Șeful NATO prevede tulburări civile în următoarea perioadă: Războiul din Ucraina intră într-o fază critică. Iarna se apropie și va fi grea!

Postat la: 08.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Șeful NATO prevede tulburări civile în următoarea perioadă: Războiul din Ucraina intră într-o fază critică. Iarna se apropie și va fi grea!

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, vorbește într-un articol în Financial Times despre iarna grea care urmează. „Războiul din Ucraina intră într-o fază critică. Iarna se apropie și va fi grea. Greu pentru poporul ucrainean și forțele armate care luptă pentru libertatea lor și greu pentru noi, cei care îi susținem.

Unitatea și solidaritatea noastră vor fi puse la grea încercare, pe măsură ce familiile și întreprinderile vor resimți criza provocată de creșterea prețurilor la energie și a costurilor de trai cauzate de invazia brutală a Rusiei. Ne confruntăm cu șase luni dificile, cu amenințarea reducerilor de energie, a întreruperilor și poate chiar a tulburărilor civile. Dar trebuie să menținem cursul și să ne opunem tiraniei - de dragul Ucrainei și al nostru.

Plătim un preț pentru sprijinul nostru acordat Ucrainei. Dar prețul pe care îl plătim este calculat în dolari, euro și lire sterline, în timp ce ucrainenii plătesc cu viețile lor. Și noi toți vom plăti un preț mult mai mare dacă Rusia și alte regimuri autoritare cred că își pot invada vecinii și pot călca în picioare dreptul internațional cu impunitate. Dacă Rusia încetează să mai lupte, va fi pace. Dacă Ucraina încetează să lupte, va înceta să mai existe ca națiune independentă. Avem responsabilitatea morală de a sprijini această democrație independentă din inima Europei.

Prețul pe care îl plătim pentru susținerea Ucrainei este, de asemenea, în beneficiul propriei noastre securități. Vladimir Putin a declarat în mod clar că dorește să șteargă țara de pe hartă și să rescrie ordinea europeană de securitate. Rusia ocupă temporar aproximativ 20 % din Ucraina - de patru ori mai mare decât Belgia sau jumătate din Regatul Unit. Încurajată de orice succes, Rusia ar putea risca noi agresiuni împotriva altor vecini și chiar un atac asupra aliaților din NATO.

Așadar, trebuie să facem o alegere în legătură cu lumea în care vrem să trăim. Aliații NATO se angajează să respecte dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propriul destin. Acesta este motivul pentru care oferim asistență financiară, umanitară și militară fără precedent pentru a ajuta Ucraina să se impună ca națiune independentă și suverană.

De la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, țările aliate au oferit miliarde de dolari pentru a sprijini sectorul de securitate și instituțiile ucrainene și au antrenat zeci de mii de soldați, inclusiv forțe speciale. Acest lucru a ajutat ca forțele armate ucrainene să fie mai puternice, mai bine conduse și mai bine pregătite pentru o nouă invazie a Rusiei.

Din februarie, aliații s-au raliat la partea Ucrainei cu un sprijin militar, umanitar și financiar fără precedent. În iunie, liderii NATO au convenit asupra unui pachet consolidat de asistență, cu combustibil, alimente, provizii medicale, echipament militar, comunicații securizate și echipamente pentru combaterea minelor și a dronelor. Pregătim peste o duzină de proiecte noi pentru a ajuta Ucraina să facă față iernii. Și vom continua să ajutăm țara să își consolideze sectorul de apărare și securitate pe termen lung și să facem tranziția de la armele din epoca sovietică la capacitățile la standarde NATO.

NATO face parte din Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA, la care mă voi alătura din nou în această săptămână, cu intenția de a transmite un mesaj clar că trebuie să continuăm să intensificăm asistența de care Ucraina are nevoie. Vedem în fiecare zi diferența decisivă pe care o face sprijinul nostru pe câmpul de luptă. Armata ucraineană și-a dovedit capacitatea de a rezista agresiunii rusești, de a riposta adânc în spatele liniilor inamice și de a impune costuri semnificative forțelor invadatoare.

Sancțiunile masive impuse de aliații NATO, împreună cu UE, au, de asemenea, un impact asupra economiei rusești. Acestea nu vor face decât să muște mai tare pe măsură ce trece timpul, având în vedere plecarea talentelor și a capitalului, precum și interdicțiile de călătorie și înghețarea activelor elitelor rusești. Kremlinul s-a izolat de cele mai apropiate și mai profitabile piețe de petrol și gaze din Europa.

Mai presus de toate, sancțiunile tehnologice limitează grav accesul Rusiei la semiconductori și cipuri avansate de care are nevoie pentru a-și alimenta industria auto, aeronavele și efortul de război. Națiunile noastre profită de această oportunitate pentru a ne diversifica economiile și sursele de energie, pentru a ne consolida rezistența și pentru a scăpa definitiv de șantajul energetic al Rusiei.

În același timp, efectuăm cea mai importantă schimbare în ceea ce privește disuasiunea și apărarea NATO de la Războiul Rece încoace, sporindu-ne semnificativ prezența pe flancul estic, punând sute de mii de soldați în stare de alertă și continuând să investim în capacități de ultimă generație. Garanțiile de securitate ale NATO nu lasă loc de erori de calcul la Moscova în ceea ce privește capacitatea noastră de a apăra fiecare centimetru din teritoriul alianței. În același timp, acestea le permit aliaților să sprijine dreptul Ucrainei la autoapărare.

Ne așteaptă vremuri grele, dar am mai înfruntat vremuri grele împreună. Costul de a nu ne apăra valorile noastre este întotdeauna mai mare. Pentru viitorul Ucrainei și pentru al nostru, trebuie să ne pregătim pentru războiul de iarnă și să ne menținem cursul", a spus șeful NATO.

loading...
PUTETI CITI SI...