Experții protestează după ce Boris Johnson vrea o revoluție în gestionarea pandemiei: "Vom permite oamenilor să ia propriile decizii"
Postat la: 11.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Boris Johnson intenționează să redeschidă economia Marii Britanii pe 19 iulie și schimbă radical filosofia gestionării pandemiei. Acest lucru a stârnit neliniște în rândul comunității științifice din Marea Britanie, inclusiv al oamenilor de știință care l-au consiliat pe premierul britanic până acum în ceea ce privește gestionarea pandemiei de COVID-19.
"Ne vom îndepărta de restricțiile legale și vom permite oamenilor să ia propriile decizii în cunoștință de cauză cu privire la modul de gestionare a virusului", a afirmat premierul britanic într-o declarație despre revenirea la normalitate, postata pe siteul Guvernului. Premierul a transmis că data de 19 iulie este data la care se vor elimina restricțiile, însă o decizie finală va fi adoptată în 12 iulie. "Această pandemie este departe de a se fi încheiat și cu siguranță nu se va sfârși până pe 19 iulie", a mai spus Boris Johnson.
În ciuda uneia dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume, Marea Britanie se confruntă în prezent cu un nou val al pandemiei de COVID-19. Într-un astfel de context, premierul conservator Boris Johnson alege, mai degrabă decât să impună din nou restricții, să trăiască cu virusul, în ceea ce este văzut drept primul caz de testare mondială a capacității vaccinurilor împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2. Premierul britanic a întârziat deja așa-numita „zi a libertății" cu patru săptămâni, pentru a permite mai multor persoane să se vaccineze. De altfel, acesta a avertizat că alte mii de oameni ar putea muri din cauza răspândirii rapide a variantei Delta.
„Cazurile cresc într-un ritm accelerat și ar putea exista posibilitatea să avem chiar 50.000 de cazuri zilnice de infectare până pe 19 iulie", a mai spus Boris Johnson, subliniind în același timp că „trebuie să ne împăcăm cu tristețe cu faptul că vom avea mai multe decese din cauza Covid-19". Având în vedere că mai mult de 86% dintre adulții din Marea Britanie au primit cel puțin o doză de vaccin și aproape două treimi dintre adulți au fost vaccinați complet, premierul britanic a spus că e nevoie de o echilibrare a riscurilor, pe măsură ce Marea Britanie se îndreaptă către al patrulea pas privind eliminarea restricțiilor. Acesta a spus că „riscurile bolii COVID-19, pe care vaccinurile le-au redus, sunt încă departe de a fi eliminate".
Totodată, premierul britanic a spus că e nevoie să se acorde atenție și riscurilor asociate continuării restricțiilor pandemice impuse prin lege, care în mod inevitabil au un impact direct asupra vieții oamenilor și a mijloacelor lor de subzistență, cât și asupra sănătății fizice sau mintale a acestora.
„Trebuie să fim sinceri cu noi înșine. Dacă nu ne putem redeschide societatea în următoarele câteva săptămâni, când vom fi ajutați de sosirea verii și de vacanța școlară, atunci trebuie să ne întrebăm când vom putea să ne întoarcem la normal?", a declarat premierul Boris Johnson.
Anne Cori, cercetător epidemiologic la Imperial College din Londra și una dintre persoanele care au stat în spatele uneia dintre prognozele pandemice care au impulsionat decizia inițială a lui Johnson de a amâna "ziua libertății" a specificat că este prematur să se declare că țara poate trăi nestingherită cu un număr de cazuri în creștere. "O altă amânare privind momentul eliminării restricțiilor ar fi benefică. Ne va face să câștigăm timp și să ducem la capăt intervenții în curs de desfășurare care ar putea ajuta la reducerea transmisibilității", a declarat experta referindu-se la administrarea rapelului și la posibila vaccinare a copiilor.
Peste 4.000 de oameni de știință, medici, asistenți medicali și alți profesioniști au semnat o scrisoare publicată miercuri în revista medicală britanică The Lancet, prin care condamnă planurile guvernului britanic de a renunța la majoritatea măsurilor de control al pandemiei în Anglia începând cu ziua de luni, 19 iulie, potrivit CNN. Aceștia au numit planul premierului Johnson de a ridica toate restricțiile drept unul „periculos și prematur". Experții medicali subliniază, de asemenea, că abordarea unei strategii de tolerare a nivelurilor ridicate de infecție cu SARS-CoV-2 este „lipsită de etică și ilogică".
„Guvernul britanic trebuie să-și reconsidere actuala strategie și să ia măsuri urgente pentru a proteja publicul, inclusiv copiii. Credem că guvernul se angajează într-un experiment periculos și lipsit de etică și îi solicităm să întrerupă planurile de a elimina restricțiile la 19 iulie 2021", se precizează în comunicatul semnatarilor. „În schimb, guvernul ar trebui să amâne redeschiderea completă până când tuturor, inclusiv adolescenților, li se va oferi posibilitatea de a se vaccina, iar în școli va fi asigurat un cadru adecvat situației pandemice. Până atunci, măsurile de sănătate publică trebuie să le includă pe cele solicitate de Organizația Mondială a Sănătății, cum este masca universală poartă în spații închise, chiar și pentru cei vaccinați", mai precizează comunicatul.
