Creşterea preţului gazului şi propaganda rusă. Compania Gazprom e suspectată că e în spatele scumpirilor energetice

Postat la: 15.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Creşterea preţului gazului şi propaganda rusă. Compania Gazprom e suspectată că e în spatele scumpirilor energetice

Creşterea preţului la energie, subiect important de dezbatere în UE, este abordată şi în presa pro-Kremlin. În timp ce 700 de europarlamentari cer anchetarea Gazprom pentru practici neloiale, media pro-rusă promovează imaginea Rusiei ca un furnizor de energie de încredere, iar alternativa surselor de energie verzi drept un eşec.

„Energia este un subiect important în această săptămână, de asemenea, în presa pro-Kremlin. Aceste instituţii media lucrează din greu pentru a-şi convinge publicul că Rusia nu a folosit niciodată energia ca instrument coercitiv şi că, în cele din urmă, nu există alternative reale pentru aprovizionarea rusă, ceea ce este neadevărat", se arată pe siteul Comisiei Europene - EU vs Disinfo

Amintim că sursa amintită este materializarea unui proiect al Grupului de lucru East StratCom, înfiinţat în 2015, la iniţiativa Consiliului European, pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează Uniunea Europeană.

„Uitând convenabil de istoria bine documentată a utilizării exporturilor de energie din Rusia (şi mai devreme, a Uniunii Sovietice) ca instrument de obţinere a concesiunilor politice, presa pro-Kremlin încearcă să picteze o imagine a co-existenţei armonioase între Rusia şi clienţii săi de energie. Din păcate, mulţi îşi amintesc încă bine evenimentele care au avut loc în Ucraina în primăvara anului 2014, când creşterile preţurilor la energie s-au succedat punând presiune politică asupra Kievului", se mai arată pe site.

Apoi, sunt analizate instrumentele de dezinformare ale instituţiilor media pro-Kremlin. „Negarea simplă nu este, în mod natural, suficientă, spaţiul informaţional trebuie să fie impregnat cu o serie de teorii alternative pentru a tulbura apele şi a epuiza publicul critic", se artă în articol.

Modul în care presa pro-Kremlin relatează despre modalităţile prin care UE şi statele sale membre încearcă să-şi asigure şi să diversifice aprovizionarea cu gaze naturale şi alte surse de energie poate fi descrisă cel mai bine ca discursul vânzătorului de maşini second-hand care nu are interesele clientului în minte când vrea să-şi vândă marfa.

Potrivit presei pro-Kremlin, orice încercare a UE de trece de la relaţia cu un singur furnizor către relaţii mai sigure şi competitive, împreună cu o infrastructură îmbunătăţită a gazelor, este inutilă şi duce doar la preţuri mai ridicate. „În mod clar, membrii Parlamentului European nu au considerat acest mesaj drept unul veridic, ci au cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în ultimele creşteri ale preţurilor pe pieţele europene ale gazelor naturale ", relatează EUvsdisinfo.eu.

700 de membri ai Parlamentului European au declarat, într-o scrisoare trimisă la mijlocul lui septembrie, Comisiei Europene, că suspectează compania furnizoare de gaz rusă Gazprom a acţionat pentru a creşte preţurile la gaz, a relatat Reuters.

„Solicităm Comisiei Europene să deschidă urgent o anchetă cu privire la posibila manipulare deliberată a pieţei de către Gazprom şi la o posibilă încălcare a normelor de concurenţă ale UE", se menţionează în scrisoare. Ca răspuns la acuzaţii, Gazprom a declarat că a furnizat clienţilor săi gaz cu respectarea deplină a contractelor existente. Comisia Europeană a declarat că a primit scrisoarea şi va răspunde în timp util.

Parlamentarii au declarat că sunt suspiciuni cu privire la „efortul companiei de a pune presiune pe" Europa pentru a accepta o lansare rapidă a gazoductului său Nord Stream 2, care încă trebuie să elimine obstacolele de reglementare, situaţia care ar putea întârzia câteva luni funcţionarea gazoductului. Gazprom a anunţat săptămâna trecută că a finalizat construcţia conductei Nord Stream 2 către Germania, dublându-şi capacitatea de export de gaze prin Marea Baltică.

Parlamentarii europeni au citat incidente, inclusiv închideri recente ale unora dintre producţiile Gazprom şi au declarat că compania a refuzat să rezerve capacităţile de transport al gazelor prin conductele existente.

„Toţi aceşti factori permit să bănuim că creşterea record a preţului gazelor naturale în Europa din ultimele săptămâni ar putea fi un rezultat direct al manipulării deliberate a pieţei Gazprom", se spunea în scrisoare. Nord Stream 2 s-a confruntat cu sancţiuni din partea Statelor Unite şi cu critici din partea altor ţări, care se tem că UE îşi sporeşte dependenţa de importurile de energie din Rusia.

