Juncker, dezvăluiri incredibile: Luxemburg a tipărit 52 de miliarde de franci în secret

Postat la: 21.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Juncker, dezvăluiri incredibile: Luxemburg a tipărit 52 de miliarde de franci în secret

Președintele Comisiei Europene spune că atunci când a fost ministru de finanțe, marele ducat a tipărit în secret 52 de miliarde de franci în monedă nouă și secretă: un franc luxemburghez independent.

Dezvăluirea a fost făcută de Jean-Claude Juncker în cadrul unui discurs ținut miercuri la Forumul BCE privind banca centrală din Sintra, Portugalia. O monedă numai în Luxemburg, fără legătură cu francul belgian. Banii au fost ascunşi într-un depozit de muniții aparținând armatei. Moneda purta o imagine a Marii Ducese Charlotte, care a murit în 1985 și a abdicat de la tron ​​în favoarea celui mai mare fiu, Marele Duce Jean.

Potrivit lui Juncker, banii au fost arși la 1 ianuarie 1999, odată cu inaugurarea monedei euro. Juncker a descris-o ca pe o realizare majoră în numele armatei luxemburgheze. Fostul premier a precizat, de asemenea, că un astfel de act ar fi considerat iresponsabil astăzi.

Juncker: "Trebuie să mărturisesc solemn într-o cameră plină de bancheri centrali că guvernul luxemburghez a tipărit în secret 50 miliarde într-o monedă nouă și secretă: francul luxemburghez". Ideea de a tipări propria monedă, a apărut în 1993, după ce Olanda și Germania au indicat că doresc să urmeze conducerea Regatului Unit și să lase mecanismul european de schimb valutar, a explicat Juncker. "Ei au crezut că fundamentele lor economice sunt mult mai puternice decât cele ale Franței și ale altora".

În timp ce miniștrii de finanțe ai UE și directorii de trezorerie s-au străduit să găsească o soluție, Juncker a venit cu ideea de a crea moneda proprie a Luxemburgului. "Noi am spus atunci că nimeni nu va crede, că lansăm o nouă monedă în Europa cu imaginea Marii Ducese Charlotte ", a explicat Juncker.

loading...
PUTETI CITI SI...