Franţa a unificat sistemul de pensii. Urmează noi proteste

Postat la: 02.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Franţa a unificat sistemul de pensii. Urmează noi proteste

Guvernul francez a forţat adoptarea reformei sistemului de pensii folosindu-se de o procedură ce îi permite să ocolească Parlamentul: decretul guvernamental. Este o acţiune menită să contracareze eforturile partidelor de opoziţie, care anunţaseră depunerea a peste 40.000 de amendamente la proiectul de lege.

Reforma, care are ca scop unificarea celor 42 de scheme de pensionare specifice fiecărei profesii, a declanşat cea mai lungă grevă din transportul public din istoria Franţei, înainte de a ajunge în Parlament. Premierul Edouard Philippe a anunţat la sfîrşitul săptămânii trecute că va folosi articolul 49.3 din Constituţie care permite Guvernului să ocolească Parlamentul pentru a adopta o lege.

Decizia guvernului reliefează mediul politic cu care se confruntă Emmanuel Macron, a cărui susţinere a scăzut până la aproximativ 33%. Reforma a devenit cea mai mare provocare pentru preşedinţia sa, pe fondul protestelor vestelor galbene declanşate în 2018.

„Aceasta a fost singura modalitate prin care guvernul a accelerat procesul, luând în considerare strategia opoziţiei de a prezenta 30.000-40.000 de amendamente pentru a bloca legislaţia", a explicat Vincent Martigny, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Nisa. Philippe Martinez, şeful sindicatului CGT, a declarat că sindicatele vor ieşi în stradă săptămâna viitoare împotriva reformelor.

loading...
PUTETI CITI SI...