Crizele globale se țin lanț - Lumea dezamăgită de ONU caută acum răspunsuri în altă parte (Bloomberg)

Postat la: 16.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Crizele globale se țin lanț - Lumea dezamăgită de ONU caută acum răspunsuri în altă parte (Bloomberg)

Un război brutal și crunt în Ucraina. Guverne răsturnate în Niger și Gabon. Ostilitate persistentă din cauza pandemiei Covid-19 și a distribuției inegale a vaccinurilor salvatoare de vieți.
În timp ce zeci de lideri mondiali se adună la New York pentru reuniunea anuală a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, problemele globale apar rapid și în număr mare la ușa organismului mondial - fără soluții la vedere. Și multe țări încep să se uite în altă parte pentru a face ceva în legătură cu ele, notează Bloomberg.

ONU, care a fost odată forumul central pentru a încerca să rezolve disputele geopolitice, se află din ce în ce mai mult pe marginea noii politici globale, incapabilă să țină pasul cu gama de șocuri, crize și lovituri de stat care par să fractureze lumea. Acest lucru a fost evidențiat de neputința sa de a interveni în locuri în care, în anii trecuți, ar fi fost în centrul atenției - lovitura de stat din Niger din această vară, de exemplu, sau cea mai recentă prăbușire în haos din Haiti.

Este o situație dificilă pe care chiar și SUA - care au contribuit la crearea ONU, în încercarea de a-și consolida poziția de lider mondial - a ajuns să o recunoască. Secretarul de stat Antony Blinken a făcut acest lucru clar într-un discurs de săptămâna trecută, descriind tulburările în termeni aproape apocaliptici.

"Ceea ce trăim acum este mai mult decât un test al ordinii de după Războiul Rece - este sfârșitul ei", a spus Blinken. "Forjarea cooperării internaționale a devenit mai complexă. Nu numai din cauza tensiunilor geopolitice în creștere, ci și din cauza dimensiunii uriașe a problemelor globale."

Desigur, oficialii au declarat că ONU este irelevantă și i-au prezis dispariția de atât de mult timp încât este practic un clișeu. Dar sentimentul de stare de rău se simte deosebit de acut în acest an. Pe măsură ce războiul din Ucraina se macină, Consiliul de Securitate a fost paralizat din cauza locului ocupat de Rusia ca membru permanent al acestui organism.

Dacă țările care domină ONU continuă să se împotrivească reformei, sudul global nu va avea altă opțiune decât să caute opțiuni în afara sistemului ONU, inclusiv cele oferite de China, a declarat un diplomat din țările în curs de dezvoltare, care a cerut să nu fie identificat pentru a vorbi deschis.

În prezent, Rusia ia în calcul încheierea de acorduri de armament cu Coreea de Nord, încălcând în mod deschis sancțiunile ONU pentru care a votat cândva. ONU a intermediat un acord pentru exportul de cereale ucrainene în ciuda conflictului, doar pentru a-l vedea cum se prăbușește atunci când președintele Vladimir Putin a renunțat, o decizie despre care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că ar "lovi în plin oamenii aflați în nevoie de pretutindeni".

"ONU este așa cum a fost - diviziunile din ordinea mondială au împiedicat funcționarea sa eficientă de ceva timp", a declarat Manoj Joshi, un distins membru al think tank-ului Observer Research Foundation din New Delhi.

Alte țări care au căutat mult timp să zdruncine ONU privesc acum dincolo de aceasta. India și Brazilia, care au susținut mult timp astfel de reforme, își îndreaptă mai multă energie către gruparea BRICS, formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. India se concentrează, de asemenea, asupra așa-numitului Quadruplu, format din SUA, India, Japonia și Australia.

China, cu scopul de a înlătura SUA, a condus efortul global de a perturba ordinea mondială existentă, făcând presiuni pentru extinderea BRICS în august prin invitarea Arabiei Saudite, Iranului, Egiptului, Argentinei, Etiopiei și Emiratelor Arabe Unite, prima extindere a grupului în peste un deceniu.

"Ar trebui să ajutăm la reformarea guvernanței globale", le-a spus liderul chinez Xi Jinping liderilor BRICS într-un discurs în care a desfășurat o critică abia voalată la adresa Occidentului. "Să se grupeze pentru a forma grupuri exclusive și să își împacheteze propriile reguli ca fiind norme internaționale" este inacceptabil, a spus el.

Este un semn revelator faptul că, în acest an, președintele Joe Biden va fi singurul lider dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate care se va prezenta în persoană la dezbaterea din cadrul Adunării Generale. Șefii de stat din China, Rusia, Franța și Marea Britanie vor rămâne acasă.

Unele națiuni dau vina direct pe SUA. După ce au cerut binecuvântarea Consiliului de Securitate al ONU pentru invazia Irakului în 2003, SUA au continuat oricum, când organismul a refuzat să facă acest lucru. Fostul președinte Donald Trump a zdruncinat organizația până în măduva oaselor prin decizia sa de a părăsi Organizația Mondială a Sănătății, o decizie asupra căreia Biden a revenit ulterior.

Oficialii americani au recunoscut în repetate rânduri necesitatea de a face ca Organizația Națiunilor Unite să reflecte lumea așa cum este ea, nu așa cum era la înființarea organismului mondial după cel de-al Doilea Război Mondial. Dar vocea SUA a fost, de asemenea, diminuată, având în vedere posibilitatea ca Trump să revină la președinția SUA în 2025 și să o zguduie din nou.

"Este adevărat de ceva vreme că Organizația Națiunilor Unite nu este singurul joc din oraș, iar acest lucru se întâmplă din ce în ce mai des", a declarat Stewart Patrick, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace. "Aveți fisuri care au apărut, iar un aspect problematic este că aceste fisuri nu se întind doar de la est la vest, ci și de la nord la sud."

Există, de asemenea, și o animozitate internă evidentă. O mare parte a problemei poate fi urmărită până la criza Covid-19, când țările sărace s-au simțit abandonate de țările mai bogate care au acaparat vaccinurile. O linie de falie similară se manifestă în legătură cu criza climatică, țările cu venituri mici fiind nemulțumite de faptul că țările bogate, responsabile de cea mai mare parte a poluării din lume, le cer să își limiteze propria producție.

"Multe țări cu venituri mici se află acum în căutarea de noi parteneri sau se întreabă dacă singura cale de acțiune viabilă este să încerce să-și rezolve singure problemele", a scris Mark Suzman, directorul executiv al Fundației Bill și Melinda Gates, în Foreign Affairs.

Chiar și acele guverne care doresc sprijinul ONU se trezesc excluse. Taiwan, pe care China îl revendică ca teritoriu propriu, a căutat mult timp accesul la sistemul ONU sau cel puțin protecția acestuia - o idee pe care conducerea de la Beijing a refuzat să o accepte.

"Este foarte dezamăgitor faptul că Consiliul de Securitate nu este capabil să răspundă în mod eficient la încălcări grave ale securității în întreaga lume", a declarat ambasadorul de facto al Taiwanului în SUA, Hsiao Bi-khim, într-un interviu. "Suntem cu toții conștienți de interesele noastre comune și de agenda noastră comună în menținerea păcii globale. Acesta este motivul pentru care a fost fondată ONU".

loading...
PUTETI CITI SI...