Gaza, o închisoare sub cerul liber: O scurtă istorie a celor 75 de ani de suferință
Postat la: 14.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Gaza este o fâşie de coastă care se află pe rute comerciale şi maritime străvechi, de-a lungul ţărmului Mediteranei. Aflată sub stăpânirea Imperiului Otoman până în 1917, a trecut de la conducerea militară britanică la cea egipteană şi apoi la cea israeliană în timpul ultimului secol, iar în prezent este o enclavă izolată, locuită de peste 2 milioane de palestinieni.
Reuters prezintă câteva dintre cele mai importante repere ale istoriei sale recente.
1948 - Sfârşitul dominaţiei britanice
Pe măsură ce dominaţia colonială britanică a luat sfârşit în Palestina la sfârşitul anilor 1940, violenţele s-au intensificat între evrei şi arabi, culminând cu războiul dintre noul stat israelian şi vecinii săi arabi în mai 1948.
Zeci de mii de palestinieni s-au refugiat în Gaza după ce au fugit sau au fost alungaţi din casele lor. Armata egipteană invadatoare pusese stăpânire pe o fâşie de coastă îngustă, lungă de 40 km, care se întindea de la Sinai până la sud de Ashkelon.
În urma afluxului de refugiaţi, populaţia din Gaza s-a triplat, ajungând la aproximativ 200.000 de persoane.
Anii '50 şi '60 - Regimul militar egiptean
Egiptul a deţinut Fâşia Gaza timp de două decenii sub conducerea unui guvernator militar, permiţând palestinienilor să lucreze şi să studieze în Egipt.
Palestinieni înarmaţi, "fedayeen", mulţi dintre ei refugiaţi, şi-au sporit atacurile în Israel, atrăgând represalii.
Organizaţia Naţiunilor Unite înfiinţează o agenţie pentru refugiaţi, UNRWA, care oferă astăzi servicii pentru 1,6 milioane de refugiaţi palestinieni înregistraţi în Gaza, precum şi pentru palestinienii din Iordania, Liban, Siria şi Cisiordania.
1967 - Războiul şi ocupaţia militară israeliană
Israelul a capturat Fâşia Gaza în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Un recensământ israelian efectuat în acel an a estimat populaţia din Gaza la 394.000 de persoane, dintre care cel puţin 60% erau refugiaţi.
Odată cu plecarea egiptenilor, mulţi muncitori din Gaza şi-au găsit locuri de muncă în agricultură, construcţii şi servicii în Israel, unde puteau avea acces uşor în acea perioadă. Trupele israeliene au rămas să administreze teritoriul şi să păzească coloniile pe care Israelul le-a construit în deceniile următoare. Acestea au devenit o sursă de resentimente palestiniene tot mai mari.
1987 - Prima revoltă palestiniană. Se formează Hamas
La douăzeci de ani după războiul din 1967, palestinienii au lansat prima lor Intifadă sau revoltă. Aceasta a început în decembrie 1987, după un accident rutier în care un camion israelian a intrat într-un vehicul care transporta muncitori palestinieni în tabăra de refugiaţi Jabalya din Gaza, provocând moartea a patru persoane. Au urmat proteste cu pietre, greve şi opriri ale activităţii.
Profitând de starea de furie, Frăţia Musulmană, cu sediul în Egipt, a creat o ramură palestiniană armată, Hamas, cu baza de putere în Gaza. Hamas, dedicată distrugerii Israelului şi restaurării dominaţiei islamice în ceea ce considera a fi Palestina ocupată, a devenit un rival al partidului secular Fatah al lui Yasser Arafat, care conducea Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei.
1993 - Acordurile de la Oslo şi semiautonomia palestiniană
Israelul şi palestinienii au semnat un acord de pace istoric în 1993, care a dus la crearea Autorităţii Palestiniene. În cadrul acordului interimar, palestinienii au primit mai întâi un control limitat în Gaza şi în Ierihon, în Cisiordania.
Yasser Arafat s-a întors în Gaza după zeci de ani de exil.
Procesul de la Oslo a oferit Autorităţii Palestiniene nou create o anumită autonomie şi a prevăzut crearea unui stat după cinci ani. Dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Israelul i-a acuzat pe palestinieni că nu au respectat acordurile de securitate, iar palestinienii au fost înfuriaţi de continuarea construirii de colonii israeliene.
Hamas şi Jihadul Islamic au comis atentate cu bombă pentru a încerca să deraieze procesul de pace, ceea ce a determinat Israelul să impună mai multe restricţii asupra circulaţiei palestinienilor din Gaza. Hamas a preluat, de asemenea, criticile tot mai numeroase ale palestinienilor privind corupţia, nepotismul şi proasta gestionare economică din partea cercului de apropiaţi ai lui Arafat.
