Guvernul Germaniei: "Există dovezi clare că Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină Noviciok"

Postat la: 02.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Guvernul Germaniei:

Criticul lui Vladimir Putin Alexei Navalnîi a fost în mod ”indubitabil” otrăvit cu o neurotoxină din clasa Noviciok, a anunțat miercuri guvernul de la Berlin, potrivit The Guardian. Agentul neurotoxic a fost folosit în trecut în mai multe tentative de asasinare a unor personaje incomode pentru Kremlin.

Testele realizate după sosirea lui Alexei Navalnîi la Berlin au arătat prezența în sângele său a unui agent neuro-toxic, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert. Seibert a subliniat că analizele, care au fost realizate de un laborator militar german, au detectat un agent chimic din familia Noviciok. Neurotoxina cu pricina a fost creată încă din perioada URSS. Recent, agentul chimic a fost folosit în tentativa de asasinare a fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale.

Seibert a mai spus că guvernul german își va informa partenerii din UE cu privire la rezultate și că se va consulta cu aceștia cu privire la o reacție, în funcție de răspunsul Rusiei. Declarația oficială a guvernului a descris atacul la adresa lui Navalnîi drept "un act uluitor" și a cerut Rusiei o explicație. Opozantul rus Alexei Navalnîi s-a simțit rău și s-a prăbușit la bordul unui avion care zbura dintre Tomsk spre Moscova, pe 20 august.

El a petrecut două zile într-un spital din Omsk înainte de a fi transferat în Germania, unde se află în continuare la Terapie Intensivă, în comă indusă. Medicii de la spitalul din Berlin au concluzionat încă din primele zile că acesta a fost otrăvit, însă doctorii ruși au respins acest diagnostic, scrie Bloomberg. Aliații lui Navalnîi cred că acesta a fost ținta unei tentative de asasinat orchestrate de autoritățile ruse, acuzații pe care Kremlinul le-a respins.

În momentul în care a fost otrăvit, Navalnîi se întorcea dintr-o călătorie în Siberia, în care vizitase inclusiv orașele Novosibirsk și Omsk, unde vor avea loc alegeri municipale chiar luna aceasta. Luni, echipa opozantului rus a publicat ultima anchetă realizată de acesta în respectiva regiune.

Investigația, publicată pe YouTube și pe site-ul lui Aleksei Navalnîi susține că 18 din cei 50 de parlamentari din Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime al Rusiei, dețin sau reprezintă deținători ai companiilor de construcții, scrie Radio Europa Liberă. În ancheta video, opozantul oferă informații detaliate despre proprietățile și averile parlamentarilor și ale rudelor lor și le cere cetățenilor din Novosibirsk să voteze pentru candidatul opoziției, susținut de organizația lui Navalnîi.

loading...
PUTETI CITI SI...