Cursa prezidențială din SUA se încinge oficial: Ron DeSantis, principalul adversar al lui Trump, s-a înscris în 'primarele' republicane

Postat la: 25.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Cursa prezidențială din SUA se încinge oficial: Ron DeSantis, principalul adversar al lui Trump, s-a înscris în 'primarele' republicane

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a intrat miercuri în cursa prezidențială din 2024, inscriindu-se într-o competiție primară republicană aglomerată, care va testa atât atractivitatea sa națională ca un conservator cultural deschis, cât și disponibilitatea Partidului Republican de a trece peste fostul președinte Donald Trump.

Republicanul în vârstă de 44 de ani și-a dezvăluit decizia într-un document depus la Comisia Electorală Federală înainte de o conversație online cu directorul executiv al Twitter, Elon Musk, notează The Associated Press.

Aceasta marchează un nou capitol în ascensiunea sa extraordinară, de la un congresman puțin cunoscut la guvernator cu două mandate, până la o figură de prim rang în luptele acerbe ale națiunii pe teme de rasă, gen, avort și alte probleme care provoacă dezbinare. DeSantis este considerat cel mai puternic rival republican al lui Trump, chiar dacă guvernatorul se confruntă cu întrebări legate de politicile sale de dreapta, de personalitatea sa în campania electorală și de lipsa sa de relații în întregul ecosistem republican. Cu toate acestea, DeSantis a generat un interes semnificativ în rândul alegătorilor primari republicani, prezentându-se ca o versiune mai tânără și mai ușor de ales a fostului președinte aflat în dificultate.

Anunțul audio al lui DeSantis urma să fie difuzat pe Twitter Spaces începând cu ora 18.00 EDT. El era așteptat să se întâlnească cu donatori la hotelul Four Seasons din centrul orașului Miami înainte de anunțul de seară și înainte de aparițiile la programe conservatoare, inclusiv la Fox News și la emisiunea de radio a lui Mark Levin.

Intrarea lui DeSantis în rândul republicanilor prezidențiabili se zvonește de luni de zile. Acesta este considerat unul dintre cei mai puternici candidați ai partidului în încercarea de a recuceri Casa Albă de la președintele democrat Joe Biden. În vârstă de 80 de ani, actualul președinte, spun republicanii, a împins națiunea prea mult spre stânga, în timp ce nu a reușit să abordeze problema inflației, a imigrației și a criminalității.

Candidatul republican se va confrunta cu Biden pe buletinul de vot pentru alegerile generale din noiembrie 2024.

El se alătură unui câmp care include deja: Trump, fostul ambasador al ONU Nikki Haley, senatorul de Carolina de Sud Tim Scott, fostul guvernator al Arkansasului Asa Hutchinson și antreprenorul de biotehnologie Vivek Ramaswamy. Fostul vicepreședinte Mike Pence este, de asemenea, considerat un posibil candidat prezidențial, dar nu și-a anunțat încă o candidatură.

DeSantis își începe campania într-un top de doi alături de Trump, pe baza primelor sondaje publice, a strângerii de fonduri și a infrastructurii de campanie.

Cele două personalități GOP au multe în comun. DeSantis, care probabil nu ar fi devenit guvernator al Floridei fără sprijinul lui Trump, a adoptat personalitatea înflăcărată a fostului președinte, politicile sale populiste și chiar o parte din retorica și manierele sale.

Cu toate acestea, DeSantis are un lucru pe care Trump nu îl are: o afirmație credibilă că ar putea fi mai ușor de ales în alegerile generale decât Trump, care se confruntă cu multiple amenințări legale și a prezidat pierderile republicane în trei alegeri naționale consecutive.

loading...
PUTETI CITI SI...