Ce a vrut sa insemne, de fapt, summitul Biden-Putin de la Geneva
Postat la: 20.06.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Intrebarea pe care analiștii ar trebui să și-o pună mai întâi: de ce anume administrația Biden s-a mișcat atât de repede pentru a programa o întâlnire față în față cu Vladimir Putin, pe care președintele american, în calitate de lider al Partidului Democrat, l-a defăimat pe tot parcursul anilor de mandat Trump?
Biden a fost unul dintre cei care au insistat că rușii au intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 pentru a o defaima pe Hilary Clinton și a ajuta la alegerea lui Donald Trump. Cel mai recent, Biden s-a aliniat colegilor democrați în condamnarea încarcerării de către Rusia a activistului de opoziție Alexei Navalny. Pe scurt, democrații, și Biden la cârma lor, au transformat Rusia în marele răufăcător din spatele mai tuturor evoluțiilor dăunătoare intereselor americane pe plan intern sau internațional. Punctul culminant a fost confirmarea lui Biden, cu puțin mai mult de o lună în urmă, în fața unui reporter de televiziune, că Putin "este un ucigaș".
Așadar, de ce a insistat Joe Biden să organizeze o întâlnire atât de devreme în mandatul său? Summitul a avut un singur motor, și anume acela de a pune capăt unei curse a înarmărilor pe care Statele Unite o pierd, dacă nu au pierdut-o deja irevocabil, și de a împiedica ca schimbarea negativă a echilibrului strategic împotriva Americii să se agraveze și mai mult. Beneficiul secundar ar fi anularea cheltuielilor militare planificate, bugetate cu mult peste un trilion de dolari numai pentru modernizarea triadei nucleare. Acest lucru ar elibera astfel fonduri pentru investițiile masive în infrastructură pe care Biden încearcă în prezent să le impună în Congres
Evenimentele se referă la dezvăluirea dramatică a ultimelor sisteme de arme strategice de ultimă generație ale Rusiei de către Vladimir Putin în ultima treime a lungului său discurs în fața sesiunii comune a legislativului bicameral al Rusiei, ceea ce noi numim în mod obișnuit discursul său despre starea națiunii. Putin a descris în detaliu capacitățile operaționale ale noilor sisteme care erau pregătite pentru a fi puse la dispoziția forțelor militare active sau care se aflau foarte avansate în procesul de testare și producție. Printre acestea se numărau rachete hipersonice care zburau la Mach 10 și mai mult. El a afirmat că noile sisteme de armament au marcat prima dată în istorie când Rusia a luat-o înaintea Occidentului în ceea ce privește performanțele inovatoare și fără egal ale armelor sale, în timp ce în trecutul sovietic, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și apariția erei nucleare, au jucat mereu la recuperare. Mai mult, el a insistat că noile sisteme de armament au însemnat restabilirea parității strategice cu Statele Unite.
De la retragerea SUA din tratatul ABM în 2002, sub conducerea lui George Bush, politica americană a avut ca scop să permită un prim atac care să doboare rachetele balistice intercontinentale rusești și apoi să facă inutile forțele nucleare reziduale ale Rusiei, care ar putea fi doborâte în aer de sistemele americane de rachete antibalistice. Noile rachete rusești, manevrabile și cu viteză foarte mare, ar putea eluda toate rachetele ABM cunoscute. Potrivit textului lui Putin din martie 2018, noile arme strategice rusești au relegat sutele de miliarde pe care americanii le-au investit în obținerea superiorității la statutul unei linii Maginot moderne. Indiferent ce ar putea arunca Washingtonul asupra Rusiei, forțele rusești reziduale vor pătrunde în apărarea americană și vor face ravagii în patria americană.
În zilele care au urmat acestui discurs de "șoc și spaimă", presa americană mainstream a reacționat la afirmațiile lui Putin cu ideea că țara sa relativ săracă nu ar putea să devanseze Statele Unite în materie de arme strategice, lucrând cu un buget de 10 ori mai mic. În plus, scepticii au subliniat contextul discursului lui Putin, care era de fapt platforma sa electorală pentru alegerile prezidențiale de mai târziu în aceeași lună. Aceștia au susținut că marele său spectacol în fața parlamentului a fost pentru consumul intern, pentru a se apăra împotriva liberalilor din Rusia, care au făcut din corupție și din furtul activelor statului berbecul lor de luptă și care au susținut, ca și candidatul Iabloko Grigori Iavlinski, că țara nu ar putea fi niciodată un adversar militar al Occidentului, având în vedere PIB-ul și industria prelucrătoare scăzute.
