Jerusalem Post: Ucraina e interesată de escaladarea conflictului din Transnistria!

Postat la: 30.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Jerusalem Post: Ucraina e interesată de escaladarea conflictului din Transnistria!

În contextul ultimelor atacuri de pe teritoriul Transnistriei, o serie de apropiați ai regimului Zelenski au susținut că Republica Moldova trebuie să se implice în conflictul transnistrian, un război rece, înghețat de zeci de ani. Ziarul The Jerusalem Post scrie despre arsenalul din satul Cobasna, rămas de pe timpul celui de-al doilea război mondial.

Mai mulți experți susțin că în Cobasna, rușii dețin cel mai mare depozit de muniții din Europa. "Rusia folosește Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, pentru a face contrabandă cu muniție de ani de zile, iar asta ar putea avea implicații pentru invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia," a susținut vineri Direcția de Informații ucraineană (GUR), potrivit lui Vadim Skibitski, oficial al ministerului apărării de la Kiev.

Transnistria, cunoscută și sub denumirea de Republica Moldovenească Pridnestroviană și situată la granița cu Ucraina, este un stat separatist de facto. A fost alipit Moldovei, în 1990, inițial ca o încercare de a rămâne parte a Uniunii Sovietice, în cazul în care restul Moldovei ar obține independența, mai spune ziarul citat. După dizolvarea Uniunii Sovietice au urmat lupte între moldoveni și separatiști.

Potrivit Balkan Insight, Rusia deține aproximativ 1.600 de soldați în Transnistria, împărțiți în trupe de menținere a păcii. Ar mai fi și Grupul Operativ al Trupelor Ruse. În fiecare an, aceste forțe rusești organizează exerciții de simulare a unor operațiuni de apărare și de contraofensivă. Potrivit lui Skibitski, arsenalul ar avea mai multe tone de muniție rămase în zonă de la prăbușirea Uniunii Sovietice. O parte este tranzacționată ilegal, mai spune oficialul. Acest anunț vine în urma unor tensiuni crescute în zonă. Ziarul israelian susține că ucrainienii au tras mai multe focuri din Ucraina către Cobasna.

La începutul acestei săptămâni, Pravda a susținut că Ministerul Apărării din Transnistria a ordonat mobilizarea tuturor bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani pentru „refacerea contingentului de menținere a păcii," ceea ce înseamnă efectiv reconstruirea forței sale militare. Sursa kieviană mai spune că există îngrijorări că Rusia va folosi acest contingent pentru a ataca Ucraina sau chiar Republica Moldova. Ucraina a acuzat de mai multe ori că Rusia încearcă să organizeze atacurile cu steag fals în regiune. Există la Kiev neliniști că regiunea separatistă va deveni începutul unui alt front în conflict.

„Actele teroriste comise pe teritoriul Transnistriei au avut ca scop obligarea conducerii transnistrene să accepte extinderea prezenței trupelor ruse", a susținut GUR, spunând că aceste atacuri „vor fi prezentate ca o amenințare la adresa regiunii și un semnal pentru Conducerea Moldovei să abandoneze politicile pro-europene. Scopul principal este să mențină regiunea complet sub controlul Moscovei, așa cum încearcă să facă de 30 de ani".

În timp ce Transnistria a spus că nu intenționează să se alăture conflictului, rapoartele serviciilor secrete ucrainene de la începutul invaziei ruse au indicat că o parte a planului Rusiei era crearea unui coridor terestru care să lege Rusia, Donbasul, Crimeea și Transnistria. Potrivit lui Skibitski, în prezent, „tot ce se întâmplă acum în Transnistria se află sub controlul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB)."

La impulsionările pe căi semi-oficiale ale administrației de la Kiev, de pregătire a armatei Republicii Moldovei, președintele pro-occidental de la Chișinău, Maia Sandu, a recunoscut zilele trecute că "țara nu este pregătită de război și nu are o armată în stare de luptă. „De 30 de ani, armata moldovenească a rămas fără echipament, fără mijloace pregătite pentru luptă. Acum suntem conștienți de consecințe," a recunoscut ea.

Sandu a adăugat că Moldova „nu are un scut eficient împotriva amenințărilor, deoarece nu și-a dezvoltat potențialul militar adecvat, nu a creat elemente critice de infrastructură și nu a cultivat reziliența socială." Maia Sandu ea a negat informația că armata română și-ar desfășura trupe în Moldova: „Nu există soldați și armate române pe teritoriul țării noastre."

loading...
PUTETI CITI SI...