Franța, Marea Britanie și Germania: Cresc incidentele antisemite si exista un pericol major de razboi civil in Occident

Postat la: 12.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Franța, Marea Britanie și Germania: Cresc incidentele antisemite si exista un pericol major de razboi civil in Occident

Incidentele antisemite din Marea Britanie s-au înmulţit cu 324% de la atacul Hamas în Israel, potrivit unui grup de securitate evreiesc, relatează dpa.

Preşedintele Emmanuel Macron se întâlneşte joi cu liderii partidelor politice şi se va adresa naţiunii la televiziune pentru a face apel la unitate şi pentru a încerca să prevină orice extindere a conflictului israeliano-palestinian în Franţa, unde s-a înregistrat o creştere a actelor antisemite, relatează Reuters. Și in Germania sunt probleme.

Community Security Trust (CST), care îi reprezintă pe evreii din Marea Britanie pe probleme de rasism şi securitate, a anunţat că a înregistrat 89 de incidente în perioada 7-10 octombrie, pe care le-a catalogat drept „ură antievreiască".

Aceasta reprezintă o creştere cu 324% faţă de cele 21 de incidente antisemite înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministrul britanic al Securităţii, Tom Tugendhat, a declarat că este „foarte îngrijorat" în legătură cu informaţiile privind o creştere a antisemitismului în Marea Britanie după atacul lansat sâmbătă de gruparea islamistă Hamas în Israel.

CST a spus că şase dincele 89 de incidente înregistrate au fost atacuri, trei au fost daune aduse proprietăţii evreieşti şi 66 au fost legate de comportamente abuzive, dintre care 22 au avut loc online.

Printre exemplele date de organizaţie s-a numărat un incident în nord-estul Londrei, când o maşină a încetinit în faţa unei sinagogi, iar ocupanţii vehiculului au strigat „ucideţi evrei" şi „moarte Israelului" în timp ce au fluturau un steag palestinian.

Comisarul guvernului german pe problema antisemitismului, Felix Klein, şi-a exprimat preocuparea că tendinţele antiisraeliene din şcoli vor creşte în urma răspunsului militar la atacul masiv lansat asupra Israelului de gruparea islamistă Hamas, relatează joi dpa.

„Sunt foarte îngrijorat că, cu cât va progresa răspunsul Israelului la aceste atacuri teroriste, cu atât atmosfera din şcoli se va întoarce clar împotriva Israelului", a declarat Klein pentru dpa.

„Deja vin ştiri şocante de la şcoli unde elevii vor să arboreze drapele palestiniene, ceea ce înseamnă aducerea conflictului în şcoli", a menţionat responsabilul german.

Israelul a fost năucit de atacul pe scară largă lansat sâmbătă de militanţi ai Hamas din Fâşia Gaza şi a ripostat cu raiduri aeriene masive asupra teritoriului. Peste 1000 de oameni au murit de fiecare parte, majoritatea fiind civili, aminteşte dpa.

La un gimnaziu din cartierul berlinez Neukolln, un elev a venit luni cu un steag palestinian, ceea ce a dus la o confruntare violentă cu un profesor. Părinţii au planificat ulterior o demonstraţie, care a fost interzisă de poliţie, după interzicerea ei fiind distribuite manifeste antiisraeliene.

Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a recunoscut că Franţa a înregistrat atât o creştere a urii online, cât şi a ameninţărilor directe. „De sâmbătă şi de la masacrele teroriste din Israel, s-au înregistrat peste o sută de acte antisemite, în principal tag-uri şi svastici, dar şi insulte şi avem persoane arestate cu un cuţit la intrarea în şcoli sau a unei sinagogi şi o dronă care a survolat un lăcaş de cult evreiesc", a declarat Darmanin pentru postul de radio France Inter.

Douăzeci şi patru de persoane au fost arestate. Guvernul a desemnat 10.000 de poliţişti pentru a proteja aproximativ 500 de locuri.

Darmanin a declarat că serviciile de informaţii nu au văzut nicio ameninţare teroristă specifică împotriva comunităţii evreieşti din Franţa, dar a atras atenţia că ameninţările ar putea proveni de la indivizi mai degrabă decât de la grupuri organizate.

loading...
PUTETI CITI SI...