum l-a numit el însuși cândva.
Din acel moment, el nu a ezitat să sprijine eforturile colegului său francez de a se afirma ca negociator-șef al Europei cu Moscova, un rol jucat anterior de Angela Merkel. Încă nu există altele. Șeful Kremlinului nu s-a întâlnit încă personal cu succesorul Angelei Merkel, Olaf Scholz, dar o va face peste o săptămână. Cancelarul german, chiar înainte de călătoria sa la Moscova în cadrul "diplomației navetei" lui Emmanuel Macron, a avut discuții cu Joe Biden la Washington. Statele Unite doresc în mod clar să dirijeze ele însele "orchestra europeană", astfel încât "partidul rusesc" să cânte la unison cu America, și nu în funcție de propria lor lectură a acestei "partituri politice".
La sfârșitul anului trecut, președintele francez a lansat cu nonșalanță ideea unui sistem de securitate european mai independent de Statele Unite, dar până acum nu a dezvoltat-o prea mult. Unul dintre elementele sale fundamentale ar trebui să fie menținerea Rusiei în cadrul sistemului european, spre deosebire de apropierea tot mai mare dintre Moscova și Beijing. Cu toate acestea, toate acestea sunt idei "mari și frumoase", dar pentru moment este necesar să se rezolve cumva criza ucraineană, precum și să se dezvolte un răspuns occidental acceptabil la cererile Moscovei de garanții de securitate. Fără aceasta, toată frumusețea ideilor mărețe se va estompa rapid.
De asemenea, independența cunoscută anterior a Parisului față de Washington nu trebuie exagerată. Emmanuel Macron, în acest sens, nu este de Gaulle. El nu va pune nici măcar o secundă la îndoială unitatea NATO. În special, el nu va sprijini cererile rusești de garanții de securitate pe care NATO și SUA le resping. În acest caz, Moscova nu ar trebui să se bazeze pe o scindare în rânduri.
Vizita lui Emmanuel Macron la Moscova a avut două obiective principale. Prima a fost testarea posibilității de a negocia cu Moscova pe probleme de dezarmare de pe lista rusească din 17 decembrie 2021 de cereri și probleme pe care liderii ruși le descriu ca fiind "secundare" și "denunțare" a problemelor principale, în principal neextinderea NATO spre est și retragerea infrastructurii sale de la granițele rusești. Al doilea a fost să înțelegem unde, până la urmă, aliații occidentali pot să se întâlnească cu președintele rus la jumătatea drumului, confirmându-l cu unele acțiuni concrete.
În cele din urmă, liderul francez ar dori să dea un nou suflu format Normandiei, aproape mort. Dar, pentru aceasta, este încă necesar să convingem Kievul, într-un fel sau altul, să respecte acordurile de la Minsk. Iar acest lucru nu va fi mai ușor de realizat pentru Emmanuel Macron decât să-l facă pe Vladimir Putin să accepte intrarea Ucrainei în NATO. Cu toate acestea, dacă cineva apreciază procesul de "diplomație de navetă", atunci de ce nu ar trebui să se întâlnească la jumătatea drumului în acest domeniu. Orice negociere este mai bună decât războiul.
În paralel cu întâlnirea de la Moscova, Joe Biden și Olaf Scholz s-au întâlnit la Washington. În cadrul unei conferințe de presă comune, președintele american a numit Berlinul unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi și a declarat că, în cazul unei "invazii" rusești în Ucraina, America va "închide" gazoductul Nord Stream 2, fiind totodată pregătită să acopere o parte semnificativă a nevoilor de gaze naturale ale țărilor europene în cazul în care livrările sale din Rusia vor fi suspendate. Olaf Scholz a făcut tot posibilul să nu vorbească despre Nord Stream 2 și a arătat ca un vasal în fața stăpânului său. Germania se află sub administrația SUA din 1945.
