CNN: Occidentul are săptămâna viitoare o "fereastră" rară pentru a-l pune la punct pe Vladimir Putin!
Postat la: 09.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Săptămâna viitoare ar putea avea loc unul dintre cele mai semnificative și definitorii momente în relațiile dintre NATO și Rusia de la destrămarea Uniunii Sovietice încoace, scrie, într-o analiză, CNN.
Miercuri, reprezentanți ai NATO, ai celor 30 de state membre și ai Federației Ruse se vor întâlni la Bruxelles, în principal pentru a discuta despre recenta consolidare militară a trupelor rusești la granița dintre Rusia și Ucraina. Diplomații americani și ruși se vor întâlni luni la Geneva pentru a discuta, de asemenea, despre criză.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că există "două căi" și că opțiunea "diplomației și a dezescaladării" este una dintre cele două pe care SUA și comunitatea internațională le-au prezentat Moscovei înainte de întâlniri.
Blinken s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Stockholm, Suedia, în decembrie, pe fondul îngrijorării tot mai mari a puterilor occidentale că Rusia încearcă să invadeze Ucraina.
Recenta escaladare a tensiunilor a stârnit temeri privind o repetare a situației din 2014, când Rusia a anexat cu forța peninsula Crimeea și a sprijinit separatiștii din estul Ucrainei. Faptul că Rusia a fost capabilă să facă acest lucru și să scape nepedepsită, a declanșat ani de zile de discuții serioase în cercurile politice despre rolul Occidentului și dacă acesta este sau nu capabil să țină piept Rusiei.
Relațiile dintre Occident și Rusia nu și-au mai revenit niciodată după acel moment - în schimb, aproape că au ajuns la minimele din perioada Războiului Rece. Consiliul NATO-Rusia, înființat în 2002 ca un forum de discuții pentru cooperarea dintre Occident și Rusia, nu s-a mai reunit de peste doi ani.
Blinken a declarat vineri că ar putea fi făcute progrese în timpul discuțiilor diplomatice de săptămâna viitoare între oficialii americani, europeni și ruși, dar că trebuie să fie o "stradă cu două sensuri". Mai mulți oficiali NATO au declarat pentru CNN că, în opinia lor, faptul că Rusia a acceptat în cele din urmă să se întâlnească este o concesie majoră și un semn că diplomația ar putea duce la o dezescaladare, dar s-au declarat precauți, apreciind că un Kremlin din ce în ce mai ostil ar putea să nu se prezinte la întâlnire cu bună credință.
Abia luna trecută, Moscova a publicat două proiecte de acord în care își prezenta cererile pentru dezamorsarea tensiunilor de la granița cu Ucraina. Aceste cereri includ retragerea desfășurărilor NATO în Europa de Est până la un anumit punct din anii 1990, ceea ce înseamnă că multe țări care se învecinează cu Rusia și care se aflau sub controlul Uniunii Sovietice ar fi mai puțin protejate de alianță.
Acest lucru, împreună cu promisiunea că NATO nu se va extinde mai departe spre est, este o cerere inacceptabilă și un eșec din punctul de vedere al NATO.
Surse NATO spun că cererile ar putea fi "deliberat ridicole pentru a forța o regresie în ceea ce privește admiterea de noi membri NATO, scoțând din combinație țări precum Ucraina și Finlanda" sau ar putea fi pur și simplu "o performanță care le permite oficialilor ruși să spună că au încercat să negocieze pentru a justifica o escaladare în fața cetățenilor lor".
Având în vedere inflexibilitatea ambelor părți, care este rostul întâlnirii?
Potrivit oficialilor celor mai vocali și mai vechi membri NATO, miercuri este o oportunitate pentru alianță de a stabili o poziție fermă și unitară: dacă Rusia escaladează tensiunile, se va confrunta cu "consecințe economice grave" și „vor fi folosite instrumente care nu au fost desfășurate în 2014".
Oficialii care au vorbit cu CNN nu au dezvăluit care vor fi aceste instrumente, deoarece "semnalarea acestora ar da Rusiei posibilitatea de a se pregăti pentru ele", însă este corect să spunem că acestea vor fi un amestec de sancțiuni economice dure și chiar mai multe trupe NATO la ușa Rusiei.
Oricât de riscantă ar fi ostilitatea occidentală în provocarea lui Putin, inacțiunea ar putea fi mai rea. "Capitularea la cereri ieșite din comun ar face ca situația generală să fie mult mai periculoasă, deoarece nu ar face decât să încurajeze Kremlinul să acționeze agresiv", spune Pasi Eronen, analist de cercetare la Conflict Studies Research Centre. "În plus, China și alți revizioniști urmăresc reacțiile la jocul de noroc al Kremlinului".
