Lucruri-cheie de știut despre conflictul din Nagorno-Karabah
Postat la: 22.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
Înconjurată de vârfurile și platourile aride ale Caucazului de Sud, de secole la răscruce de imperii, regiunea Nagorno-Karabah este din nou centrul unor lupte violente, în timp ce Azerbaidjanul și Armenia se atacă reciproc în cea mai gravă escaladare a conflictului de la armistițiul din 1994 care a pus capăt războiului.
Ciocnirile militare, în care au murit cel puțin 532 de soldați de când au reizbucnit pe 27 septembrie, au rădăcini care se întind până la zilele în declin ale Uniunii Sovietice, dacă nu chiar cu câteva generații mai înainte. De secole, armatele au traversat și cucerit teriitoriile din Caucaz: romanii, arabii, otomanii sau rușii, pentru a numi doar câteva.
De asemenea, a existat un vechi regat armean, începând cu 300 î.Hr., care, pentru mulți naționaliști armeni, servește ca simbol al gloriei anterioare a țării și ca punct de plecare pentru orice discuție despre cine este proprietarul de drept al regiunii Nagorno-Karabah. Armenii moderni numesc adesea acest teritoriu montan „Arțah", omonimul unei părți din vechiul regat armean.
Nagorno- Karabah a funcționat ca o regiune semi-independentă, populată în principal de armeni creștini și condusă de un lider azer turc, musulman, cu titlul de han, sub conducerea iraniană safavidă, în secolul al XIX-lea. Imperiul Rus a preluat controlul asupra regiunii la începutul anilor 1800, fiind urmat de Uniunea Sovietică după Revoluția Bolșevicilor din 1918.
Datorită vidului de putere care s-a creat la sfârșitul primului război mondial și haosului din războiul civil rus, armenii și azerii și-au disputat de mai multe ori controlul regiunii, până în 1920, când Armata Roșie a ocupat întreaga zonă, pe care Rusia a numit-o Transcaucaz, și a pus capăt ciocnirilor armate.
Înainte de a conduce dictatorial Uniunea Sovietică, Iosif Stalin a jucat un rol important în deciziile care vor duce mai târziu la tensiuni și război pentru Nagorno-Karabah. În anii '20, cu Lenin încercând să consolideze conducerea comunistă, Stalin a devenit comisarul naționalităților, și a influențat decisiv programul Partidului Comunist despre guvernarea provinciilor îndepărtate și zecilor de grupuri etnice.
A supravegheat crearea hărților și limitelor administrative, în unele cazuri trasând în mod arbitrar granițe care divizau în mod intenționat comunitățile, cu scopul de a dilua puterea politică a grupurilor etnice, conform unor istorici.
În Caucaz, pe teritoriul căruia s-a născut și Stalin, granițele Karabahului au fost formalizate în 1923, iar Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah a devenit parte a Republicii Socialiste Sovietice Azerbaidjan. Aranjamentul a dus, de asemenea, la crearea Nahicevan, o regiune a Azerbaidjanului, care este populată în principal de azeri și se află între Armenia și Iran, dar nu se învecinează cu Azerbaidjanul propriu-zis.
Zeci de ani după aceea, ca și în alte părți ale Uniunii Sovietice, Partidul Comunist și conducerea de la Moscova au reprimat din fașă orice sentiment naționalist sau religios care putea provoca probleme.
Politicile de tip glasnost și perestroika ale lui Mihail Gorbaciov de la sfârșitul anilor '80 au slăbit reprimarea grupurilor etnice, și la 20 februarie 1988, Consiliul guvernatorilor locali ai deputaților populari din Nagorno-Karabah, dominat de etnici armeni, și-a declarat intenția de a se uni cu Armenia. La acea vreme, dintre cei 190.000 de locuitori ai regiunii, aproximativ trei sferturi erau armeni, iar un sfert, azeri.
Acest lucru a determinat manifestații masive în ambele capitale ale țărilor implicate: la Baku, de indignare, și la Erevan, de sprijin.
La două zile după declarație, lângă orașul Askeran a avut loc prima ciocnire militară din istoria modernă a conflictului dintre azeri și armeni. La cinci zile după primele lupte, mulțimi de azeri au devastat suburbia Sumgait, cartierul comunității armene din Baku. Oficial, 32 de persoane au fost ucise, dar armenii susțin că au fost sute de oameni.
