Experți: Schimbarea periculoasă la nivel mondial de la dolar e determinată de politica PCC și a SUA

Postat la: 26.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Experți: Schimbarea periculoasă la nivel mondial de la dolar e determinată de politica PCC și a SUA

Tendința de a se îndepărta de dolarul american în comerțul și finanțele globale se accelerează rapid, pe măsură ce inflația persistă, nivelul datoriei publice explodează, iar Partidul Comunist Chinez (PCC) cutreieră planeta negociind înțelegeri în alte monede.

Implicațiile economice și politice ale posibilei pierderi de către dolar a prețiosului său statut de monedă de rezervă globală sunt greu de supraestimat, potrivit experților.

De fapt, o astfel de evoluție - dacă și când va avea loc - s-ar putea dovedi catastrofală pentru consumatorii americani, deoarece puterea lor de cumpărare se va evapora, avertizează economiștii, în contextul în care negocierile privind plafonul datoriei care au provocat cutremure în întreaga lume.

Numeroși analiști care au vorbit cu The Epoch Times au avertizat că PCC și alți adversari ai SUA avansează în mod activ efortul global de a submina dolarul.

Cu toate acestea, actualii și foștii legislatori și factori de decizie politică din SUA au dat, de asemenea, o mare parte din vină administrației Biden, cheltuielilor guvernamentale americane și politicilor monetare ale Rezervei Federale.

"Dolarul este în mod clar în pericol din partea dușmanilor străini care doresc să conteste puterea americană și a proștilor interni care cred că cardul de credit american nu are limite în ceea ce privește cheltuielile", a explicat Kevin Freeman, gazda emisiunii Economic War Room și o autoritate în materie de război economic.

În comentariile pentru The Epoch Times, Freeman, care a informat înalți oficiali militari și factori de decizie politică din SUA, a indicat pe omul forte al PCC, Xi Jinping, și pe Vladimir Putin din Rusia ca adversari străini care încearcă să submineze dolarul.

Saudiții și numeroase puteri din Africa și America Latină s-au alăturat "cabalei antidolar" în ultimele luni, a adăugat el.

Dar guvernul american merită o parte din vină pentru aceste evoluții, a spus el.

"Din păcate, noi le ușurăm situația cu creșteri masive ale datoriei, cu o politică externă capricioasă și cu aroganța Washingtonului care ignoră amenințarea", a declarat Freeman, care este, de asemenea, senior fellow la Center for Security Policy.

Mai mulți membri ai Congresului care au vorbit cu The Epoch Times au reluat îngrijorările legate de rolul administrației Biden în îndepărtarea accelerată de dolar.

Reprezentantul Paul Gosar (R-Ariz.) a arătat spre președintele însuși. "Călăuzirile războinice ale lui Joe Biden, inflația galopantă și cheltuielile iresponsabile au amenințat valoarea monedei noastre", a spus el.

O gamă largă de experți care au vorbit cu The Epoch Times au fost împărțiți în ceea ce privește momentul sau chiar dacă dolarul american și-ar putea pierde statutul de monedă de rezervă la nivel mondial și ce ar putea însemna acest lucru pentru economia americană și pentru poporul american.

În timp ce mulți avertizează asupra unei calamități, unii chiar au spus că ar putea exista o "parte bună" în cazul în care dolarul american își va pierde poziția globală.

Dar, indiferent de momentul sau de modul în care se va desfășura saga, semnificația tendințelor din jurul dolarului american și a rolului său în lume va fi profundă și cel puțin extrem de perturbatoare, au declarat experții.

Datorită supremației de necontestat a Statelor Unite în urma celui de-al Doilea Război Mondial și a susținerii nominale a dolarului cu aur la vremea respectivă, iar mai târziu a aprobării sale de către exportatorii de petrol ca "petro-dolar", moneda americană a domnit în mod suprem între monede timp de peste 70 de ani.

Dolarul beneficiază în continuare de ceea ce este cunoscut sub numele de "efectul de rețea", precum și de faptul că piețele de capital din SUA sunt cele mai adânci și mai lichide din lume, au declarat experții pentru The Epoch Times.

Însă, dacă tendințele actuale de îndepărtare a dolarului și instabilitatea politică vor continua, analiștii spun că statutul râvnit al monedei americane de rezervă globală ar putea fi zdruncinat sau chiar pierdut definitiv. De fapt, procesul este deja în curs de desfășurare, au avertizat unii experți.

Potrivit experților și analiștilor, în urmă cu doar două decenii, ponderea dolarului în rezervele globale era de aproximativ 75%. În prezent, estimările sugerează că este sub 50 la sută și se reduce rapid.

Vorbind la Conferința globală a Institutului Milken 2023, șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a subliniat această tendință.

"A existat o îndepărtare treptată de dolar", a spus ea, adăugând că euro, lira sterlină britanică și yuanul PCC au câștigat teren.