Deepti Gurdasani, epidemiolog la Queen Mary University și unul dintre primii semnatari ai apelului public, e de părere că „guvernul britanic a făcut o alegere deliberată de a expune copiii la infecții în masă, mai degrabă decât să-i protejeze în școli sau să-i vaccineze". La rândul său, guvernul condus de Boris Johnson a declarat că are mai mult decât o perspectivă epidemiologică de luat în considerare în privința menținerii restricțiilor. Noul ministru al Sănătății din Marea Britanie, Sajid Javid, a declarat că în timpul pandemiei s-au acumulat mai multe probleme de sănătate, educație și economie, care reprezintă acum argumente necesare pentru revenirea la normal, chiar dacă relaxarea anunțată de premierul britanic ar putea să conducă la un număr de 100.000 de cazuri zilnice de infectare.
Totodată, în Marea Britanie a izbucnit o dezbatere intensă între cei care cred că relaxarea restricțiilor e o decizie bună, pentru că e luată după vacanța școlară de vară și cei care cred că Johnson, acuzat de faptul că acțiunile sale guvernamentale au condus la una dintre cele mai mari rate de mortalitate din lume, a așteptat prea mult pentru a adopta în trecut decizii ferme în privința impunerii restricțiilor. Cei din urmă spun că premierul face încă o greșeală. „Contrar afirmațiilor oamenilor de știință, nu există un consens științific cu privire la planurile actuale ale guvernului de a elimina restricțiile pe 19 iulie. În schimb, există un profund dezacord", a declarat editorul Lancet, Dr. Richard Horton.
În cazul variantei cu Delta, extrem de contagioasă, vaccinurile par să facă o treabă mai bună în prevenirea deceselor și a bolilor grave decât în stoparea transmiterii. Acest lucru se poate observa foarte bine în numărul mic de decese raportate de Marea Britanie în ultimele luni, deși Regatul Unit se confruntă cu o creștere a numărului de persoane infectate cu tulpina. Infecțiile în medie din ultimele șapte zile au depășit totalul de 25.000 pe zi, ceea ce reprezintă un un număr de peste 10 ori mai mare față de nivelul de la jumătatea lunii mai. Până în prezent, însă, rata zilnică a mortalității s-a menținut sub 30 de cazuri de la mijlocul lunii aprilie și până în prezent, dovadă că, spun oamenii de știință, vaccinurile salvează vieți.
Cu toate acestea, există semne îngrijorătoare cu privire la capacitatea de internare a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Chiar dacă Marea Britanie are în prezent o rată zilnică de spitalizare de aproximativ 350 de pacienți bolnavi de COVID-19, rata de spitalizare a crescut cu aproximativ 45% în ultimele 7 zile. De asemenea, în Israel, stat care se numără printre cele mai rapide țări din lume care au implementat vaccinuri pentru a ușura restricțiile, infecțiile au crescut din nou, determinând noul guvern să ia în considerare reimpunerea unor restricții, chiar dacă afecțiunile grave și decesele continuă să fie scăzute.
Tim Spector, un epidemiolog de la King's College din Londra, care conduce proiectul de cercetare ZOE COVID Symptom Study app, a declarat că a salutat recunoașterea guvernului că populația trebuie să învețe să trăiască cu virusul SARS-CoV-2. Însă acesta a pus sub semnul întrebării măsurile precum anunțarea încetării obigativității de a purta mască de protecție, precizând că acest lucru nu cauzează economiei și ar putea ajuta la protejarea persoanelor vulnerabile, precum și a tinerilor de impactul COVID pe termen mai lung.
„Există lucruri pe care le putem face cu toții pentru a ne proteja, lucruri care nu afectează economia", a declarat Tim Spector pentru Reuters. Guvernul britanic urmează să prezinte modele actualizate ale situației pandemice din Marea Britanie pe 12 iulie într-o conferință organizată la London School of Hygiene & Tropical Medicine. Directorul medical al Angliei, Chris Whitty, a declarat că prognozele sugerează acum că vârful noului val pandemic nu va duce la aceleași presiuni observate în ianuarie.
La rândul său, David Spiegelhalter, președintele Centrului Winton pentru comunicarea riscurilor și dovezilor la Universitatea Cambridge, a declarat că situația este delicată. „Acesta este un experiment și cred că trebuie să-l numim așa", le-a spus Spiegelhalter jurnaliștilor de la Reuters, subliniind în același timp: „respect hotărârile pronunțate de Chris Whitty și de alții care spun că, dacă vei face acest lucru, este momentul potrivit să o faci".