În următorii trei ani, Armenia și Azerbaidjanul au împins și au depășit granițele și referendumurile, pe fondul violențelor stradale de nivel scăzut și a pogromurilor din sate, până când cele două republici și-au declarat independența față de Uniunea Sovietică, în august și respectiv septembrie 1991.
Până în februarie 1992, deja izbucnise un război de magnitudine între ambele părți, care au folosit toată logistica militară de pe teritoriul lor, inclusiv armament și muniții, ca urmare a retragerii trupelor Uniunii Sovietice.
Luptele s-au oprit odată cu armistițiul din mai 1994, forțele etnice armene stăpânind aproape tot Nagorno-Karabah și câteva districte din jurul regiunii, în total aproximativ 20 la sută din tot teritoriul Azerbaidjanului. A fost o înfrângere umilitoare pentru Baku. Aproximativ 30.000 de oameni au fost uciși și sute de mii de oameni au fugit sau au fost alungați din casele lor.
Din 1995, Franța, Rusia și Statele Unite sunt parte a Grupului Minsk, o inițiativă a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) care a încercat - fără succes, până acum - să ghideze Armenia și Azerbaidjan către soluționarea pașnică a conflictului.
Cel mai apropiat moment, în care cele două părți ar fi putut ajunge la un acord de pace, a fost în 2001, atunci când cei doi președinți ai țărilor implicate s-au întâlnit în statul american Florida, prin medierea Grupului Minsk.
Timp de peste un sfert de secol, cele două părți s-au confruntat des de-a lungul așa-numitei Linii de contact, apelând, în mod regulat, la o retorică furioasă, focuri de lunetiști și de mortiere, provocând un număr mic de victime. În această perioadă, Azerbaidjanul a cheltuit sute de milioane de dolari - venituri din numeroasele exploatări de petrol și gaze - pentru modernizarea forțelor armate, determinând observatorii să avertizeze continuu despre pericolul izbucnirii unui nou război.
Printre cele mai mari obstacole în soluționarea pașnică a conflictului se află disputele privind viitorul statut al regiunii Nagorno-Karabah și soarta zonelor limitrofe, deținute de forțele etnice armene și care se întind până la granița Armeniei.
Până în septembrie 2020, cea mai gravă criză de violențe armate după armistițiul din 1994 a avut loc în aprilie 2016, când aproximativ 200 de soldați și civili au fost uciși.
Unul dintre factorii care suplimentează forța distructivă în luptele din acest an îl reprezintă apariția de noi arme, în primul rând, dronele. Nici una dintre țări nu are o forță aeriană puternică, de aceea, cea mai mare parte a luptelor s-au desfășurat pe teren. Cu toate acestea, Azerbaidjanul a investit puternic în drone în ultimii ani, cumpărând licențe pentru producerea de drone israeliene și, mai recent, UAV-uri (n.r.: unmanned aerial vehicles-vehicule aeriene fără pilot) turcești sofisticate.
Unii observatori indică o lipsă de implicare în ultimele luni a marilor puteri, inclusiv copreședinții grupului Minsk, Franța și Statele Unite. Pandemia de COVID-19 a acaparat agenda internațională, iar administrația președintelui SUA Donald Trump, care s-a implicat diplomatic în multe părți ale lumii, a fost distrasă de campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite.
Între timp, Turcia, aliatul tradițional al Azerbaidjanului, și-a extins sfera de influență regională într-un grad mult mai mare în ultimii ani, devenind o provocare pentru influența Rusiei în Caucazul de Sud.
Turcia a jucat un rol mult mai activ în 2020 decât în ostilitățile precedente din Nagorno-Karabah, trimițând operatori în sprijinul forțelor azere pentru a pilota dronele de supraveghere.
Analiștii spun că Rusia, deși a vândut armament în valoare de milioane de dolari atât Armeniei, cât și către Azerbaidjan, nu are niciun interes ca luptele din Nagorno-Karabah să escaladeze sau să-și dorească schimbarea status-quo-ului regiunii. Dar, nici nu dorește ca Turcia să treacă peste ceea ce Moscova consideră a fi sfera sa tradițională de influență.
-
Wall Street Journal: "Trump aduce după el o lume post-europeană"
„Statele Unite se pregătesc pentru o lume post-europeană", după ce Trump „a înțeles că Europa a abdicat de la rolul ei î ...
