Ingineria "Putin": O țară prietenă a cumpărat de la Londra în creștere de 4.000%

Postat la: 14.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Ingineria

Războiul sângeros al lui Vladimir Putin din Ucraina, declanșat în urmă cu peste 17 luni, a bulversat piețele financiare, energetice, alimentare și de mărfuri din întreaga lume.

Astfel, președintele rus înșală lumea, iar Rusia face afaceri ilegale prin intermediul aliaților Kremlinului. S-a dezvăluit faptul că exporturile Marii Britanii către Kârgâzstan au crescut cu 4.000%, iar ulterior produsele au ajuns la Moscova, fentând sancțiunile occidentale.

Exporturile britanice către un aliat apropiat al Kremlinului, acuzat că ajută Rusia să evite sancțiunile, au crescut brusc de la invazia Ucrainei. Potrivit datelor comerciale guvernamentale, exporturile de mărfuri din Regatul Unit către Kârgâzstan au crescut cu peste 4.000 la sută în 2022/23, exporturile totale, inclusiv servicii, către țară s-au dublat, potrivit iNews.

Într-o perioadă similară, exporturile din Kârgâzstan în Rusia s-au dublat, ceea ce a condus la îngrijorarea că mărfurile occidentale erau exportate în Kârgâzstan, înainte de a fi trimise în Rusia.

Exporturile de mașini din Marea Britanie către Krygyzstan, inclusiv generatoare de energie și vehicule rutiere - dar cu excepția mașinilor - au crescut semnificativ. Alte articole exportate enumerate în datele guvernamentale sunt clasificate ca „mașini de birou" și „mașini industriale generale". Exporturile de top listate nu includ arme sau orice formă de arsenal militar.

Sancțiunile occidentale în curs asupra Rusiei sunt menite să afecteze economia țării și să îngreuneze finanțarea efortului său de război în Ucraina. Atât SUA, cât și UE încearcă să reprime evaziunea sancțiunilor prin Kârgâzstan, SUA anunțând o serie de sancțiuni împotriva întreprinderilor din Kârgâzstan despre care se presupune că îi ajută pe ruși să eludeze sancțiunile.

Un oficial britanic a declarat: „Am introdus cele mai mari și mai severe sancțiuni economice impuse vreodată unei economii majore și am sancționat total sau parțial peste 96% din mărfurile tranzacționate cu Rusia.

„Evaluăm toate acuzațiile credibile de încălcare a legii privind sancțiunile și avem o serie de opțiuni de aplicare disponibile - cei care încalcă legea ar putea primi o amendă grea sau închisoare".

Surse guvernamentale au declarat că reprimă evaziunea sancțiunilor pe canale diplomatice către națiunile care au înregistrat o creștere dramatică a comerțului cu bunuri sancționate cu Rusia.

Nu există nicio dovadă că exporturile enumerate în datele guvernamentale au fost trimise cu bună știință în Kârgâzstan cu scopul de a fi trimise în Rusia.

În datele publicate recent de Guvernul Regatului Unit, exporturile totale ale Regatului Unit în Kârgâzstan au crescut cu 264%, până la 51 de milioane de lire sterline, exportul de mărfuri a crescut cu 4.100% la 42 de milioane de lire sterline în anul până în martie 2023, față de 1 milion de lire sterline în anul precedent.

Washington Post a raportat anterior despre presupusa evaziune a sancțiunilor referitoare la companiile și bunurile americane și un efort diplomatic din partea SUA și UE pentru a convinge Kârgâzstanul să oprească această practică.

Dr Erika Szyszczak, membru al Observatorului Politicii Comerciale din Regatul Unit de la Universitatea Sussex, a declarat că datele din Regatul Unit sunt „foarte suspecte" în urma rapoartelor de evaziune a sancțiunilor.

Robin Brooks, economist-șef la Institutul pentru Finanțe Internaționale, a mai spus că creșterea exporturilor a avut „toate semnele revelatoare ale eludării sancțiunilor". Brooks a spus: „În timp ce exporturile Marii Britanii către Kârgâzstan sunt foarte mici în comparație cu comerțul internațional general al Regatului Unit, exporturile Marii Britanii au semnătura revelatoare a deturnării comerțului: o creștere a exporturilor care începe cu invazia Ucrainei de către Rusia și persistă".

loading...
PUTETI CITI SI...