2000 - A doua Intifada palestiniană
În anul 2000, relaţiile israeliano-palestiniene au atins un nou nivel minim odată cu izbucnirea celei de-a doua Intifade palestiniene. Aceasta a inaugurat o perioadă de atentate sinucigaşe cu bombă şi de atacuri cu focuri de armă ale palestinienilor, precum şi de atacuri aeriene israeliene, demolări, zone interzise şi stare de asediu.
O victimă a fost chiar Aeroportul Internaţional Gaza, un simbol al speranţelor palestiniene - zădărnicite - de independenţă economică şi singura legătură directă a palestinienilor cu lumea exterioară care nu era controlată de Israel sau Egipt.
Inaugurat în 1998, Israelul a considerat că aeroportul reprezintă o ameninţare la adresa securităţii şi i-a distrus antena radar şi pista de aterizare la câteva luni după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.
O altă victimă a fost industria pescuitului din Gaza, o sursă de venit pentru zeci de mii de oameni. Israelul a redus zona de pescuit din Gaza, restricţie despre care a spus că este necesară pentru a opri contrabanda cu arme.
2005 - Israelul evacuează coloniile din Gaza
În august 2005, Israelul şi-a evacuat toate trupele şi coloniile din Gaza, care era la acea dată complet izolată de lumea exterioară de către Israel.
Palestinienii au dărâmat clădirile şi infrastructura abandonate pentru a le folosi ca fier vechi. Îndepărtarea aşezărilor a dus la o mai mare libertate de mişcare în Gaza, iar "economia tunelurilor" a cunoscut un boom, deoarece grupurile armate, contrabandiştii şi antreprenorii au săpat rapid zeci de tuneluri către Egipt.
Dar retragerea a eliminat, de asemenea, fabricile, serele şi atelierele din colonii, care dădeau de lucru unor locuitori din Gaza.
2006 - Izolarea sub conducerea Hamas
În 2006, Hamas a obţinut o victorie surpriză în alegerile parlamentare palestiniene şi apoi a preluat controlul total asupra Gaza, răsturnând forţele loiale succesorului lui Arafat, preşedintele Mahmoud Abbas.
O mare parte a comunităţii internaţionale a redus ajutorul acordat palestinienilor din zonele controlate de Hamas, deoarece considera Hamas drept o organizaţie teroristă.
Israelul a împiedicat zeci de mii de muncitori palestinieni să intre în ţară, tăind o sursă importantă de venit.
Atacurile aeriene israeliene au paralizat singura centrală electrică din Gaza, provocând pene de curent pe scară largă.
Invocând probleme de securitate, Israelul şi Egiptul au impus, de asemenea, restricţii circulaţiei persoanelor şi a bunurilor prin punctele de trecere din Gaza.
Planurile ambiţioase ale Hamas de a reorienta economia din Gaza spre est, departe de Israel, au eşuat înainte de a fi demarate.
Văzând Hamas ca pe o ameninţare, liderul egiptean Abdel Fattah al-Sisi, susţinut de armata egipteană, care a preluat puterea în 2014, a închis frontiera cu Gaza şi a aruncat în aer majoritatea tunelurilor. Izolată din nou, economia din Gaza a intrat în regres.
Ciclul conflictelor
Economia din Gaza a avut de suferit în mod repetat în ciclul de conflicte, atacuri şi represalii între Israel şi grupările militante palestiniene.
Înainte de 2023, unele dintre cele mai grave lupte au avut loc în 2014, când Hamas şi alte grupuri au lansat rachete asupra oraşelor centrale din Israel. Israelul a efectuat atacuri aeriene şi bombardamente de artilerie care au devastat cartierele din Gaza. Peste 2 100 de palestinieni au fost ucişi, majoritatea civili. Israelul a estimat numărul morţilor săi la 67 de soldaţi şi şase civili.
2023 - Atac surpriză
În timp ce Israelul a fost făcut să creadă că stăpâneşte un Hamas obosit de război prin oferirea de stimulente economice lucrătorilor din Gaza, luptătorii grupului erau antrenaţi şi instruiţi în secret.
La 7 octombrie, atacatorii Hamas au lansat un atac surpriză asupra Israelului, năvălind în oraşe, ucigând sute de oameni şi luând zeci de ostatici în Gaza. Israelul s-a răzbunat, lovind Gaza cu lovituri aeriene şi distrugând cartiere întregi, în una dintre cele mai mari vărsări de sânge din cei 75 de ani de conflict.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi ...
