Germania lansează o ipoteză interesantă: De ce vrea Rusia să destabilizeze Republica Moldova

Postat la: 20.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Germania lansează o ipoteză interesantă: De ce vrea Rusia să destabilizeze Republica Moldova

Ministrul german de Externe, Annalena Berbok, a acuzat Rusia că intenționează să destabilizeze situația din Georgia și Republica Moldova. Oficialul german a spus acest lucru într-un interviu acordat ziarului spaniol El País, publicat luni, 20 martie.

„Face parte din strategia Rusiei de a destabiliza societățile care urmează calea europeană. Și mai ales acum că succesul militar al lui Putin în Ucraina nu se materializează așa cum a fost planificat, nu este o coincidență că încercările Rusiei de a exercita influență în Moldova și Georgia sunt în creștere, iar guvernele luptă împotriva nepotismului și corupției pentru a se disocia de dependența rusă. Împărtășim valorile europene cu ei și le susținem dorința de a decide singuri să trăiască în pace și libertate prin perspectiva apartenenței europene", a spus Berbok când a fost întrebată dacă împărtășește temerile că Tbilisi și Chișinăul ar putea fi de partea Moscovei. Potrivit acesteia, din cauza crizei ucrainene, încercările Rusiei de a influența Moldova și Georgia se intensifică.

Pe 7 și 8 martie, la Tbilisi au avut loc proteste de amploare, după ce Parlamentul georgian a adoptat în prima lectură proiectul de lege "Transparența influenței străine". Documentul prevedea crearea unui registru al organizațiilor neguvernamentale și al preseo finanțate din străinătate. Pe 9 martie, protestele au continuat. Drept urmare, partidul de guvernământ Visul Georgian și partidul Puterea Poporului au anunțat împreună retragerea proiectului de lege din parlament. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat pe 10 martie că protestele din Georgia cu privire la proiectul de lege privind agenții străini sunt doar un pretext pentru o încercare de schimbare a Guvernului cu forța, iar situația în sine amintește foarte mult de Maidanul din Ucraina.

loading...
PUTETI CITI SI...