Geopolitica Orientului Mijlociu se schimbă! Arabia Saudită se pregăteşte să-şi reia relaţiile și cu Siria după ce s-a împăcat cu Iranul
Postat la: 24.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Siria şi Arabia Saudită au convenit să îşi redeschidă ambasadele după ce au întrerupt legăturile diplomatice în urmă cu mai mult de un deceniu, au declarat pentru Reuters trei surse informate despre acest lucru, un demers ce ar marca un pas înainte pentru Damasc în revenirea sa în rândul ţărilor arabe.
Informaţia este publicată şi de „The Wall Street Journal", care citează oficiali saudiţi şi sirieni şi care susţine că negocierile au fost mediate de Rusia. Contactele dintre Riad şi Damasc au luat avânt după acordul istoric de restabilire a legăturilor dintre Arabia Saudită şi Iran, regimul de la Teheran fiind un aliat-cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat o sursă regională care are relaţii cu Damascul.
Restabilirea legăturilor dintre Riad şi Damasc ar marca cea mai semnificativă evoluţie de până acum în demersurile statelor arabe de a normaliza legăturile cu Bashar al-Assad, liderul care a fost evitat de multe state occidentale şi arabe după începerea războiului civil din Siria în 2011, scrie Reuters. Cele două guverne "se pregătesc să-şi redeschidă ambasadele după Eid al-Fitr", sărbătoarea musulmană din a doua jumătate a lunii aprilie, a declarat pentru Reuters o a doua sursă regională care are relaţii cu Damascul.
Decizia a fost rezultatul unor discuţii purtate în Arabia Saudită de un oficial sirian cu rang înalt din serviciile de informaţii, potrivit uneia dintre sursele regionale şi unui diplomat din Golf. Această evoluţie aparent bruscă ar putea indica faptul că acordul dintre Teheran şi Riad, încheiat în urmă cu două săptămâni, joacă un rol şi în alte crize din regiune, unde rivalitatea lor a alimentat conflicte, inclusiv războiul din Siria.
Statele Unite şi câţiva dintre aliaţii lor regionali, inclusiv Arabia Saudită şi Qatarul, conduse de sunniţi, au susţinut o parte dintre rebelii sirieni. Assad a reuşit însă să învingă insurgenţa în cea mai mare parte a Siriei datorită Iranului şiit şi Rusiei. Statele Unite, un aliat al Arabiei Saudite, s-au opus demersurilor ţărilor din regiune de a normaliza legăturile cu Assad, invocând brutalitatea guvernului său în timpul conflictului şi necesitatea de a vedea progrese în direcţia unei soluţii politice.
Siria a fost suspendată din Liga Arabă în 2011 ca răspuns la represiunea brutală a protestelor de către Assad. Însă de curând, Emiratele Arabe Unite, un alt partener strategic al SUA, a deschis calea normalizării contactelor cu Assad, primindu-l la Abu Dhabi împreună cu soţia sa. Emiratele Arabe Unite şi-au redeschis ambasada la Damasc în 2018, argumentând că ţările arabe au nevoie de o prezenţă mai mare în rezolvarea conflictului sirian.
În ceea ce o priveşte, Arabia Saudită a acţionat mult mai prudent. Diplomatul din Golf cu care a vorbit Reuters a declarat că oficialul de rang înalt al serviciilor de informaţii siriene "a stat zile întregi" la Riad şi că s-a ajuns la un acord pentru redeschiderea ambasadelor "foarte curând". Una dintre sursele regionale l-a identificat pe oficial ca fiind Hussam Louqa, omul care conduce comitetul de informaţii al Siriei, şi a declarat că discuţiile au vizat securitatea la graniţa Siriei cu Iordania şi contrabanda cu captagon, o amfetamină din Siria pentru care există o piaţă înfloritoare în Golful Arab.
Ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat la începutul acestei luni că un acord cu Assad ar putea duce la revenirea Siriei în Liga Arabă, dar că în prezent este prea devreme pentru a discuta despre un astfel de pas. Diplomatul a declarat că discuţiile siriano-saudite ar putea deschide calea pentru un vot de ridicare a suspendării Siriei din organizaţie cu ocazia următorului summit arab, care este aşteptat să aibă loc în Arabia Saudită în aprilie.
Însă în timp ce Assad se bucură de reînnoirea contactelor cu statele arabe care altădată îl evitau, sancţiunile americane rămân un factor de complicaţie major pentru ţările care încearcă să-şi extindă legăturile comerciale. Biroul de comunicare al guvernului saudit, Ministerul de Externe al regatului şi guvernul sirian nu au răspuns la solicitările Reuters de a comenta aceste informaţii. Sursele au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului, precizează agenţia de ştiri.
La rândul său, cotidianul economic american The Wall Street Journal scrie că, într-un context în care geopolitica Orientului Mijlociu se schimbă, Arabia Saudită şi Siria se apropie de un acord de restabilire a legăturilor diplomatice în urma unor negocieri mediate de Rusia, potrivit unor oficiali saudiţi şi sirieni familiarizaţi cu discuţiile.
