Cinci state arabe plus Iranul printre cele 19 națiuni pregătite să se alăture BRICS!

Postat la: 02.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Cinci state arabe plus Iranul printre cele 19 națiuni pregătite să se alăture BRICS!

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Egiptul, Bahrain și Iranul au cerut în mod oficial să se alăture grupului de națiuni BRICS, care se pregătește să organizeze summitul său anual în Africa de Sud.

În total, 19 națiuni și-au exprimat interesul de a se alătura blocului de piețe emergente format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, potrivit lui Anil Sooklal, ambasadorul Africii de Sud în cadrul grupului.

"Ceea ce se va discuta este extinderea BRICS și modalitățile în care se va întâmpla acest lucru... Treisprezece țări au cerut în mod oficial să se alăture, iar alte șase au cerut în mod informal. Primim cereri de aderare în fiecare zi", a declarat oficialul sud-african pentru Bloomberg la începutul acestei săptămâni.

BRICS își va organiza summitul anual la Cape Town în prima săptămână din iunie. Miniștrii de externe din toate cele cinci state membre și-au confirmat participarea.

La începutul acestei luni, Bloomberg a dezvăluit că se așteaptă ca BRICS să depășească în curând statele G7, conduse de SUA, în ceea ce privește așteptările de creștere economică.

Conform analizei lor, în timp ce națiunile G7 și BRICS au contribuit fiecare în mod egal la creșterea economică globală în 2020, performanța blocului condus de occidentali a scăzut recent. Până în 2028, se așteaptă ca G7 să reprezinte doar 27,8% din economia globală, în timp ce BRICS va reprezenta 35%.

Estimările au fost făcute la doar câteva săptămâni după ce vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, Alexander Babakov, a dezvăluit că BRICS lucrează la dezvoltarea unei "noi monede" care va fi prezentată la viitorul summit al organizației.

Statele membre BRICS reprezintă peste 40% din populația globală și aproximativ un sfert din PIB-ul mondial.

Interesul națiunilor din Sudul Global de a se alătura blocului vine într-un moment în care tot mai multe guverne se îndepărtează de dolarul american.

Moneda verde a devenit mai puțin fiabilă pentru economiile dolarizate din cauza creșterii ratelor dobânzilor reglementate de Rezerva Federală a SUA (FED) și a înarmării dolarului de către bancă prin sancțiuni financiare.

În plus, Occidentul - în special Europa - se confruntă cu o criză energetică în creștere, ca urmare a sancțiunilor care vizează piețele energetice rusești din cauza invaziei Ucrainei și a sabotajului american al conductei Nordstream.

loading...
PUTETI CITI SI...