La 7 februarie 2022, trebuia să aibă loc la Kiev o întâlnire între președintele Volodymyr Zelensky și ministrul german de externe Annalena Baerbock, dar, potrivit prezentatorului CNN și corespondentului principal la Washington, Jake Tapper, Kievul a anulat întâlnirea deoarece ministrul german a refuzat să se opună Nord Stream 2. Ministrul german nu a promis că Germania va renunța la gazoduct în cazul unei "invazii" rusești în Ucraina, ci mai degrabă a vorbit despre relansarea formatului Normandia. Iar cancelarul Olaf Scholz a declarat că nu știa nimic despre refuzul lui Volodymyr Zelensky de a se întâlni cu Annalena Baerbock.
-
Trump amenință țările BRICS cu un război economic dur: Să nu susţină o altă monedă pentru a înlocui dolarul. Altfel le impunem taxe de 100%
Preşedintele american Donald Trump şi-a reiterat ameninţarea de a impune taxe vamale de 100% blocului BRICS şi a declara ...
-
Uniunea Europeană vrea să cumpere iar gaze de la Rusia: Înțelegerea e parte din acordul de pace pentru Ucraina
După ce le-a interzis prin măsuri dure, UE analizează reluarea importurilor de gaz rusesc prin conducte ca parte a unui ...
-
Un aliat al președintelui rus îl pune în încurcătură: Scoateți trupul lui Lenin și înlocuiți-l cu al lui Putin!
Cunoscutul filosof rus Alexander Dugin l-a abordat pe liderul de la Kremlin și i-a spus: "Am scris odată că încrederea î ...
-
POLITICO: Puterea lui Viktor Orban de a perturba agenda UE este supraevaluată
Una dintre cele mai mari îngrijorări ale liderilor europeni astăzi este că revenirea preşedintelui american Donald Trump ...
-
Scandal puternic la Budapesta: marul discordiei, proiectul unui turn "mini-Dubai"
Primarul ecologist al Budapestei, Gergely Karacsony, este îngrijorat de faptul că un proiect al unui turn "mini-Dubai" - ...
-
Tucker Carlson a impărtit Rusia in două după ce a spus că Biden ar fi plănuit să îl asasineze pe Putin. Reacții împărțite între Dmitri Peskov și Viaceslav Volodin
Declaraţiile vloggerului conservator american Tucker Carlson, care a acuzat administraţia democrată a lui Joe Biden, făr ...
-
Canada încercă să formeze o coaliție împotriva lui Trump: discuţiile sunt în desfăşurare pentru a analiza măsurile de retaliere
Ministrul de Externe al Canadei, Mélanie Joly, a declarat luni că va purta în curând discuţii cu omologii săi din ţări a ...
-
Trump trimite Israelului bombele blocate de Biden: "O mulţime de lucruri care au fost comandate şi plătite sunt acum pe drum!"
Preşedintele SUA Donald Trump, a declarat sâmbătă, 25 ianuarie, că "o mulţime de lucruri care au fost comandate şi plăti ...
-
Și Trump vrea sa facă o mare afacere din războiul din Ucraina: Vrea să cumpere arme din SUA cu banii rușilor!
Administrația Trump ia în considerare cumpărarea de armament american pentru Ucraina cu bani obținuți din activele ruseș ...
-
China anunță că SUA nu sunt preocupate de independenta Taiwanului: Negocieri la cel mai înalt nivel
Departamentul de Stat al SUA a anunţat, după o convorbire a secretarului de Stat Marce Rubio cu omologul chinez Wang Yi, ...
-
Trump acuză Rusia de furt de rachete hipersonice
Într-un interviu acordat Fox News, președintele american Donald Trump a acuzat Rusia că a furat proiectul de dezvoltare ...
-
DAVOS - Noua ordine mondială pe care vrea Donald trump s-o instaureze. Cat e de diferită de globalismul woke de până acum
În a patra zi după ce a revenit la Casa Albă, preşedintele Donald Trump a pornit să-şi impună voinţa pe glob. Vrea să de ...
