Decizia Curții Constituţionale din Polonia starneste furie la Bruxelles după publicarea in Monitorul Oficial

Postat la: 13.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Decizia Curții Constituţionale din Polonia starneste furie la Bruxelles după publicarea in Monitorul Oficial

O decizie istorică a Curţii Constituţionale poloneze, care afirmă primatul dreptului polonez asupra dreptului european, a intrat în vigoare marţi după publicarea sa în Monitorul Oficial, relatează AFP.

Această decizie, emisă joi într-un caz introdus de guvernul populist naţionalist polonez, ar putea ameninţa finanţarea Poloniei de către UE şi este considerată ca o primă etapă posibilă către ieşirea sa din Uniunea Europeană. Decizia pune în discuţie primatul dreptului comunitar - un principiu cheie al apartenenţei la UE - prin declararea anumitor articole importante ale tratatelor Uniunii Europene ''incompatibile'' cu Constituţia poloneză. Decizia a fost criticată de către Bruxelles, precum şi de majoritatea liderilor europeni.

Premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat sprijinul, solicitând UE să ''respecte limitele suveranităţii statelor membre''. Curtea Constituţională, sub influenţa partidului de guvernământ, a cerut, de asemenea, instituţiilor europene să nu ''acţioneze dincolo de sfera competenţelor lor'', intervenind în funcţionarea sistemului judiciar polonez. Reformele sistemului de justiţie introduse de populişti constituie un subiect de dispută major cu Bruxelles-ul, notează AFP.

loading...