Ceea ce se remarcă atunci când se vorbește cu oficialii și experții este sentimentul că Occidentul este mult mai puțin speriat de Rusia decât a fost în ultimii ani. Otrăvirile și asasinarea cetățenilor ruși pe teritoriul străin, suprimarea brutală și încarcerarea adversarilor politici, amestecul în alegerile străine și anexarea Crimeei, toate acestea au zugrăvit o imagine a lui Putin ca un lider puternic de care trebuie să ne temem.
"Putin este un autocrat îmbătrânit, obsedat de moștenirea guvernării sale și de cea a eșecului Uniunii Sovietice", spune Eronen. "Rusia a fost devastată de Covid-19, iar viitorul economiei sale bazată pe export de hidrocarburi pare sumbru."
Această slăbiciune economică este punctul în care Occidentul, dacă rămâne unit, ar putea eventual să îi forțeze mâna lui Putin.
În timp ce Occidentul a impus sancțiuni Rusiei în ultimii ani pentru diversele abateri ale Kremlinului, este corect să spunem că acestea ar fi putut merge mai departe.
Acesta este, în parte, motivul pentru care săptămâna viitoare este atât de importantă: dacă aliații NATO ajung cu toții la un acord, ar putea trimite cel mai puternic mesaj posibil într-un moment critic. Chiar în momentul în care Putin încearcă din nou să-și forțeze norocul, Occidentul are ocazia să spună într-un cadru diplomatic oficial că nu mai are răbdare.
Pentru ca orice noi sancțiuni să fie mai eficiente decât încercările anterioare de a pedepsi Rusia, Occidentul trebuie să fie pregătit să sufere. În trecut, acesta a evitat să vizeze datoria suverană rusă și comerțul cu energie.
Potrivit lui Richard Connolly, membru asociat la Royal United Services Institute, "creșterea costurilor de a face afaceri pentru firmele rusești, fie prin restricționarea accesului la capital, fie prin restricții de acces la tehnologii", ar putea avea un impact mai mare asupra economiei rusești și asupra cercului intim al lui Putin decât vizarea persoanelor fizice, deoarece "majoritatea afacerilor rusești critice sunt într-un fel sau altul legate de Kremlin".
De asemenea, el spune că "impunerea de sancțiuni secundare asupra celor care fac comerț cu Rusia" în domenii precum energia, armele și bunurile strategice ar putea provoca niveluri similare de daune pe care sancțiunile secundare le-au provocat Iranului.
"Trebuie să ne unim forțele și să nu ne fie teamă. Putin se teme - nu noi. Îi este frică de propriul popor, îi este frică de alegerile democratice", spune Rasa Juknevičienė, fost ministru lituanian al apărării. Ea consideră că acum este momentul pentru accelerarea aderării Ucrainei la NATO.
"Europa nu se poate întoarce la vremurile lui Hitler și Stalin, când națiunile erau divizate. Ucrainenii, și nu Kremlinul, trebuie să decidă care va fi viitorul Ucrainei. Succesul Ucrainei ar fi cel mai bun remediu împotriva Kremlinului. Ei se tem cel mai mult de el", adaugă ea.
În mod evident, discuțiile de săptămâna viitoare vor fi tensionate, iar rezolvarea crizei ucrainene nu va fi ușoară. Putin poate fi cel mai periculos atunci când este pus la colț, spun observatorii, iar în prezent jonglează cu mai multe crize de politică externă după ce trupele rusești au fost desfășurate în Kazahstanul vecin pentru a reprima tulburările în urma unor proteste antiguvernamentale violente. O temă curentă în ultimii ani a fost aceea că Putin a profitat de erorile de judecată ale Occidentului - de la retragerea din Afganistan la inacțiunea în Siria - și a folosit orice mijloc pe care îl are pentru a-și consolida reputația de lider puternic.
Și, după cum au recunoscut mai mulți oficiali NATO, lui Vladimir Putin îi pasă de Ucraina mult mai mult decât multora din Occident și va avea o răbdare nelimitată pentru a obține ceea ce vrea.
Occidentul intră în săptămâna viitoare cu atât de multe avantaje strategice față de Rusia, încât, pe hârtie, ar trebui să fie relativ ușor să forțeze mâna lui Putin spre o detensionare în estul Europei. Cu toate acestea, Putin nu a rămas la putere de peste 20 de ani fără motiv.
