Gazul ucigaş folosit de Hitler în lagărele morţii va fi utilizat în Arizona pentru executarea condamnaţilor la moarte

Postat la: 05.06.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Gazul ucigaş folosit de Hitler în lagărele morţii va fi utilizat în Arizona pentru executarea condamnaţilor la moarte

Statul Arizona a renovat o cameră de gazare nefolosită de mai bine de 20 de ani şi pregăteşte reluarea execuţiilor condamnaţilor la moarte inclusiv cu cianură de hidrogen, gazul utilizat de regimul nazist în lagărele de la Auschwitz.

Documente publice obţinute de The Guardian au arătat faptul că statul Arizona a investit în ingredientele necesare pentru producerea cianurii de hidrogen şi a testat funcţionarea unei camere de gazare (construită în 1949) a unei închisori din Florence, Arizona, ce n-a mai fost folosită pentru astfel de execuţii de 22 de ani. Ultima oară când un condamnat a fost executat în acest fel a avut parte de o moarte lentă şi agonizantă, potrivit martorilor, avocaţilor şi experţilor.

„Nu poţi să nu te întrebi ce au autorităţile acestui stat în minte de cred că este acceptabil ca în 2021 să execute oamenii într-o cameră de gazare cu cianură de hidrogen. Nu au oameni care să studieze istoria Holocaustului?", a observat Robert Dunham, directorul execut al Centrului de Informaţii pentru Pedeapsa cu Moartea.

Departamentul Corecţional din Arizona a transmis într-un comunicat „că este pregătit să se achite de obligaţia legală şi să dea drumul procesului de execuţie ca parte a sentinţei impuse legal, indiferent de metoda aleasă", adăugând că un acuzat condamnat la moarte pentru crime comise înainte de 23 noiembrie 1992 are dreptul să aleagă între injecţie letală şi gaz cu cel puţin 20 de zile înainte execuţie.

În contextul în care nu există cercetări detaliate despre modul cum acţionează gazul letal, experţii au atras atenţia că aceste metode sunt mai lente şi provoacă o moarte oribilă.

Statul Arizona a întrerupt execuţiile condamnaţilor la moarte în 2014, după tentativa eşuată de a folosi o injecţie letală experimentală asupra lui Joseph Wood, care a murit abia după ce a primit 15 doze dintr-o combinaţie de substanţe. Moartea a survenit după 2 ore în care bărbatul a agonizat, potrivit martorilor.

Ultimul deţinut executat cu gaz letal a fost, în 1999, Walter LaGrand, un cetăţean german condamnat la moarte pentru jaf armat în 1982. Acesta s-a sufocat şi a tuşit vreme de 18 minute, potrivit mărturiilor publicate de ziarele locale: bărbatul a fost învăluit de vaporii de gaz şi „început să tuşească violent şi a scos sunete spasmodice de sufocare". Minute în şir, corpul i-a fost traversat de convulsii, iar mâinile îi erau „roşii şi încleştate".

115 de condamnaţi îşi aşteaptă executarea pedepsei cu moartea în statul Arizona. Frank Atwood, 65 de ani, condamnat la pedeapsa capitală în 1984, pentru uciderea unei fetiţe de 8 ani, şi Clarence Dixon, 65 de ani, condamnat în 1978 pentru omorârea unei studente, sunt primii la rând, după ce execuţiile vor fi reluate în acest stat. Majoritatea execuţiilor cu gaz din Arizona au avut loc înainte de 1950. Statele americane care aplică pedeapsa cu moartea s-au confruntat cu penurie de substanţe letale, motiv pentru care gazul letal a devenit o opţiune. În funcţie de data sentinţei, unii dintre ei îşi pot alege metoda de execuţie.

„Frank Atwood este pregătit să moară. Este grec ortodox şi s-a pregătit pentru acest moment. Dar nu e dispus să fie torturat sau să fie supus unei execuţii eşuate", argumentează avocatul său care susţine că substanţa folosită este un detaliu esenţial ce nu poate fi trecut cu vederea în măsura în care şi protocoalele închisorii includeau alte substanţe.

loading...
PUTETI CITI SI...