Cu toate acestea, la Casa Albă și, cu siguranță, în interiorul Pentagonului, au existat unii care au lăsat la o parte aroganța omniprezentă și presupusul excepționalism. Dacă prezentarea sa era o cacealma, aceasta ar fi pus în pericol zeci de milioane de compatrioți ai săi și nu-i stătea în fire unui lider care fusese întotdeauna reținut și consecvent. Printre cei care au fost alarmați de prezentarea de către Putin a capacităților tehnice deținute acum de ruși s-au numărat patru senatori americani, trei dintre ei democrați cu drepturi depline și un independent care, de altfel, a candidat ca democrat atunci când a încercat să obțină președinția.
Prin urmare, putem presupune că ceea ce Putin a dezvăluit la începutul lunii martie 2018 nu a figurat în evaluările privind puterea militară a Rusiei de către întregul establishment de informații al SUA. Acesta a fost un eșec enorm al serviciilor de informații, dar nu a fost unic în ceea ce privește înțelegerea SUA despre Rusia în acei ani. De nenumărate ori, americanii se treziseră fără habar despre demersurile Rusiei, inclusiv, de exemplu, despre intervenția militară a Kremlinului în războiul civil sirian în 2015, despre înființarea comandamentului său comun de informații cu Bagdadul, despre faptul că a primit drepturi de survol al Iranului și Irakului pentru a-și îndeplini misiunea în Siria. Aceste "surprize" veniseră în pofida prezenței a mii de ofițeri de informații americani în Irak.
Într-o scrisoare deschisă adresată secretarului de stat de la acea vreme, Rex Tillerson, publicată pe site-ul Senatului, cei patru senatori democrați i-au cerut acestuia să înceapă imediat negocieri cu rușii pentru controlul armamentului, în ciuda tuturor divergențelor cu rușii în multe alte domenii:
"Scriem pentru a îndemna Departamentul de Stat să convoace următorul Dialog Strategic SUA-Rusia cât mai curând posibil. Un dialog strategic SUA-Rusia este mai urgent după discursul public al președintelui Putin din 1 martie, când acesta s-a referit la mai multe arme nucleare noi pe care Rusia se pare că le dezvoltă, inclusiv o rachetă de croazieră și o dronă nucleară subacvatică, care nu sunt în prezent limitate de Noul tratat START și care ar fi destabilizatoare dacă ar fi desfășurate."
În mod specific, ei au propus ca noile sisteme de arme rusești să fie introduse în tratatul SALT, pe care l-au îndemnat să îl prelungească. Acest lucru ar asigura stabilitatea strategică:
"Nu există nicio garanție că putem face progrese cu Rusia în aceste probleme. Cu toate acestea, chiar și la apogeul tensiunilor din timpul Războiului Rece, Statele Unite și Uniunea Sovietică au fost capabile să se angajeze în chestiuni de stabilitate strategică. Liderii din ambele țări au crezut, așa cum ar trebui să credem și noi astăzi, că forța distructivă incredibilă a armelor nucleare este un motiv suficient pentru a face toate eforturile pentru a diminua șansa ca acestea să nu mai poată fi folosite niciodată."
Scrisoarea a fost preluată de agenția RIA Novosti, RBK și Tass la câteva ore de la postarea inițială, de unde a ajuns în știrile rusești principale. Mai târziu în cursul lunii, după victoria lui Vladimir Putin în alegeri, The New York Times a publicat pe prima pagină un reportaj despre comentariile lui Donald Trump cu privire la apelul său telefonic pentru a-l felicita pe omologul său rus: "Am avut o convorbire telefonică foarte bună", a declarat dl Trump reporterilor. "Probabil că ne vom întâlni în viitorul nu foarte îndepărtat pentru a discuta despre cursa înarmărilor, care scapă de sub control".
