Donald Trump, disperat în plină anchetă pentru demitere: "E cea mai mare înșelătorie"

Postat la: 29.09.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Donald Trump, disperat în plină anchetă pentru demitere:

Preşedintele Donald Trump a calificat sâmbătă scandalul ucrainean drept cea mai mare înşelătorie din istorie. Furia liderului de la casa Albă este vizibilă în mesajele în serie, cu majuscule, pe care le postează pem rețelele sociale de la primele ore ale zilei. În ciuda furiei sale, ancheta începută de democrați în vederea demiterii va merge mai departe.

"Ceea ce se întâmplă acum este cea mai mare înşelătorie din istoria politicii americane", a afirmat Trump într-un mesaj video postat pe Twitter. Liderul de la Casa Albă a susţinut că opoziţia democrată "vrea să confişte totul", menţionând că este vorba de arme, servicii medicale, dar şi de voturi, judecători şi libertate.

"Totul este foarte simplu. Ei încearcă să mă oprească pe MINE, pentru că eu mă lupt pentru voi - şi nu voi permite niciodată ca acest lucru să se întâmple", a afirmat Donald Trump.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor au lansat marţi o anchetă ce urmăreşte declanşarea unei proceduri de destituire a preşedintelui american.
Rusia, tot mai deranjată de scandalul din SUA, insistă ca discuțiile Putin-Trump să nu fie publicate

Congresmenii americani investighează presupusele încercări ale preşedintelui Donald Trump de a face presiuni asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în scopul obţinerii de beneficii politice în cursa electorală pentru un nou mandat de preşedinte la alegerile de anul viitor.

Liderul american i-ar fi cerut insistent şefului statului ucrainean, într-o convorbire telefonică, să ancheteze activitatea fiului rivalului său democrat Joe Biden, Hunter Biden, angajat în 2014 în consiliul de administraţie al companiei ucrainene Burisma, producătoare de gaze naturale.

Preşedinţii democraţi ai comisiilor parlamentare de afaceri externe, informaţii şi supraveghere a executivului din Camera Reprezentanţilor au anunţat vineri că îi cer secretarului de stat american Mike Pompeo, un apropiat al preşedintelui Trump, să le transmită documente referitoare la Ucraina pentru a accelera ancheta în vederea începerii unei proceduri de destituire a preşedintelui SUA, informează agenţiile de presă internaţionale, citate de Agerpres.

"Refuzul de a respecta această citaţie va fi o dovadă de obstrucţionare a anchetei Camerei" Reprezentanţilor, se arată în cererea scrisă a liderilor celor trei puternice comisii parlamentare. Termenul limită până la care Mike Pompeo trebuie să furnizeze documentele este 4 octombrie.

Congresmenii solicită în special lista tuturor oficialilor din Departamentul de Stat care au "participat, pregătit sau primit o transcriere" a conversaţiei telefonice din 25 iulie 2019 dintre Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În același timp, comisia pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor îl va audia, pe 4 octombrie, cu uşile închise, pe inspectorul general al Comunităţii de informaţii din SUA Michael Atkinson, conform informaţiilor furnizate de un oficial al Congresului, relatează Reuters.

Inspectorul general Michael Atkinson, numit în funcţie de Trump, a stabilit că raportul avertizorului este credibil.

Atkinson a fost, de asemenea, îngrijorat de faptul ca Trump s-ar putea expune la "riscuri serioase de securitate naţională şi contrainformaţii" prin presiunile făcute asupra omologului său ucrainean pentru a-l investiga pe aspirantul la funcţia de preşedinte al SUA, Joe Biden şi pe fiul acestuia, angajat al unei companii ucrainene din domeniul gazelor, conform unei opinii legale a Departamentului de Justiţie american.

loading...
PUTETI CITI SI...