Pentru ca Occidentul să reușească să își valorifice cu succes poziția în acest moment critic și să îl reducă pe Putin la minimum, unitatea sa trebuie să fie de nezdruncinat. O repetare a greșelilor din 2014 ar putea crea o versiune și mai periculoasă a liderului rus, dacă acesta va reuși să înfrunte cea mai puternică alianță de pe glob.
-
Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un conte ...
-
Putin joacă tare pe nervii noștri: Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea declanșa o nouă cursă nucleară - Avertisment dur lansat de la Moscova
Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia ...
-
Sara Netanyahu, soția premierului israelian, este suspectată de influențarea unor martori
Procurorul general al Israelului a cerut o anchetă asupra soţiei premierului Benjamin Netanyahu, care este suspectată că ...
-
Tabăra lui Trump se zguduie: Musk și Ramaswamy intră în conflict cu susținătorii MAGA pe tema imigrației
De mai multe zile s-a iscat o adevărată furtună în tabăra lui Donald Trump din cauza comentariilor făcute de doi dintre ...
-
Putin: "În 2021, actualul preşedinte Biden mi-a propus exact asta: amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani"
Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că omologul său american Joe Biden i-a propus - în 2021 - o "amânare" a aderării ...
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucrai ...
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald ...
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi ...
-
Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
Parteneriatul dintre Rusia și Coreea de Nord este favorabil ambelor țări ostile Occidentului. Armatele lui Putin primesc ...
-
Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
Argentina a ieșit dintr-o recesiune profundă, ceea ce reprezintă o victorie majoră pentru președintele libertarian al ță ...
-
De ce ar putea fi Donald Trump primul președinte penal al SUA
Avocații lui Donald Trump au cerut recent Curții Supreme de Justiție anularea dosarelor penale privind cele 34 de capete ...
-
Cine va controla Siria? Actorii globali pregătiți să-și impună influența post-Bashar al-Assad
După înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, sirienii vor căuta să-și decidă singuri viitorul politic, feriți de infl ...
-
Război, extremă urgență: Vântul suveranismului mătură Europa - Extrema dreaptă germană pune la îndoială apartenența la NATO
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va tr ...
-
De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
Israelul nu a pierdut timpul după căderea lui Bashar al-Assad pentru a bombarda toate mijloacele militare siriene pe car ...
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imagin ...
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, î ...
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donal ...
-
Turcia a preluat frâiele în Orientul Mijlociu: negocieri de culise, după căderea regimului Assad
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat joi seara la Ankara şi a avut imediat o întrevedere cu preşedintele ...
-
Instabilitatea politică aruncă în aer economia UE: avertisment dur de la Banca Europeană
Contextul politic tumultuos din Europa a influenţat decizia de politică monetară adoptată joi de Consiliul guvernatorilo ...
-
Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
Budapesta a anunţat, după discuţia la telefon a premierului ungar Vikor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Kie ...
-
"NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
Propunerea lui Donald Trump de pace în Ucraina nu e acceptată de Putin. Rusia nu este dispusă la concesii pentru încheie ...
-
Viktor Orban l-a sunat pe Vladimir Putin după vizita la Donald Trump. Subiectul principal - războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din ...
-
Volodimir Zelenski a dezvăluit ce a vorbit la Paris cu Donald Trump și Emmanuel Macron pentru "inghetarea" razboiului din Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a pledat luni pentru o soluţionare diplomatică a războiului purtat de Rusia în Ucraina ş ...
-
Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit luni cu Donald Trump şi cu miliardarul Elon Musk la complexul Mar-a-Lago ...
-
Israelul bombardează intens Damascul după fuga lui Bashar al-Assad
Loviturile forțelor aeriene israeliene în Siria au fost „foarte intense", spun surse din apărare pentru The Times of Isr ...
-
Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, întrebat despre alegerile prezidenţiale din România, referindu-se la ...
-
Bashar al-Assad s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Damascul. Rebelii HTS anunţă că Siria este liberă
Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Damascul spre o destinaţie necunoscută, a an ...
-
Alertă maximă în Taiwan: Beijingul își dublează flota militară în apropierea insulei
Ministerul apărării din Taiwan a declarat duminică că China aproape și-a dublat numărul de nave de război care operează ...
-
Serviciile secrete ale lui Viktor Orban ar fi spionat funcționari UE. Reacția oficialilor din Ungaria
Oficiali ai Oficiului European de Luptă Antifraudă ar fi fost urmăriți, ascultați telefonic și le-ar fi fost piratate la ...
-
O navă cu armament pentru Ucraina a eșuat în largul costelor norvegiene
O navă încărcată cu armament având ca destinaţie o importantă platformă logistică poloneză pentru livrarea de ajutor mil ...