Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei afirma: "Occidentul vrea să distrugă ortodoxia rusă. Asistăm la un război religios!"

Postat la: 05.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei afirma:

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei a afirmat că situația din Ucraina a căpătat trăsăturile unui „război religios", pe fondul acțiunilor recente întreprinse de Kiev în ceea ce privește mănăstirea Lavra Pecerska - Kyiv.

„Înțelegem că pentru capitalele occidentale și autoritățile de la Kiev nu există practic linii roșii în materie de agravare a conflictelor religioase. Situația din Ucraina a căpătat caracteristicile unui război religios", a declarat Serghei Narîșkin în cadrul unei întâlniri cu președintele belarus Alexander Lukașenko în capitala țării, Minsk.

Narîșkin a afirmat că Guvernul ucrainean și liderii occidentali caută nu doar să interzică, ci și să „distrugă literalmente și fizic" Ortodoxia canonică pe teritoriul țării. „Capitalele occidentale înțeleg și își dau seama că, în condițiile prăbușirii ideologiilor, ale luptei pentru o nouă ordine mondială, Ortodoxia rusă canonică este nucleul, forța spirituală care continuă să fie baza unității popoarelor ortodoxe", a mai spus Narîșkin.

Mănăstirea Lavra Pecerska, cunoscută și sub numele de Mănăstirea Peșterilor din Kiev, a fost un centru important al creștinismului ortodox răsăritean încă de la înființarea sa în 1051. Tensiunile din jurul mănăstirii au crescut atunci când autoritățile ucrainene le-au spus săptămâna trecută călugărilor să părăsească complexul, ordin la care aceștia s-au opus.

Mitropolitul Pavel, starețul mănăstirii, a fost, de asemenea, plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat că a justificat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Încercarea Kievului de a confisca mănăstirea "este ilegitimă din punct de vedere legal și imorală din punct de vedere spiritual", a declarat Ministerul rus de Externe.

Narîșkin a mai afirmat că Rusia a văzut "încercările persistente" ale țărilor occidentale de a convinge conducerea georgiană de necesitatea deschiderii unui "așa-numit al doilea front", deoarece acestea văd că situația de pe câmpul de luptă nu este în favoarea Ucrainei și că acum este un moment bun pentru a recăpăta controlul asupra regiunilor Abhazia și Osetia de Sud.

El a mai afirmat că Polonia nu a renunțat la ideea de a "prelua controlul asupra teritoriilor vestice ale Ucrainei moderne", motiv pentru care se opune soluționării pașnice a conflictului și asigură că va oferi asistență țării. "Această situație agravează poziția Ucrainei și a poporului ucrainean. Aș spune că liderii polonezi așteaptă literalmente momentul potrivit pentru a-și exercita controlul asupra acestor teritorii", a declarat el. El a mai spus că Rusia va consolida cooperarea cu Belarus în legătură cu creșterea "amenințărilor externe".

"Vreau să subliniez că interacțiunea noastră este echivalentă, reprezentând un interes egal, reciproc. Avem ceva mai puternic, ceva ce au colegii noștri belaruși. Într-adevăr, în ultimii ani, am consolidat serios interacțiunea noastră pentru a identifica și preveni toate amenințările externe cu care se confruntă țările noastre, statul Uniunii", a remarcat el. Între timp, Lukașenko a mulțumit Rusiei pentru ajutorul acordat Belarusului în domeniul informațiilor tehnice, adăugând că în ultima vreme a avut loc o creștere a schimbului de date.

"În ultima vreme, am făcut schimb de date de informații mai intens. Iar calitatea informațiilor s-a îmbunătățit, iar acest lucru se datorează în primul rând intensificării activităților Comitetului de securitate de stat", a declarat Lukașenko. El a mai spus că, fără tehnologie, este "cu greu posibil să obținem informații bune, fiabile și solide".

loading...
PUTETI CITI SI...