-
"Canada ar trebui să fuzioneze cu Statele Unite": reacţia lui Donald Trump la anunțul despre demisia premierului canadian Justin Trudeau
Preşedintele ales Donald Trump a sugerat din nou că Statele Unite şi Canada ar trebui să „fuzioneze", la câteva ore după ...
-
Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul într-o măsură mai mare sau mai mică: până la sfârșitul anului 2 ...
-
Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu pentru podcasterul american Lex Fridman, citat de The ...
-
Se complică situația în Canada: Justin Trudeau își pregătește demisia
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau este din ce în ce mai aproape de a anunţa că intenţionează să demisioneze, deşi n ...
-
Serviciile de informaţii americane aruncă bomba: "Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen"
Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen, indicând rolul Beijingului în furnizarea de armament a ...
-
Dezertare masivă în armata ucraineană. O treime din soldatii proaspat instruiti n-au mai ajuns pe front
Circa 1.700 de soldaţi ucraineni dintr-o brigadă alcătuită din aproximativ 6.000 de soldaţi, dintre care o parte au fost ...
-
Nehammer anunță că demisionează. De peste trei luni, Austria n-are guvern
Negocierile dintre Partidului Popular austriac (ÖVP) și Partidul Social-Democrat (SPO) au eșuat, conform presei austriec ...
-
De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
Miliardarul Elon Musk a provocat panică printre liderii europeni, după ce a cerut eliberarea unui personaj controversat ...
-
Scandal uriaș pe final de mandat: Joe Biden îl decorează pe George Soros
Joe Biden a acordat prestigioasa Medalie Prezidenţială a Libertăţii unei serii de celebrităţi, a căror alegere este uneo ...
-
România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
Un nou minister de vârf pentru o nouă politică economică, Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor fu ...
-
Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anulat toate deplasările din următoarele două săptămâni după ce ...
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președi ...
-
Ce pune la cale Teheranul? Iranul dă asigurări că o nouă rezistenţă va apărea în Siria împotriva Israelului
O „nouă rezistenţă" împotriva Israelului va apărea în Siria, în ciuda căderii fostului preşedinte Bashar al-Assad, potri ...
-
Regele Charles a semnat tratatul Forumului Economic Mondial pentru instalarea unei guvernări globale!
Comunicatul de presă al Palatului Buckingham, publicat pe 25 decembrie 2024: Mesajul de Crăciun al Majestății Sale Regel ...
-
Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un conte ...
-
Putin joacă tare pe nervii noștri: Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea declanșa o nouă cursă nucleară - Avertisment dur lansat de la Moscova
Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia ...
-
Sara Netanyahu, soția premierului israelian, este suspectată de influențarea unor martori
Procurorul general al Israelului a cerut o anchetă asupra soţiei premierului Benjamin Netanyahu, care este suspectată că ...
-
Tabăra lui Trump se zguduie: Musk și Ramaswamy intră în conflict cu susținătorii MAGA pe tema imigrației
De mai multe zile s-a iscat o adevărată furtună în tabăra lui Donald Trump din cauza comentariilor făcute de doi dintre ...
-
Putin: "În 2021, actualul preşedinte Biden mi-a propus exact asta: amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani"
Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că omologul său american Joe Biden i-a propus - în 2021 - o "amânare" a aderării ...
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucrai ...
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald ...
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi ...
-
Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
Parteneriatul dintre Rusia și Coreea de Nord este favorabil ambelor țări ostile Occidentului. Armatele lui Putin primesc ...
-
Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
Argentina a ieșit dintr-o recesiune profundă, ceea ce reprezintă o victorie majoră pentru președintele libertarian al ță ...
-
De ce ar putea fi Donald Trump primul președinte penal al SUA
Avocații lui Donald Trump au cerut recent Curții Supreme de Justiție anularea dosarelor penale privind cele 34 de capete ...
-
Cine va controla Siria? Actorii globali pregătiți să-și impună influența post-Bashar al-Assad
După înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, sirienii vor căuta să-și decidă singuri viitorul politic, feriți de infl ...
-
Război, extremă urgență: Vântul suveranismului mătură Europa - Extrema dreaptă germană pune la îndoială apartenența la NATO
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va tr ...
-
De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
Israelul nu a pierdut timpul după căderea lui Bashar al-Assad pentru a bombarda toate mijloacele militare siriene pe car ...
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imagin ...