„Dacă publicul nu este receptiv la naraţiunile despre Rusia, ca furnizor de energie de încredere, sau că contractele de furnizare pe termen lung cu Gazprom sunt cheia unei aprovizionări ieftine şi sigure cu gaz, există întotdeauna opţiunea de a tulbura apele cu un truc retoric ieftin - de a descrie orice altă opţiune ca neviabilă. De parcă nu ar exista alte opţiuni sustenabile la dispoziţia factorilor de decizie decât să se bazeze pe aprovizionarea cu energie a Rusiei", se arată în articol.

În timp ce UE şi statele sale membre fac progrese constante în tranziţia lor verde, departe de combustibilii fosili care contribuie la schimbările climatice, instituţiile media pro-Kremlin o descriu ca pe o ameninţare pentru Rusia şi promovează afirmaţii false şi înşelătoare cu privire la sursele regenerabile de energie, cum ar fi energia solară şi eoliană, în timp ce promovează Gazprom ca pe un furnizor de energie pe care europenii se pot baza.

Una dintre aceste ştiri false s-a referit la faptul că gheaţa şi zăpada a acoperit, în februarie 2021, milioane de panouri solare în Germania, iar 30.000 de turbine eoliene pur şi simplu au îngheţat şi s-au oprit. „Radiodifuzorul german RBB a publicat un raport care avertizează despre prăbuşirea puterii în Germania. Dar, din fericire, germanii nu au avut timp să închidă toate centralele pe cărbune, ceea ce a salvat ţara de îngheţ. Reţineţi că aceste staţii funcţionau la capacitate maximă, lăsând cele mai mari oraşe fără rezerve de energie", se arată în ştirea din presa rusă.

Mai mult, „jurnaliştii" au mărit miza arătând că „peste 4 milioane de oameni s-au trezit fără electricitate în Texas, unde 12 gigawati de turbine eoliene au încetat producţia din cauza zăpezii, care reprezintă jumătate din capacitatea parcurilor eoliene."

Pe EU vs Disinfo, ştirea a fost catalogată drept fiind falsă. S-a arătat că: „Dezinformarea Pro-Kremlin legată de producţia de energie regenerabilă, care este uneori cuplată cu naraţiuni despre schimbările climatice, urmând naraţiunea că încălzirea globală este o „înşelăciune" comisă de grupuri de interese, precum companiile care derulează afaceri verzi, care beneficiază de isteria climatică.

Nu a existat o scădere semnificativă a producţiei de energie electrică din surse regenerabile de energie în Germania în februarie 2021, după cum a raportat AFP şi aşa cum se arată în aceste diagrame de la Institutul Fraunhofer pentru sisteme de energie solară din ţară care compară intrarea din diferite surse de energie".

Mica parte de adevăr din ştirea din presa Pro-Kremlin este faptul că „temperaturile mai scăzute pot limita capacitatea turbinelor eoliene şi a panourilor solare de a produce energie, dar nu există dovezi că Germania s-a confruntat cu o „prăbuşire" sau „oprire" a energiei eoliene şi solare, ţinând cont de faptul că ambele surse de energie - panourile solare şi turbinele eoliene - sunt capabile să funcţioneze în condiţii de frig şi zăpadă."

În ceea ce priveşte problemele de furnizare a energiei electrice în statul american Texas au fost cauzate în mare măsură de îngheţarea conductelor de gaze naturale, nu de problemele cu sursele de energie eoliană şi solară care „funcţionau aproape la fel de bine cum era de aşteptat".

Ţinta presei pro-Kremlin este şi Greta Thunberg despre care se spune că „este folosită de lobbyiştii giganţilor energetici verzi; sau că ucrainenii vor dispărea din cauza încălzirii globale; sau că ecologiştii sunt încântaţi de frica din jurul covid-19, deoarece o văd ca o oportunitate; sau că schimbările climatice nu reprezintă o preocupare atât de mare pentru cetăţeni; sau că Occidentul a inventat „încălzirea globală" pentru a opri dezvoltarea economică a Rusiei."

Baza de date EUvsDisinfo conţine numeroase exemple de instituţii media pro-Kremlin care dezinformează cu privire la politicile energetice ale UE şi ale statelor sale membre şi la obiectivele acestora. Dezinformarea promovată de presa pro-Kremlin oferă observatorilor atenţi o imagine asupra priorităţilor politice ale Kremlinului. „O Uniune Europeană rezistentă, care este mai puţin dependentă de exporturile de energie din Rusia şi se bazează pe o varietate sănătoasă de furnizori de energie, nu se numără printre scenariile pe care Kremlinul le doreşte".

loading...
PUTETI CITI SI...