Au fost runde de discuţii la Moscova şi Riad în ultimele săptămâni, au declarat oficialii cu care au vorbit jurnaliştii de la WSJ. Guvernul rus a intermediat un acord preliminar atunci când Bashar al-Assad a vizitat Moscova săptămâna trecută, au declarat oficiali din Arabia Saudită, Siria şi din alte ţări arabe implicate. De asemenea, oficiali sirieni de rang înalt au vizitat Arabia Saudită în ultimele săptămâni.
Alte ţări arabe, precum Oman şi Iordania, au sprijinit, de asemenea, apropierea dintre Damasc şi Riad, au declarat oficiali arabi familiarizaţi cu discuţiile. După acordul intermediat de China între Arabia Saudită şi Iran pentru reluarea legăturilor lor diplomatice, apropierea dintre Damasc şi Riad, dacă se va materializa, ar lăsa din nou SUA pe margine în ceea ce priveşte o altă evoluţie majoră din Orientul Mijlociu, comentează The Wall Street Journal.
Sursele cotidianului american nu dau totuşi foarte sigură o înţelegere între Riad şi Damasc. Negociatorii urmăresc să încheie un acord înainte de o potenţială vizită a ministrului saudit de externe Faisal bin Farhan la Damasc, după sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, la sfârşitul lunii aprilie. Dar ei au avertizat că discuţiile ar putea, totuşi, să eşueze. Televiziunea de stat saudită, citând o sursă din cadrul Ministerului de Externe, a anunţat joi seară că au început negocieri cu Siria pentru a relua oferirea serviciilor consulare necesare pentru ambele ţări.
Principalul obiectiv al negocierilor dintre Arabia Saudită şi Siria ar fi legat de securitate, au declarat consilieri guvernamentali sirieni. Regatul saudit vrea să rezolve problema cetăţenilor săi care au fost capturaţi după ce s-au alăturat grupărilor jihadiste implicate în războiul civil din Siria. La rândul său, Damascul caută ajutorul Riadului pentru a întrerupe finanţarea şi recrutarea facţiunilor fundamentaliste care luptă în Siria.
Pe de altă parte, orice acord între Arabia Saudită şi Siria, intermediat de Rusia, ar reprezenta o altă mişcare diplomatică spectaculoasă a prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman. În vârstă de 37 de ani, el conduce de facto regatul bogat în petrol, tatăl său, regele Salman, fiind în vârstă. MBS, cum i se mai spune prinţului moştenitor saudit, a resetat relaţiile cu Washingtonul, care mult timp a fost protectorul saudiţilor în Golful Persic, şi a dezvoltat legături mai strânse cu Vladimir Putin şi cu liderul chinez Xi Jinping de la începutul războiului din Ucraina.
Prinţul Mohammed s-a confruntat cu izolarea diplomatică timp de câţiva ani după ce agenţi saudiţi l-au ucis pe jurnalistul Jamal Khashoggi la Istanbul, într-o operaţiune despre care comunitatea de informaţii americană a conchis că a fost ordonată de el, reaminteşte WSJ. Prinţul saudit a folosit războiul din Ucraina ca pe o oportunitate de a forja o politică externă independentă, care să valorifice statutul Arabiei Saudite de cel mai mare exportator de petrol din lume.
Medierea între Arabia Saudită şi Siria consolidează prezenţa Rusiei în Orientul Mijlociu. În ceea ce priveşte SUA, acordul este un memento al faptului că, deşi rămâne forţa militară şi diplomatică predominantă în Orientul Mijlociu, influenţa sa acolo este în declin, arată WSJ. Orientul Mijlociu a suferit o realiniere dramatică în ultimii ani. Saudiţii au rezolvat o dispută diplomatică cu Qatarul, ţările din Golful Persic au început să lase deoparte diferendele de lungă durată cu Turcia, iar conflictele din Libia, Yemen şi Siria s-au răcit în mare parte.
Statele Unite rămân angajate în regiune în încercarea de a intermedia un acord de normalizare între Israel şi Arabia Saudită, dar există obstacole mari. "După pactul dintre Arabia Saudită şi Iran şi acum o posibilă apropiere între Siria şi regat, SUA sunt din ce în ce mai mult marginalizate din punct de vedere diplomatic", a declarat Fabrice Balanche, profesor asistent specializat pe Orientul Mijlociu la Universitatea Lyon din Franţa. "Naţiunile din Orientul Mijlociu fac pace fără Washington", remarcă expertul.
