Fraudă de "proporţii istorice" în SUA: cum au furat escrocii şi reţelele de crimă organizată miliarde de dolari din fondul de ajutor de şomaj

Postat la: 15.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Fraudă de

Surse din cadrul agenţiilor federale de aplicare a legii spun că amploarea fraudei în defavoarea beneficiarilor de drept ai ajutoarelor de şomaj este complexă şi multistratificată, iar investigaţiile ar putea dura luni de zile, relatează NBC News.

California este printre primele state ce au demarat verificări ale programului de asistenţă de şomaj dedicat lucrătorilor gig (muncă temporară), din industria de îngrijire şi celor care obţin venituri din muncă independentă, derulat prin agenţiile de forţă de muncă. Multe state au relaxat controalele interne pentru ca banii să ajungă rapid la americanii afectaţi de pandemie, iar plăţile s-au făcut în baza declaraţiilor privind istoricul de muncă.

Inspectoratul de muncă din SUA estimează fraude în valoare de 63 de miliarde de dolari din cele 630 de miliarde fond de ajutor. Pierderile ar putea fi însă mult mai mari, putând depăşi 100 miliarde de dolari americani, potrivit experţilor şi oficialilor. Statul California a scos la iveală o schemă de fraudă cu asigurări sociale printr-o firmă-paravan deschisă în oraşul Garden Grove din Comitatul Orange, o firmă care depunea declaraţii false în numele clienţilor, care plăteau până la 700 de dolari american pentru aceste servicii.

Oficialii din Califorfnia au calculat până acum pierderi de 11 miliarde de dolari din fondurile publice. În statul Nebraska, primele verificări au arătat circa 66% fonduri extrase ilegal. Preşedintele Asociaţiei Procurorilor Districtuali din California a spus că este cea mai mare fraudare a agenţiilor publice din istoria statutului.

„Ne parvin tot mai multe informaţii cu privire la fraude de proporţii istorice la nivel naţional. Cu toate că nu ştim bilanţul total, ştim că volumul furtului este ameţitor". Escrocheriile au avut cale liberă până în decembrie (din martie) când Congresul a dispus verificarea identităţii solicitanţilor. ID.me, o companie de verificare a identităţii şi care a fost contractată de 21 de state, spune că ţine piept unui „veritabil tsunami" de solicitări frauduloase care năvălesc însă fără indicii ale provenienţei lor.

„E ca şi cum am asista la un incendiu într-o casă şi nicio alarmă nu se declanşează. Este o adevărată criză naţională", spune directorul executiv al ID.me. Peste 100 de persoane au fost acuzate în 71 de cazuri de fraudă cu asigurări de şomaj, potrivit Departamentului de Justiţie. Autorităţile federale au confiscat sau îngheţat 65 de milioane de dolari americani furaţi, reprezentând aproape jumătate din valoarea furturilor.

Huy Duc Nguyen şi Mai Dacsom Nguyen, de origine vietnameză, fondatorii Nguyen Social Services, sunt judecaţi pentru mai multe capete de acuzare prin care mărturii false şi conspiraţie la fraudă după ce au depus cereri pentru clienţi care nu se calificau pentru aceste ajutoare. Anchetatorii au găsit 300.000 de bani cash la sediul firmei. În total, forţele de aplicare a legii au recuperat circa 490.000 de dolari americani.

Dar ei sunt doar doar vârful aisbergului, spun experţii. Tacticile escrocilor nu sunt unele foarte sofisticate. Hoţii de identitate care preiau datele personale piratate de pe internetul ascuns reprezintă 20% din escroci, potrivit raportului ID.me. „Aceste manevre sunt atât de extinse şi neselective că ţintele lor sunt chiar şi şefii agenţiilor de aplicare a legii", spune procurorul general din Illinois Kwame Raoul, care a dezvăluit pentru NBC că el însuşi a fost victima escrocilor. Printre victime s-au aflat senatori şi chiar guvernatorul statului Ohio.

Lovitura este tăcută până când victimele primesc formularul de impozit pe venituri extrasalariale - milioane de americani s-au trezit în această situaţie. Michael Webb, fost proprietar al unei afaceri, a primit acest formular pentru beneficii în valoare de 13.000 de dolari americani, deşi aplică fără succes pentru a primi aceste ajutoare încă din luna martie. 10% din fraude provin din atacuri de „inginerie socială" prin care victimele sunt păcălite să ofere informaţii personale sau să ia parte la schemă.

Acestea constau în înşelătorii romantice sau mesaje false de solicitare a documentelor de identitate din partea agenţiilor federale. Infractorii au apelat la măşti printate 3D cu trăsăturile fizice ale victimelor pentru a trece de filtrele de recunoaştere facială. Una din victime a transmis datele personale după ce a primit o ofertă de lucru falsă. Printre cei angajaţi în fraudă au fost şi criminali condamnaţi pe viaţă şi deţinuţi, ajutaţi de o contabilă.

Cei mai prolifici infractori din aceste fraude cu asigurări sociale sunt însă grupările criminale transnaţionale din vestul Africii, Asia şi Europa de Est, potrivit oficialilor federali. Conform unui raport din luna mai a anului trecut, firma de securitate informatică Agari a dezvăluit implicarea reţelei de crime cibernetice nigeriene Scattered Canary, specializată în fraudă online.

Infractorii de pe dark web din Dubai, Honk Kong sau Moscova au fost instruiţi cum să lovească agenţiile de şomaj americane. În primele luni ale programului, statul Washington a semnalat fraudarea programului de şomaj cu milioane de dolari, iar agenţiile de aplicare a legii precum FBI şi Secret Service au emis avertizări. Apoi economiştii au observat că numărul beneficiarilor depăşea numărul şomerilor înregistraţi. Recent, ID.me au detectat 2.2 miliarde de solicitări de server din Hong Kong în decurs de doar 24 de ore.

loading...
PUTETI CITI SI...