Iranul, acuzat că ascunde adevăratele efecte ale epidemiei de coronavirus. Ce arată imaginile din satelit

Postat la: 13.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Iranul, acuzat că ascunde adevăratele efecte ale epidemiei de coronavirus. Ce arată imaginile din satelit

Mai multe imagini din satelit arată o extindere rapidă a cimitirelor şi apariţia de gropi comune în Iran. Imaginile par să confirme faptul că autorităţile iraniene încearcă să acopere amploarea epidemiei de coronavirus. Iranul este una dintre cele mai afectate ţări din lume de epidemia de coronavirus.

Guvernul iranian este suspectat că ar ascunde adevărata situaţie provocată de epidemia de coronavirus din ţară, după apariţia unor imagini din satelit care arată că cimitirele din oraşul Qom se extind extrem de rapid, potrivit The Guardian. Imaginile, publicate prima dată de New York Times, arată extinderea unui cimitir din nordul oraşului Qom, fiind făcute deja săpături pe porţiuni mari.

The Guardian susţine că aceste imagini par să confirme temerile privind adevărata dimensiune a epidemiei din această ţară, dar şi faptul că Guvernul ar ascunde numărul real al deceselor cauzate de infecţia cu coronavirus. Pe 24 februarie, un oficial local din Qom a acuzat Ministerul Sănătăţii de la Teheran că minte în legătură cu amploarea epidemiei. La acea dată, oficialul a declarat că, deşi Guvernul anunţase în mod oficial doar 12 decese provocate de coronavirus, în realitate numărul acestora ar fi depăşit 50.

Imediat după lansarea acestor acuzaţii, adjunctul ministrului iranian al Sănătăţii, Iraj Harirchi, a organizat o conferinţă de presă unde a respins categoric acuzaţiile, însă la acea vreme jurnaliştii au remarcat că acesta transpira puternic şi tuşea foarte des în timpul conferinţei. Doar o zi mai târziu, Harirchi anunţa că a fost el însuşi diagnosticat cu coronavirus.

Amir Afkhami, autorul unei lucrări legate de epidemia de holeră din Iran şi profesor asociat la Universitatea George Washington, a declarat că extinderea cimitirelor şi gropile comune surprinse de imaginile din satelit arată că mortalitatea este mult mai mare decât cea declarată oficial şi că situaţia ar fi muşamalizată de către regimul de la Teheran.

„Nu mă surprinde faptul că încearcă să facă gropi comune şi să ascundă amploarea situaţiei cauzate de această boală", a declarat Afkhami. Iranul este una dintre ţările cele mai afectate de epidemia de coronavirus. Potrivit datelor oficiale, peste 10.000 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus în această ţară şi 429 de oameni au murit din această cauză.

loading...
PUTETI CITI SI...