Liderul grupării extremiste Oath Keepers pregătită să lanseze un război civil în SUA a fost acuzat în cazul asaltului asupra Capitoliului!

Postat la: 16.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Liderul grupării extremiste Oath Keepers pregătită să lanseze un război civil în SUA a fost acuzat în cazul asaltului asupra Capitoliului!

Stewart Rhodes, 56 de ani, fondatorul şi liderul grupării extremiste Oath Keepers, este o figură proeminentă în rândul miliţilor de dreapta din SUA de peste 10 ani. Mişcările anti-guvernamentale constituite din grupuri care se înarmează au cunoscut o resurgenţă în SUA după alegerea lui Barack Obama, în 2008.

Fost paraşutist şi absolvent a Law School, Rhodes a anunţat înfiinţarea grupării la un eveniment dedicat Războiului de Independenţă a SUA (1775-1781), în 2009. El a căutat să atragă în gruparea sa personal militar şi din rândul forţelor de aplicare a legii, activ sau în rezervă, având grijă iniţial să se distanţeze de extremismul violent şi susţinând că mişcarea sa nu este o miliţie. Oath Keepers afirmă că luptă pentru apărarea drepturilor constituţionale şi se opune legislaţiei pentru regimul armelor de foc.

Gruparea a devenit însă destul de rapid una din cele mai importante mişcări ale miliţiei anti-guvernamentale extremiste, atrăgând mii de membri în toată SUA. Promovând conspiraţii radicale de dreapta precum că SUA se îndreaptă către război civil şi teorii despre o Nouă Ordine Globală, membrii Oath Keepers au început să fie văzuţi la manifestaţii pentru dreptul de a purta arme de foc. Gruparea a devenit activă în special în timpul protestelor antirasism şi brutalitatea poliţiei din 2020, fiind o susţinătoare fanatică a lui Donald Trump şi câştigând aderenţi şi în Partidul Republican.

În urma unui atac cibernetic, în toamna anului trecut, lista membrilor grupării a ajuns pe internet şi aşa s-a aflat că printre membrii săi se numărau zeci de persoane din forţe de ordine, membri ai forţelor armate şi oficiali aleşi - dintre care unii şi-au folosit adresele de email guvernamentale pentru înscrierea în grupare. Procurorii americani îl acuză că a complotat „pentru a împiedica transferul paşnic al puterii", folosind mijloace violente împotriva sediului Congresului, la 6 ianuarie 2021.

„Îşi crease un fel de personaj mitologic: se vedea ca pe un fel de figură istorică", a comentat pentru CNN soţia sa Tasha Adams, care se luptă din 2018 să obţină divorţul de un bărbat pe care îl descrie drept „periculos". Stewart Rhodes are o carieră atipică: înrolat în armată după liceu, revine rapid la viaţa civilă după un salt eşuat cu paraşuta. Într-un alt accident din 1993, în urma manipulării unei arme de foc, şi şi-a pierdut ochiul stâng. De atunci, a purtat o bandă neagră.

Acuzarea arată că pe 6 ianuarie, membrii „s-au echipat cu... mănuşi şi veste tactice, ochelari de protecţie, radiouri, spray-uri chimice, uniforme militare, ochelari de protecţie [şi] foarfece". La ora atacului, „Oath Keepers s-au despărţit în două formaţiuni în stil militar pentru a pătrunde în Capitoliu", una din ele având ca ţintă birouri ale congresmenilor.

Procurorii susţin că Oath Keepers au efectuat o planificare şi coordonare extinsă, membrii discutând prin mesaje criptate despre răsturnarea guvernului înainte de atac şi făcând planuri pentru a forma echipe de „forţă de reacţie rapidă" pentru a se deplasa înarmaţi în zona Capitoliului. „Au coordonat călătoriile în toată ţara pentru a intra în Washington DC, s-au echipat cu o varietate de arme, au îmbrăcat echipament tactic şi de luptă şi sw-au pregătit să răspundă apelului lui Rhodes de a pune mâna pe arme", se arată în documentele instanţei.

În săptămânile premergătoare atacului, Rhodes ar fi investit peste 20.000 de dolari pe arme şi echipamente tactice, inclusiv ochelari de protecţie nocturnă, o puşcă şi muniţie. Documentele instanţei arată că în dimineaţa insurecţiei, Rhodes le-a transmis celorlalţi membri, într-o conversaţie de grup criptată, că echipele armate ale forţei de reacţie rapidă sunt în aşteptare.

loading...
PUTETI CITI SI...