Ca parte a planului de eliminare a restricțiilor, va exista o trecere de la restricțiile legale la responsabilitatea personală, confrom premierului Boris Johnson. „Vom continua să monitorizăm datele și vom menține măsurile de urgență pentru a ajuta la gestionarea virusului în perioadele de risc mai mare, cum ar fi iarna. Însă vom face tot posibilul pentru a evita să impunem din nou restricții", a transmis Boris Johnson în anunțul referitor la noua abordare a situației pandemice, precizând și că „cel mai bun lucru pe care îl putem face acum este să ne protejăm pe noi înșine și pe ceilalți, vaccinându-ne atunci când ne vine rândul".
-
România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
Un nou minister de vârf pentru o nouă politică economică, Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor fu ...
-
Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anulat toate deplasările din următoarele două săptămâni după ce ...
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președi ...
-
Ce pune la cale Teheranul? Iranul dă asigurări că o nouă rezistenţă va apărea în Siria împotriva Israelului
O „nouă rezistenţă" împotriva Israelului va apărea în Siria, în ciuda căderii fostului preşedinte Bashar al-Assad, potri ...
-
Regele Charles a semnat tratatul Forumului Economic Mondial pentru instalarea unei guvernări globale!
Comunicatul de presă al Palatului Buckingham, publicat pe 25 decembrie 2024: Mesajul de Crăciun al Majestății Sale Regel ...
-
Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un conte ...
-
Putin joacă tare pe nervii noștri: Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea declanșa o nouă cursă nucleară - Avertisment dur lansat de la Moscova
Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia ...
-
Sara Netanyahu, soția premierului israelian, este suspectată de influențarea unor martori
Procurorul general al Israelului a cerut o anchetă asupra soţiei premierului Benjamin Netanyahu, care este suspectată că ...
-
Tabăra lui Trump se zguduie: Musk și Ramaswamy intră în conflict cu susținătorii MAGA pe tema imigrației
De mai multe zile s-a iscat o adevărată furtună în tabăra lui Donald Trump din cauza comentariilor făcute de doi dintre ...
-
Putin: "În 2021, actualul preşedinte Biden mi-a propus exact asta: amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani"
Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că omologul său american Joe Biden i-a propus - în 2021 - o "amânare" a aderării ...
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucrai ...
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald ...
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi ...
-
Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
Parteneriatul dintre Rusia și Coreea de Nord este favorabil ambelor țări ostile Occidentului. Armatele lui Putin primesc ...
-
Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
Argentina a ieșit dintr-o recesiune profundă, ceea ce reprezintă o victorie majoră pentru președintele libertarian al ță ...
-
De ce ar putea fi Donald Trump primul președinte penal al SUA
Avocații lui Donald Trump au cerut recent Curții Supreme de Justiție anularea dosarelor penale privind cele 34 de capete ...
-
Cine va controla Siria? Actorii globali pregătiți să-și impună influența post-Bashar al-Assad
După înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, sirienii vor căuta să-și decidă singuri viitorul politic, feriți de infl ...
-
Război, extremă urgență: Vântul suveranismului mătură Europa - Extrema dreaptă germană pune la îndoială apartenența la NATO
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va tr ...
-
De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
Israelul nu a pierdut timpul după căderea lui Bashar al-Assad pentru a bombarda toate mijloacele militare siriene pe car ...
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imagin ...
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, î ...
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donal ...
-
Turcia a preluat frâiele în Orientul Mijlociu: negocieri de culise, după căderea regimului Assad
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat joi seara la Ankara şi a avut imediat o întrevedere cu preşedintele ...
-
Instabilitatea politică aruncă în aer economia UE: avertisment dur de la Banca Europeană
Contextul politic tumultuos din Europa a influenţat decizia de politică monetară adoptată joi de Consiliul guvernatorilo ...
-
Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
Budapesta a anunţat, după discuţia la telefon a premierului ungar Vikor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Kie ...
-
"NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
Propunerea lui Donald Trump de pace în Ucraina nu e acceptată de Putin. Rusia nu este dispusă la concesii pentru încheie ...
-
Viktor Orban l-a sunat pe Vladimir Putin după vizita la Donald Trump. Subiectul principal - războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din ...
-
Volodimir Zelenski a dezvăluit ce a vorbit la Paris cu Donald Trump și Emmanuel Macron pentru "inghetarea" razboiului din Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a pledat luni pentru o soluţionare diplomatică a războiului purtat de Rusia în Ucraina ş ...
-
Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit luni cu Donald Trump şi cu miliardarul Elon Musk la complexul Mar-a-Lago ...
-
Israelul bombardează intens Damascul după fuga lui Bashar al-Assad
Loviturile forțelor aeriene israeliene în Siria au fost „foarte intense", spun surse din apărare pentru The Times of Isr ...