-
Omul lui Trump ataca Bruxellesul -: Viktor Orban: "Uniunea Europeană este de fapt bolnavul Europei". Si are dreptate!
În cadrul conferinței intitulate „Successful Hungarian Presidency 2024 - A chance for the European Union", organizată de ...
-
Lovitură pentru Donald Trump - Un judecător blochează ordinul executiv care schimbă procedura de acordare a cetățeniei pentru copiii imigranților
Un judecător federal a blocat temporar, joi, ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump care pune capăt garanţiei co ...
-
Kremlinul răspunde amenințărilor lui Donald Trump. Ce mesaj i s-a transmis noului președinte al SUA
Rusia trebuie să determine mai întâi ce înțelege președintele SUA Donald Trump prin „acord" cu Ucraina, înainte de a int ...
-
Președintele BCE avertizează Europa să se pregătescă de o aterizare bruscă din cauza lui Donald Trump
PPreşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat miercuri, într-un interviu acordat CNBC, că Eu ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda: Rolul strategic în economia mondială
Preocupările privind intenția lui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt și mai intense după ce aces ...
-
Donald Trump numește un controversat om de afaceri ambasador al SUA în Uniunea Europeană
Donald Trump anunță, miercuri, că l-a numit pe Andrew Puzder, fost patron al lanțurilor de fast-food Hardee's și Carl's ...
-
Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi experți de la Institutul Yale din Statele Unite, dezvăluie într-o analiză cum o l ...
-
Donald Trump în război comercial cu Europa: "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău". Replica UE: "Suntem pregatiti!"
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite intenționează să impună taxe vamale asupra produselo ...
-
DAVOS - Tablou sumbru prezentat de Zelenski: Rușii au concentrat forțe uriașe în ultima vreme în Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că numărul militarilor invadatori ruşi aflaţi pe teritoriul Ucrainei depășeșt ...
-
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de ...
-
Ce înseamnă declararea de către Donald Trump a stării de urgență la frontiera sudică
Președintele american a declarat luni o urgență națională la granița dintre SUA și Mexic pentru a putea folosi de atribu ...
-
Donald Trump provoacă cutremur la nivel mondial: SUA iese din tratatele climatice, din Organizatia Mondiala a Sanatatii si-i da puteri depline lui Elon Musk
Donald Trump a depus luni jurământul devenind al 47-lea preşedinte al Statelor Unite, cu promisiunea de a remodela insti ...
-
Vladimir Putin îl felicită pe Donald Trump și spune că dorește o „pace durabilă" în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe președintele ales al SUA, Donald Trump, cu doar câteva ore înainte ...
-
Un „mini cabinet" britanic secret face planuri pentru a lucra cu imprevizibilul Trump
Adevărul fundamental despre Donald Trump, la nivel guvernamental, dar și în rândul liderilor din afaceri și armată din M ...
-
Bombardamente, în loc de armistițiu. Armata israeliană a lovit în Gaza, după ce Hamas a blocat intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Armata Israeliană (IDF) susține că avioanele sale de luptă efectuează un val de atacuri aeriene în Fâșia Gaza. Mai multe ...
-
SUA trebuie să ia în serios țările BRICS. Chinezii sunt mult mai deștepți, iar Bejingul acumulează încet putere și construiește relații globale
China are motivația de a realiza pacea, stabilitatea și integrarea și nu are intenția de a distruge sistemul internațion ...
-
The Telegraph: "Marea Britanie și Franța au început să discute despre trimiterea soldaților în Ucraina"
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au început să discute despre posibilitatea de a ...
-
Elon Musk: Premierul Marii Britanii a vrut să submineze alegerile din SUA!
Miliardarul american Elon Musk a declarat că premierul Marii Britanii, Keir Starmer, "a trimis agenți în America pentru ...