În timp ce Georgieva a spus că nu anticipează o creștere iminentă a unei alternative viabile, deoarece "s-ar putea să migrăm masiv către monedele digitale ale băncilor centrale", asta nu înseamnă că nu va veni în cele din urmă.

Băncile centrale non-occidentale cumpără, de asemenea, aur în cantități record, iar analiștii se așteaptă ca această cerere să rămână puternică.

"Credem că această tendință de cumpărare a băncilor centrale va continua probabil pe fondul creșterii riscurilor geopolitice și al inflației ridicate", a declarat banca elvețiană UBS într-o notă.

"De fapt, este posibil ca decizia SUA de a îngheța rezervele valutare rusești în urma războiului din Ucraina să fi dus la un impact pe termen lung asupra comportamentului băncilor centrale".

Chiar și aliații tradiționali ai SUA au efectuat tranzacții în monede care nu sunt în dolari. La sfârșitul lunii martie, de exemplu, guvernul francez a finalizat prima sa tranzacție transfrontalieră de gaze naturale lichefiate în yuani chinezi.

Președintele rus Vladimir Putin vorbește cu președintele chinez Xi Jinping înainte de o reuniune în format extins a șefilor statelor membre ale summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) la Samarkand, Uzbekistan, la 16 septembrie 2022. (Sputnik/Sergey Bobylev/Pool via Reuters)
De asemenea, în martie, autoritățile din Brazilia - o putere economică care, din punct de vedere istoric, a avut relații strânse cu Statele Unite - au încheiat, de asemenea, un acord cu PCC pentru a tranzacționa în monedele naționale, mai degrabă decât în dolari.

Tendințele se accelerează. Potrivit unei note recente a proeminentului analist valutar Stephen Jen de la Eurizon SLJ, dolarul a pierdut cotă de piață în 2022 într-un ritm de 10 ori mai mare decât în ultimii 20 de ani - o tendință care, potrivit acestuia, a fost ratată de majoritatea analiștilor.

Viteza cu care se întâmplă acest lucru este, de asemenea, dramatică. "Ajustând aceste modificări de preț, dolarul, calculăm noi, a pierdut aproximativ 11% din cota de piață din 2016 și de două ori mai mult decât atât din 2008", a adăugat Jen, care a lucrat anterior la Morgan Stanley.

O mare parte din recenta accelerare are legătură cu politica americană privind Ucraina. "Această erodare a statutului de monedă de rezervă al USD s-a accelerat brusc de la începutul războiului din Ucraina", a remarcat Jen, subliniind "acțiunile excepționale" împotriva Rusiei care au "surprins" țările mari deținătoare de rezerve.

"La ceea ce am asistat în 2022 a fost un fel de moment de "dezamorsare a poliției globale", prin care mulți administratori de rezerve din lume nu au fost de acord cu comportamentul atât al Rusiei, cât și al SUA."

Apelurile pentru un nou sistem monetar global și o nouă monedă de rezervă nu sunt însă noi. Chiar și în urmă cu un deceniu, PCC promova această idee prin intermediul mașinii sale de propagandă.

"Ceea ce ar putea fi inclus, de asemenea, ca parte esențială a unei reforme eficiente este introducerea unei noi monede de rezervă internaționale care să fie creată pentru a înlocui dolarul american dominant, astfel încât comunitatea internațională să poată sta permanent departe de revărsarea turbulențelor politice interne din ce în ce mai intense din Statele Unite", a scris Liu Chang într-un articol de opinie pentru Xinhua, o operațiune de propagandă și de colectare de informații a PCC.

Analiștii au declarat că editorialul Xinhua a fost fără îndoială aprobat de înalți oficiali ai PCC și a reflectat în mod clar opiniile Beijingului.

Un beneficiu al unei astfel de politici ar fi acela de a "încuraja Washingtonul să joace un rol mult mai constructiv în abordarea afacerilor globale", a continuat editorialul PCC, făcând apel la o așa-numită "nouă ordine mondială" "dezamericanizată".

Nu a fost deloc prima dată când PCC a promovat această idee. Într-un raport din 2009 al șefului Băncii Populare a Chinei, Zhou Xiaochuan, intitulat "Reforma sistemului monetar internațional", PCC a cerut "o monedă de rezervă internațională care să fie deconectată de națiunile individuale și care să poată rămâne stabilă pe termen lung". Moneda globală propusă ar putea fi emisă de FMI, a spus el.

Cu alte cuvinte, cu aproape 15 ani în urmă, cele mai înalte eșaloane ale puterii de la Beijing plănuiau o monedă globală care să înlocuiască dolarul ca rezervă mondială.

Când a fost întrebat despre această idee la un eveniment al Consiliului pentru Relații Externe, secretarul de atunci al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a șocat observatorii. "Suntem de fapt destul de deschiși la această idee", a spus el, provocând prăbușirea dolarului.

Mulți dintre aceiași factori de decizie politică din administrația Obama din 2009 care au susținut ideea rămân în poziții de influență în administrația Biden în prezent.

loading...
PUTETI CITI SI...