Document secret al Departamentului de Stat SUA dezvăluit de POLITICO: Planurile americane în Ucraina

Postat la: 02.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Document secret al Departamentului de Stat SUA dezvăluit de POLITICO: Planurile americane în Ucraina

Obiectivele SUA în Ucraina variază de la implementarea protocoalelor și standardelor NATO până la privatizarea băncilor, scrie Politico , citând partea clasificată a documentului „Strategia cuprinzătoare a țării".

„Versiunea confidențială a documentului Strategiei generale a țării este de trei ori mai mare (decât versiunea disponibilă public publicată de Departamentul de Stat-n.red) și conține mult mai multe detalii despre obiectivele SUA în Ucraina, de la privatizarea băncilor sale până la ajutarea școlilor să învețe limba engleză", se arată în publicație.

„Documentul subliniază că corupția ar putea determina aliații occidentali să abandoneze lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse și că Kievul nu poate amâna eforturile de combatere a corupției", se arată în material.

Potrivit publicației, autoritățile americane vor să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a reduce nivelul corupției din țară, în special pentru că „în joc sunt dolari americani". Discuția asupra acestei probleme ar putea „încuraja oponenții ajutorului american pentru Ucraina", inclusiv legislatorii republicani care se opun ajutorului pentru Kiev.

Ziarul, citând un oficial american fără nume, scrie că administrația președintelui Joe Biden negociază cu autoritățile ucrainene posibilitatea de a condiționa viitoarea asistență economică către Kiev de implementarea reformelor pentru combaterea corupției, precum și de faptul că Ucraina va deveni o țară atractivă pentru investiții private. În același timp, după cum a menționat interlocutorul publicației, astfel de condiții nu sunt luate în considerare pentru acordarea asistenței militare Ucrainei.

loading...
PUTETI CITI SI...