-
Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
Parteneriatul dintre Rusia și Coreea de Nord este favorabil ambelor țări ostile Occidentului. Armatele lui Putin primesc ...
-
Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
Argentina a ieșit dintr-o recesiune profundă, ceea ce reprezintă o victorie majoră pentru președintele libertarian al ță ...
-
De ce ar putea fi Donald Trump primul președinte penal al SUA
Avocații lui Donald Trump au cerut recent Curții Supreme de Justiție anularea dosarelor penale privind cele 34 de capete ...
-
Cine va controla Siria? Actorii globali pregătiți să-și impună influența post-Bashar al-Assad
După înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, sirienii vor căuta să-și decidă singuri viitorul politic, feriți de infl ...
-
Război, extremă urgență: Vântul suveranismului mătură Europa - Extrema dreaptă germană pune la îndoială apartenența la NATO
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va tr ...
-
De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
Israelul nu a pierdut timpul după căderea lui Bashar al-Assad pentru a bombarda toate mijloacele militare siriene pe car ...
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imagin ...
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, î ...
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donal ...
-
Turcia a preluat frâiele în Orientul Mijlociu: negocieri de culise, după căderea regimului Assad
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat joi seara la Ankara şi a avut imediat o întrevedere cu preşedintele ...
-
Instabilitatea politică aruncă în aer economia UE: avertisment dur de la Banca Europeană
Contextul politic tumultuos din Europa a influenţat decizia de politică monetară adoptată joi de Consiliul guvernatorilo ...
-
Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
Budapesta a anunţat, după discuţia la telefon a premierului ungar Vikor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Kie ...
-
"NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
Propunerea lui Donald Trump de pace în Ucraina nu e acceptată de Putin. Rusia nu este dispusă la concesii pentru încheie ...
-
Viktor Orban l-a sunat pe Vladimir Putin după vizita la Donald Trump. Subiectul principal - războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din ...
-
Volodimir Zelenski a dezvăluit ce a vorbit la Paris cu Donald Trump și Emmanuel Macron pentru "inghetarea" razboiului din Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a pledat luni pentru o soluţionare diplomatică a războiului purtat de Rusia în Ucraina ş ...
-
Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit luni cu Donald Trump şi cu miliardarul Elon Musk la complexul Mar-a-Lago ...
-
Israelul bombardează intens Damascul după fuga lui Bashar al-Assad
Loviturile forțelor aeriene israeliene în Siria au fost „foarte intense", spun surse din apărare pentru The Times of Isr ...
-
Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, întrebat despre alegerile prezidenţiale din România, referindu-se la ...
-
Bashar al-Assad s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Damascul. Rebelii HTS anunţă că Siria este liberă
Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Damascul spre o destinaţie necunoscută, a an ...
-
Alertă maximă în Taiwan: Beijingul își dublează flota militară în apropierea insulei
Ministerul apărării din Taiwan a declarat duminică că China aproape și-a dublat numărul de nave de război care operează ...
-
Serviciile secrete ale lui Viktor Orban ar fi spionat funcționari UE. Reacția oficialilor din Ungaria
Oficiali ai Oficiului European de Luptă Antifraudă ar fi fost urmăriți, ascultați telefonic și le-ar fi fost piratate la ...
-
O navă cu armament pentru Ucraina a eșuat în largul costelor norvegiene
O navă încărcată cu armament având ca destinaţie o importantă platformă logistică poloneză pentru livrarea de ajutor mil ...
-
Joe Biden se teme de răzbunarea lui Trump - Care ar putea fi ultima decizie luată la Casa Albă
Președintele american Joe Biden ia în considerare procedura privind grațierea preventivă pentru criticii proeminenti ai ...
-
Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
În mijlocul unei crize, Europa se află și în fața riscului de a rămâne fără sprijinul SUA pentru apărare. În acest conte ...
-
Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
Cu un vârtej de avertismente lansate cu privire la un posibil război cu Rusia, în câțiva ani, membrii europeni ai NATO a ...
-
Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
Donald Trump blochează deciziile de susținere financiară a Ucrainei. Membrii NATO ezită să adopte o decizie crucială pri ...
-
Trump pregătește mutări decisive pe plan internațional: "Preţul de plătit va fi teribil în Orientul Mijlociu"
Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene ...
-
Iranul a trimis sute de luptători irakieni să-l ajute pe președintele sirian Bashar al-Assad
În cursul nopții, sute de luptători irakieni susținuți de Iran au trecut granița siriană pentru a ajuta regimul lui Bash ...
-
Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
Preşedintele Joe Biden a anunţat că l-a graţiat pe fiul său Hunter Biden, care a fost condamnat în cursul acestui an pen ...