Fabricile de "troli": Doi cetățeni ruși arestați la Tripoli pentru legaturi cu oligarhul rus Yevgeniy Prigozhin

Postat la: 07.08.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Fabricile de

Doi cetățeni ruși au fost arestați la Tripoli, sub acuzații de anarhie și tulburărări civile. Maksim Shugaley și Samer Suayfan lucrau pentru Lakhta Internet Research (LIR) (fosta Internet Research Agency - IRA), o companie care are legături cu oligarhul rus Yevgeniy Prigozhin, scrie presa internațională.

Oligarhul Prigozhin (foto) și IRA au fost implicați în mai multe afaceri și imixtiuni în administrația țărilor din Africa, Orientul Mijlociu, Ucraina și SUA, iar arestarea lui Shugaley și Suayfan a reprezentat o confirmare a politicii Kremlinului dusă în afara granițelor. La fel ca și în cazul implicării Rusiei în alegerile din 2016 din SUA, dezvăluită în raportul procurorului SUA Robert Mueller, afacerile judiciare ale celor doi ruși alimentează percepția publică a încercării Rusiei de a conduce campanii de influență negativă, prin fake news, lansate pentru a schimba traiectoria politică și economică a altor state.

Guvernul libian i-a arestat cei doi suspecți, oficiali ai guvernului rus, în urma unei investigații discrete și amănunțite. Arestările au survenit ca urmare a probării legăturilor celor doi cu oligarhul rus Yevgeniy Prigozhin și IRA, arată Inquirer.net. Potrivit unor surse apropiate anchetei, biroul procurorului general din Tripoli i-a acuzat pe oficialii ruși, care făcea parte dintr așa numitele „fabrici de troli" de inițierea unei anarhii în Libia și pentru rolul acestora în instigările ce au avut loc în cadrul războiului civil din aprilie 2019.

Investigația a scos la suprafață faptul că guvernul rus a utilizat Internet Research Agency în scopul îndeplinirii obiectivelor strategice ale Rusiei în Libia, în particular, dar și în alte state din Africa. Maksim Shugaley a fost angajat de către IRA începând cu septembrie 2018. Spre finalul anului 2018, Shugaley și-a concentrat eforturile în a "denatura" alegerile prezidențiale din Madagascar, cu intenția de a scoate câștigător un personaj controlat de Kremlin.

Surse din ancheta demarată la Tripoli arată că Libia și Madagascar se regăsesc printre prioritățile geografice ale acestei platforme, dar agenții lui Yevgeniy Prigozhin sunt prezenți în peste 20 de țări din Africa, potrivit Time.com, incluzând Sudan, Rep. Centrafricană, Ciad, Nigeria, Kenya, Rep. Dem. Congo, Angola, Guineea, Mozambic și Zimbabwe. Pe lângă Africa, rețeaua lui Yevgeniy Prigozhin este foarte activă în Ucraina.

Susținând că sunt specialiști în relații publice ai unei companii rusești și oferind finanțări și consiliere pentru campanii politice, acești ruși ar fi acționat sub îndrumările guvernului rus pentru a instala un regim marionetă în Libia, controlat de Rusia. Unul dintre rușii arestați în Tripoli, Maksim Shugaley, a acționat sub o acoperire similară în Madagascar și a încercat să interfereze în alegerile din 2018.

Acesta poate fi un exemplu al utilizării de către guvernul rus de platforme politice acoperite și de oligarhi precum Yevgeniy Prigozhin pentru a-și îndeplini obiectivele de politică externă în detrimentul altor țări. Instabilitatea continuă și conflictele din infrastructura de dezvoltare a națiunilor a adus beneficii guvernului de la Moscova prin permiterea companiilor rusești de a încheia contracte favorabile pentru exploatarea unor resurse minerale prețioase, precum petrolul din Libia.

Presa internațională a mai scris despre încercarea Moscovei de a înlătura guvernul din Muntenegru în anul 2016 sau eforturile lor de a determina eșuarea acordului de la Prespa din 2019. Prin acesta s-a dispus schimbarea numelui din Republica Macedonia în Republica Macedonia de Nord și a fost inițiat procesul acestei țări de alăturare în structuri precum în NATO și UE.

loading...
PUTETI CITI SI...