Liderul PPE cere ca Turciei să-i fie retrasă oferta de aderare la UE, după victoria lui Erdogan

Postat la: 30.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Liderul PPE cere ca Turciei să-i fie retrasă oferta de aderare la UE, după victoria lui Erdogan

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta) - cel mai mare din Parlamentul European - consideră că trebuie să i se pună capăt procesului de aderare a Turciei la UE, în urma realegerii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează luni DPA.

„Ultimii ani au arătat că un parteneriat strâns este important, dar că nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră cu drepturi depline a UE, nici Turcia, nici Uniunea Europeană", a declarat Manfred Weber într-un interviu apărut luni în publicaţii aparţinând Funke Media Group.„Trebuie să renunţăm la acest proces pentru că mai mult blochează relaţii mai bune decât le sprijină", a apreciat liderul PPE în acest interviu, consultat în avans de DPA.

Aşteptările după victoria electorală a lui Erdogan sunt clare, a afirmat Weber. „În special, în ceea ce priveşte obiectivul instaurării păcii între Ucraina şi Rusia, politica privind migraţia, modernizarea economică şi problema Ciprului, noi avem nevoie de cooperare. Erdogan ar trebui să fie imediat de acord cu aderarea Suediei la NATO", a adăugat el.

Ciprul este divizat din 1974 ca urmare a unei lovituri de stat în Grecia şi unei intervenţii militare a Turciei. Numeroasele tentative de mediere din partea ONU pentru a depăşi divizarea au eşuat. Ciprul este membru al UE din 2004, dar legislaţia şi reglementările UE se aplică numai în sudul Ciprului grec.

Turcia a respins prin veto candidatura Suediei pentru aderare la NATO, motivând lipsă de angajament a Stockholmului în combaterea „organizaţiilor teroriste", prin care Ankara se referă în principal la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), notează DPA.

loading...
PUTETI CITI SI...