Dezvăluiri neașteptate în Germania: Fostul cancelar Angela Merkel știa un secret al Rusiei și l-a ținut ascuns

Postat la: 11.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Dezvăluiri neașteptate în Germania: Fostul cancelar Angela Merkel știa un secret al Rusiei și l-a ținut ascuns

Relațiile dintre Germania și Rusia au înflorit în timpul mandatelor de cancelar ale Angelei Merkel, care a încurajat relații de afaceri apropiate cu regimul lui Vladimir Putin.

Însă acum ziarul german Handelsblatt dezvăluie un lucru neașteptat, care vorbește despre faptul că Merkel a știut un secret al Rusiei și l-a ținut ascuns. Ea a cunoscut că Rusia ar putea folosi gazul pentru a șantaja Europa, dar nu a făcut nimic pentru a împiedica acest aspect grav pentru securitatea continentului.

Conducta Nord Stream 2 a fost proiectată pentru a dubla fluxul de gaz rusesc direct către Germania, dar a fost extrem de controversată din cauza riscului pe care îl reprezenta pentru Ucraina, potrivit The Telegraph.

Criticii s-au temut că, dacă ar furniza gaz direct Europei, Rusia ar putea să afecteze grav economia Ucrainei de taxele de tranzit pe care le colectase. Pe măsură ce aceste temeri au fost exprimate și conducta aștepta și aprobarea pentru alte obstacole de reglementare, Rusia a început să reducă livrările de gaz prin conducta sa Nord Stream 1, care transporta și gaze din Rusia în Germania.

În ultimele sale luni ca cancelar german în 2021, Angela Merkel a spus publicației Handelsblatt că nu a existat niciun motiv să creadă că Rusia limitează livrările de gaze.

Cu toate acestea, potrivit documentelor confidențiale văzute de ziar, Ministerul Economiei a avertizat că Rusia umple depozitele de gaze „foarte încet" și că bazarea pe cuvântul Kremlinului pentru gaze ar putea avea „consecințe dramatice".

Dezvăluirea vine în timp ce noi documente publicate de ziarul Süddeutsche Zeitung, de asemenea, au arătat că două guverne consecutive Merkel au făcut eforturi intense pentru ca Nord Stream 2 să intre în funcțiune, susținând că acordul său cu Gazprom, compania energetică - care este deținută majoritar de stat - a fost un „proiect din sectorul privat".

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda criticilor repetate la adresa proiectului din partea SUA și a aliaților europeni, care spuneau că conducta ar face Europa să se bazeze prea mult pe gazul rusesc. Alte guverne europene au declarat că legătura este vitală pentru asigurarea aprovizionării cu energie pe fondul creșterii prețurilor la gaze în 2021.

Germania a spus Kremlinului că o condiție a acordului, care fusese stabilită pentru a transporta gaz rusesc pe 761 de mile (1.220 km) prin Marea Baltică, era ca Rusia să continue să folosească gazoducte pe uscat prin Ucraina.

Dar documentele Ministerului Economiei Interne avertizează după o întâlnire cu Gerhard Schröder, fostul cancelar german devenit lobbyist al Gazprom din Rusia, că gigantul de stat al combustibililor fosili „nu poate fi forțat" să facă acest lucru.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Nord Stream 2 a fost anulat oficial. Ambele conducte - Nord Stream 1 și 2 - au fost apoi distruse de atacatori necunoscuți în septembrie acelui an.

Reacționând la dezvăluirile din ziare, Robert Habeck, vicecancelarul Verzilor, a numit hotărârea guvernului german anterior drept o „greșeală istorică". „Nu ar fi trebuit niciodată să fim dependenți de gazul lui Putin".

Felix Banaszak, deputatul Verzilor, a mers mai departe, solicitând o anchetă publică și descriind Nord Stream 2 drept „cel mai mare eșec economic, energetic și de politică externă de la întemeierea republicii federale germane".

loading...
PUTETI CITI SI...