Lista Neagră a Europei: Cele 17 paradisuri fiscale unde îşi ascund bogaţii Europei banii

Postat la: 06.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Lista Neagră a Europei: Cele 17 paradisuri fiscale unde îşi ascund bogaţii Europei banii

17 ţări se regăsesc pe lista neagră a paradisurilor fiscale, unde bogaţii Europei îşi ascund banii, potrivit unui anunţ făcut astăzi de UE, relatează Financial Times.

Proiectul este elaborat de grupul de conduită al Consiliului European (COC), format din experţi fiscali din fiecare stat membru UE. Cu toate acestea, cel puţin patru- Panama, Samoa, Guam şi insulele Marshall- ar putea fi eliminate de pe listă, după ce au făcut promisiuni de shimbări de reformă, în ultimul moment. Statele membre ale UE trebuie să decidă: când va fi lista completă, cum vor estima progresul reformelor şi care sunt sancţiunile care vor fi impuse ţărilor care sunt pe listă.

Oficialii ţărilor au spus că ţările s-au grăbit să promită reforme pentru a evita inlcuderea pe lista neagră. În afară de prejudiciile cauzate de reputaţie, legislaţia UE existentă are implicaţii practice pentru jurisdicţiile enumerate în lista neagră, cum ar fi impunerea unor cerinţe suplimentare de dezvăluire financiară pentru companiile multinaţionale care fac afaceri cu ele.

Pentru a nu fi incluse pe listă, ţările trebuie să îndeplinească trei criterii sau să promită că îşi reformează sistemele pentru a se conforma. Naţiunile trebuie să aibă reguli fiscale echitabile, fără măsuri sau acorduri preferenţiale care să permită companiilor să-şi mute profiturile pentru a evita prelevările. Trebuie să aibă standarde transparente şi să implementeze măsuri de reducere a profitului, stabilite de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Curtea Europeană a pus presiune pe consiliu pentru a se asigura că lista este cuprinzătoare şi că detaliile aranjamentelor de reformă, făcute de cei rămaşi, sunt făcute publice pentru a se asigura transparenţa. „Lista va fi responsabilitatea statelor membre şi în joc va fi credibilitatea lor", a spus săptămâna trecută, Pierre Moscovici, comisar European pentru taxe. „O listă scurtă va fi acceptată numai dacă este însoţită de o înregistrare substanţial şi publică a angajamentelor obţinute", a adăugat acesta.

Conform criteriilor consiliului, organizaţia caritabilă Oxfam, a spus că pe listă ar trebui să se afle peste 35 de ţări, printre care şi ţări din UE, anume Luxembourg, Irlanda, Olanda şi Malta. Grupul COC a avertizat în toamnă, 53 de jurisdicţii că riscă să fie listate, deşi iniţial erau în vizor 92 de ţări. Pentru a fi credibiliă, lista consiliului trebuie să fie „transparentă, semnificatică şi obiectivă. Trebuie să fie susţinută de un proces de monitorizare solid, precum şi de măsuri de descurajare pentru a menţine presiunea asupra ţărilor terţe", a spus Moscovici.

loading...
PUTETI CITI SI...