Le Monde: Bilanțul oficial de 5 milioane de morți de Covid-19 la nivel mondial ar putea să fie de trei ori mai mare!

Postat la: 17.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Le Monde: Bilanțul oficial de 5 milioane de morți de Covid-19 la nivel mondial ar putea să fie de trei ori mai mare!

Calculele bazate pe excesul de mortalitate pe plan mondial estimează că numărul real de decese de Covid-19 se ridică in realitate la 17 milioane, echivalentul populației Țărilor de Jos. Cifrele oficiale situeaza numarul mortilor la 5 milioane.

În prezent, Europa contribuie cu mai mult de jumătate din noile decese cauzate de Covid-19 la nivel mondial. În special Rusia, Ucraina și România. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece continentul se află în centrul redresării epidemice care a început să se instaleze în ultimele săptămâni, odată cu primele valuri de frig ale iernii, scrie ziarul Le Monde.

Cifrele sunt îngrijorătoare, având în vedere că, până acum, Europa a fost responsabilă pentru puțin peste un sfert din cele 5 milioane de decese cauzate de epidemie începând din martie 2020. La 1 noiembrie s-a atins o etapă simbolică, conform datelor oficiale furnizate de diferitele țări și compilate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Dar ar trebui să ne încredem cu adevărat în această cifră de 5 milioane?

Pe cât de impresionant este, pe atât de mult este subestimat, conform diferitelor studii realizate de organisme internaționale, cercetători și grupuri de presă. Printre cele mai recente, studiul major actualizat de The Economist marți, 16 noiembrie, reevaluează bilanțul uman al pandemiei la 17 milioane de morți, de peste trei ori mai mult decât cifra oficială.

"Această cifră, revizuită în creștere, mi se pare mult mai credibilă", a declarat Arnaud Fontanet, membru al consiliului științific și director al departamentului de sănătate globală de la Institutul Pasteur din Paris. O astfel de diferență ridică întrebări serioase cu privire la sistemele de raportare a datelor privind populația din multe țări din întreaga lume.

"Chiar și înainte de Covid, foarte puține țări erau în măsură să furnizeze informații corecte despre demografia lor și, în special, despre mortalitatea lor", subliniază demograful și epidemiologul Jean-Marie Robine, director emerit de cercetare la Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm). Din punct de vedere istoric, mai multe zone sunt cunoscute pentru faptul că nu comunică aceste cifre în mod fiabil, cum ar fi Africa, Asia și Europa Centrală.

Acesta este motivul pentru care ONU a instituit o monitorizare demografică internațională prin elaborarea unor tabele standard de mortalitate. Atât de multe date sunt furnizate din oficiu, încât majoritatea țărilor nu au depus niciun efort organizatoric, financiar sau de structurare pentru a stabili o monitorizare națională a tendințelor populației lor", spune Robine. Prin urmare, se estimează că doar 60-70 de țări din aproape 200 furnizează date periodice privind mortalitatea populației lor.

Pentru a evita acest lucru, se poate utiliza excesul de mortalitate înregistrat de la criză încoace, adică diferența dintre numărul de persoane care au murit, indiferent de cauza decesului, și numărul de decese așteptat, calculat pe baza anilor anteriori. "Excesul de mortalitate este o scădere între mortalitatea trecută și cea prezentă, din care putem modela mortalitatea așteptată", rezumă Jean-Marie Robine.

loading...
PUTETI CITI SI...