Ingrijorator de la cercetătorii niponi: "Erupţia ar bloca lumina soarelui şi ar duce la exterminarea a 100 de milioane de oameni"

Postat la: 15.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Ingrijorator de la cercetătorii niponi:

Un supervulcan scufundat pe coasta Japoniei „ar putea să erupă şi să ucidă 100 milioane de oameni", relevă un studiu recent. Dacă domul de lavă din Kikai Caldera ar erupe, ar „bloca" lumina soarelui şi ar aduce de la sine „o iarnă vulcanică", ducând la exterminarea unor civilizaţii şi propagarea unor tsunami-uri în zona de nord a Oceanului Pacific.

Oamenii de ştiinţă au descoperit „un dom" activ de lavă cu o lăţime de 10 km în interiorul unei camere cu magmă din Kikai Caldera - o depresiune din Insulele Osumi. Potrivit definiţiei ştiinţifice, domul este o structură geologică în formă de boltă largă, circulară sau eliptică. Experţii cred că acesta conţine 32 km cubi de magmă - şi poate erupe în orice moment. Un studiu realizat de cercetătorii de la Kobe Ocean-Botton Exploration Center (KOBEC) din cadrul Universităţii Kobe a confirmat că domul uriaş de lavă s-a format în urma unei supererupţii, în urmă cu 7.300 de ani.

Explozia de proporţii apocaliptice ar fi exterminat civilizaţiile preistorice din sudul Japoniei. Dacă formaţiunea de lavă ar erupe, ar elibera cantităţi uriaşe de cenuşă în atmosferă, care ar bloca soarele şi ar aduce o adevărată iarnă vulcanică. Mai mult, catastrofa ar genera mai multe tsunami-uri, care ar lovi sudul Japoniei şi coastele Taiwanului şi Chinei, înainte de a ajunge în America de Sud şi de Nord.

Profesorul Yoshiyuki Tatsumi, şeful KOBEC şi specialist în analiza magmei, precum şi autorul principal al studiului, a declarat pentru publicaţia Mainichi: „chiar dacă probabilitatea ca erupţia uriaşă să aibă loc în arhipelagul japonez este de 1% în următorii 100 de ani, aceasta ar genera 100 milioane de morţi, în cel mai sumbru scenariu".

Cercetătorii au descoperit câteva eroziuni pe suprafaţa domului şi au concluzionat că lava se formează în interiorul acestuia. De asemenea, au identificat mai multe pâraie de apă fierbinte, în apropierea crustei domului. KOBEC a realizat şase studii geologice subacvatice, folosind roboţi submarini pentru analiza rocilor, dar şi seismografe şi aparate electromagnetice. Aceştia vor relua cercetările în martie 2018.

loading...
PUTETI CITI SI...