Kim Jong-un, vizită neanunţată în China cu trenul blindat

Postat la: 08.01.2019 11:02 | Scris de: ZIUA NEWS

Kim Jong-un, vizită neanunţată în China cu trenul blindat

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ajuns la Beijing, însoţit de soţia sa, Ri Sol-ju, pentru o vizită neanunţată, la invitaţia preşedintelui chinez Xi Jinping, transmite BBC.

Vizita, care se va încheia în 10 ianuarie, vine în contextul negocierilor pentru un al doilea summit între Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump. Cei doi lideri au avut o intrevedere istorică, în iunie anul trecut. Kim Jong-un a călătorit cu trenul său blindat până în China, fiind însoţit de soţia sa, Ri Sol-ju, dar şi de câţiva oficiali de la Phenian. De altfel, agenţia de ştiri Yonhap din Coreea de Sud a semnalat că un tren nord-corean a fost văzut trecând frontiera.

Zeci de vehicule de securitate şi oficiali au blocat drumurile în jurul gării din oraşul de frontieră Dandong. De asemenea, turiştii cazaţi la hotelul din Dandong nu au avut permisiunea să intre în încăperile cu vedere la frontieră, iar potrivit agenţiei de ştiri Kyodo acest lucru reprezintă "o decizie aparentă pentru a preveni vederea trenului prezidenţial".

Potrivit BBC, trenul blindat folosit de Kim Jong-un seamănă cu cel folosit de tatăl său, Kim Jong-il, în timpul vizitelor sale din 2011 în China şi Rusia. Astăzi Kim Jong-un ar împlini 35 de ani, dar data naşterii sale nu a fost confirmată niciodată de Phenian. Vizita liderului nord coreean în China este a patra în mai puţin de un an, Beijungul fiind un aliat diplomatic important pentru Coreea de Nord, dar şi principalul său partener comercial.

"Kim Jong-un doreşte să reamintească administraţiei Trump că are şi alte opţiuni diplomatice şi economice pe lângă ceea ce Washington şi Seoul pot să ofere", a explicat Harry Rehn, directorul Departamentului de Studii de Apărare al Centrului pentru Interes Naţional, pentru Reuters.

loading...