Pentru Assad, un acord cu Arabia Saudită ar fi una dintre demonstraţiile că a câştigat un război civil distrugător - care a durat de 11 ani - nu doar împotriva rebelilor, ci şi împotriva unei serii de actori internaţionali, inclusiv SUA şi Arabia Saudită, care au cerut înlăturarea sa de la putere. În plus, Bashar al-Assad s-a folosit de cutremurul devastator din nordul ţării de luna trecută pentru a face presiuni în vederea normalizării relaţiilor diplomatice, vizitând Omanul şi Emiratele Arabe Unite în ultimele săptămâni. Dar el rămâne un paria în cea mai mare parte a lumii, existând dovezi copleşitoare că a folosit arme chimice asupra sirienilor şi a supervizat uciderea a zeci de mii de civili, menţionează WSJ.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald ...
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi ...
-
Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
Parteneriatul dintre Rusia și Coreea de Nord este favorabil ambelor țări ostile Occidentului. Armatele lui Putin primesc ...
-
Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
Argentina a ieșit dintr-o recesiune profundă, ceea ce reprezintă o victorie majoră pentru președintele libertarian al ță ...
-
De ce ar putea fi Donald Trump primul președinte penal al SUA
Avocații lui Donald Trump au cerut recent Curții Supreme de Justiție anularea dosarelor penale privind cele 34 de capete ...
-
Cine va controla Siria? Actorii globali pregătiți să-și impună influența post-Bashar al-Assad
După înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, sirienii vor căuta să-și decidă singuri viitorul politic, feriți de infl ...
-
Război, extremă urgență: Vântul suveranismului mătură Europa - Extrema dreaptă germană pune la îndoială apartenența la NATO
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va tr ...
-
De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
Israelul nu a pierdut timpul după căderea lui Bashar al-Assad pentru a bombarda toate mijloacele militare siriene pe car ...
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imagin ...
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, î ...
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donal ...
-
Turcia a preluat frâiele în Orientul Mijlociu: negocieri de culise, după căderea regimului Assad
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat joi seara la Ankara şi a avut imediat o întrevedere cu preşedintele ...
-
Instabilitatea politică aruncă în aer economia UE: avertisment dur de la Banca Europeană
Contextul politic tumultuos din Europa a influenţat decizia de politică monetară adoptată joi de Consiliul guvernatorilo ...
-
Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
Budapesta a anunţat, după discuţia la telefon a premierului ungar Vikor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Kie ...
-
"NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
Propunerea lui Donald Trump de pace în Ucraina nu e acceptată de Putin. Rusia nu este dispusă la concesii pentru încheie ...
-
Viktor Orban l-a sunat pe Vladimir Putin după vizita la Donald Trump. Subiectul principal - războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din ...
-
Volodimir Zelenski a dezvăluit ce a vorbit la Paris cu Donald Trump și Emmanuel Macron pentru "inghetarea" razboiului din Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a pledat luni pentru o soluţionare diplomatică a războiului purtat de Rusia în Ucraina ş ...
-
Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit luni cu Donald Trump şi cu miliardarul Elon Musk la complexul Mar-a-Lago ...
-
Israelul bombardează intens Damascul după fuga lui Bashar al-Assad
Loviturile forțelor aeriene israeliene în Siria au fost „foarte intense", spun surse din apărare pentru The Times of Isr ...
-
Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, întrebat despre alegerile prezidenţiale din România, referindu-se la ...
-
Bashar al-Assad s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Damascul. Rebelii HTS anunţă că Siria este liberă
Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Damascul spre o destinaţie necunoscută, a an ...
-
Alertă maximă în Taiwan: Beijingul își dublează flota militară în apropierea insulei
Ministerul apărării din Taiwan a declarat duminică că China aproape și-a dublat numărul de nave de război care operează ...
-
Serviciile secrete ale lui Viktor Orban ar fi spionat funcționari UE. Reacția oficialilor din Ungaria
Oficiali ai Oficiului European de Luptă Antifraudă ar fi fost urmăriți, ascultați telefonic și le-ar fi fost piratate la ...
-
O navă cu armament pentru Ucraina a eșuat în largul costelor norvegiene
O navă încărcată cu armament având ca destinaţie o importantă platformă logistică poloneză pentru livrarea de ajutor mil ...
-
Joe Biden se teme de răzbunarea lui Trump - Care ar putea fi ultima decizie luată la Casa Albă
Președintele american Joe Biden ia în considerare procedura privind grațierea preventivă pentru criticii proeminenti ai ...
-
Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
În mijlocul unei crize, Europa se află și în fața riscului de a rămâne fără sprijinul SUA pentru apărare. În acest conte ...
-
Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
Cu un vârtej de avertismente lansate cu privire la un posibil război cu Rusia, în câțiva ani, membrii europeni ai NATO a ...
-
Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
Donald Trump blochează deciziile de susținere financiară a Ucrainei. Membrii NATO ezită să adopte o decizie crucială pri ...
-
Trump pregătește mutări decisive pe plan internațional: "Preţul de plătit va fi teribil în Orientul Mijlociu"
Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene ...
-
Iranul a trimis sute de luptători irakieni să-l ajute pe președintele sirian Bashar al-Assad
În cursul nopții, sute de luptători irakieni susținuți de Iran au trecut granița siriană pentru a ajuta regimul lui Bash ...