Incident în Marea Chinei de Sud - China amenință SUA cu consecințe grave

Postat la: 20.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Incident în Marea Chinei de Sud - China amenință SUA cu consecințe grave

Forţele chineze au urmărit şi au avertizat o navă militară americană să se îndepărteze, după ce aceasta a intrat în apele din apropierea Insulelor Paracel din Marea Chinei de Sud, a anunţat joi Comandamentul Teatrului de Sud din Armata de Eliberare a Poporului într-un comunicat preluat de Reuters.

Conform părţii chineze, distrugătorul USS Benfold a navigat "ilegal" în apele teritoriale ale Chinei, fără a avea permisiunea, încălcând suveranitatea ţării, iar forţele navale şi aeriene chineze au urmărit nava. "Cerem solemn ca partea americană să înceteze imediat astfel de acţiuni provocatoare; în caz contrar va suferi consecinţele grave ale unor evenimente neprevăzute", a adăugat comandamentul chinez.

Marina militară a SUA a transmis că elaborează o declaraţie despre incident. Statele Unite efectuează frecvent misiuni în Marea Chinei de Sud, pe care le consideră în interesul libertăţii de navigaţie, pentru a contesta pretenţiile teritoriale ale Chinei, reaminteşte Reuters.

Beijingul a înfiinţat avanposturi pe insule artificiale din zona maritimă respectivă, bogată în resurse piscicole şi străbătută de mai multe rute comerciale vitale. Marea Chinei de Sud a devenit unul din multele puncte fierbinţi în relaţiile chino-americane; Washingtonul respinge pretenţiile teritoriale chineze, susţinând că sunt nefondate. China revendică zone întinse din Marea Chinei de Sud, asupra cărora au pretenţii şi Taiwanul, Vietnamul, Malaezia, Bruneiul şi Filipinele.

loading...
PUTETI CITI SI...