Fost consilier al lui Putin: "Războiul mare de-abia urmează Un atac din Nord și din Sud ar prinde armata ucraineană în clește, iar Moldova va cădea și ea!"

Postat la: 17.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Fost consilier al lui Putin:

Războiul mare de-abia urmează. Se vorbește că în zilele apropiate Kremlinul recurge la încă un val de mobilizări, iar pentru a lipsi Ucraina de livrările de armament occidental, Putin ar putea lovi din nord, de pe teritoriul belarus, de-a lungul graniței Ucrainei cu Polonia, spre Lviv.

Altă lovitură, pentru a contracara aprovizionarea prin România, ar putea fi dată în Bugeac, regiune cu o componențâ etnică complexă și cel mai puțin loială Kievului. Iar extinderea invaziei în autonomia găgăuză și zona transnistreană din Moldova poate conduce la transformarea Chișinăului într-un vasal al Kremlinului.

Opinile aparțin lui Andrei Illarionov, în trecut consilier al președintelui rus, potrivit Ukrlife.TV.

„Nimic mai mult decât o ipoteză, dar scheme similare au fost aplicate de Armata Roșie și în cel de-al doilea Război Mondial, în Ungaria din 1956, Cehoslovacia din 1968, Georgia din 2008, Ucraina din 2014", și-a argumentat speculațiile expertul.

Illarionov presupune că prin Bugeacul ucrainean din sud-vestul regiunii Odesa trece una din principalele artere de alimentare militară a Ucrainei. Acest raion, cuprins între râurile Prut, Dunăre și Nistru, spune expertul, „are o componență etnică complicată, cu cel mai scăzut nivel de dispoziții pro-ucrainene și se învecinează cu Găgăuzia, o autonomie teritorială în componența Republicii Moldova, unde nivelul de susținere a lui Putin se ridică la 90 - 99 la sută și care se alătură geografic Transnistriei controlate de Federația Rusă".

„În aceste împrejurări se poate admite, teoretic, posibilitatea unei operațiuni de desant rusesc în Bugeac, amplasat relativ departe de centrele de rezistență ale Ucrainei și lipsit, presupun, de suficiente capacități de apărare. De aici se poate invada Găgăuzia pentru a avansa spre Transnistria. Astfel, se poate încerca, în funcție de situație, și schimbarea puterii în Moldova. Știm, că anul trecut a avut loc o asemenea tentativă. Iar noua guvernare a Moldovei ar putea să pună capăt oricărui ajutor Ucrainei via România și Moldova".

Illarionov a ținut să menționeze că scenariile ar putea să pară fantastice, exagerate, „dar acesta poate fi modul de gândire de care se poate ghida Cartierul general al armatei ruse. Aproximativ aceleași scheme au fost aplicate în 2008 în Georgia", a opinat vorbitorul.

Referindu-se la eventualul succes al operațiunii de luare în „clește" prin atacarea Ucrainei din nord și din sud, Rusia ar pune stăpânire pe întreaga țară vecină și nu ar mai fi vorba despre acțiuni pe o porțiune limitată a frontului, cum a fost pe 24 februarie. „Dar toate acestea nu sunt decât supoziții, care, dă Doamne, să nu se împlinească", a conchis expertul.

loading...
PUTETI CITI SI...