După aceasta, presedintele SUA a cerut și Congresul a reacționat pozitiv la creșterea bugetului apărării și, în special, la finanțarea unei modernizări masive și costisitoare a potențialului de arme nucleare al țării, pentru a contracara noile sisteme de arme hipersonice ale țării ar permite Rusiei să ajungă în orașele americane vizate în aceleași 10-12 minute de care americanii s-ar bucura dacă și-ar lansa rachetele lor mai lente asupra Moscovei din Polonia și România.
După cum a remarcat Vladimir Putin într-un discurs recent, adresat unei organizații profesionale, care a fost acoperit pe larg la știrile de seară ale televiziunii de stat, lansările celor mai noi rachete ale sale au fost urmărite îndeaproape de serviciile secrete americane. Cu mai mult decât un strop de dispreț pentru autocompătimirea încăpățânată a americanilor și pentru negarea realității, Putin a spus că rușii sunt gata să împărtășească înregistrările telemetrice cu Statele Unite, pentru ca acestea să poată vedea mai bine cu ce se confruntă acum.
Disprețul caustic față de răuvoitorii Rusiei, implicit în această declarație, este pe deplin simptomatic pentru ultima linie dură pe care o vedem în politica externă rusă de când Biden a preluat președinția. Kremlinul nu-și face iluzii cu privire la mentalitatea de Război Rece a adversarilor săi americani și europeni și răspunde cu aceeași monedă. Acest lucru se referă la expulzări diplomatice, la sancțiuni economice și personale, la orice praștie și săgeată care îi iese în cale. În ultimele săptămâni, am văzut cum fiecare afront adus mândriei naționale rusești și normelor diplomatice internaționale a fost întâmpinat de un răspuns rusesc care a făcut un pas înainte împotriva "statelor inamice", printre care se numără acum oficial și Statele Unite.
Text preluat si prelucrat (actualizat) de pe blogul expertului Gilbert Doctorow
-
Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul într-o măsură mai mare sau mai mică: până la sfârșitul anului 2 ...
-
Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu pentru podcasterul american Lex Fridman, citat de The ...
-
Se complică situația în Canada: Justin Trudeau își pregătește demisia
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau este din ce în ce mai aproape de a anunţa că intenţionează să demisioneze, deşi n ...
-
Serviciile de informaţii americane aruncă bomba: "Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen"
Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen, indicând rolul Beijingului în furnizarea de armament a ...
-
Dezertare masivă în armata ucraineană. O treime din soldatii proaspat instruiti n-au mai ajuns pe front
Circa 1.700 de soldaţi ucraineni dintr-o brigadă alcătuită din aproximativ 6.000 de soldaţi, dintre care o parte au fost ...
-
Nehammer anunță că demisionează. De peste trei luni, Austria n-are guvern
Negocierile dintre Partidului Popular austriac (ÖVP) și Partidul Social-Democrat (SPO) au eșuat, conform presei austriec ...
-
De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
Miliardarul Elon Musk a provocat panică printre liderii europeni, după ce a cerut eliberarea unui personaj controversat ...
-
Scandal uriaș pe final de mandat: Joe Biden îl decorează pe George Soros
Joe Biden a acordat prestigioasa Medalie Prezidenţială a Libertăţii unei serii de celebrităţi, a căror alegere este uneo ...
-
România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
Un nou minister de vârf pentru o nouă politică economică, Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor fu ...
-
Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anulat toate deplasările din următoarele două săptămâni după ce ...
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președi ...
-
Ce pune la cale Teheranul? Iranul dă asigurări că o nouă rezistenţă va apărea în Siria împotriva Israelului
O „nouă rezistenţă" împotriva Israelului va apărea în Siria, în ciuda căderii fostului preşedinte Bashar al-Assad, potri ...
-
Regele Charles a semnat tratatul Forumului Economic Mondial pentru instalarea unei guvernări globale!
Comunicatul de presă al Palatului Buckingham, publicat pe 25 decembrie 2024: Mesajul de Crăciun al Majestății Sale Regel ...
-
Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un conte ...
-
Putin joacă tare pe nervii noștri: Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea declanșa o nouă cursă nucleară - Avertisment dur lansat de la Moscova
Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia ...
-
Sara Netanyahu, soția premierului israelian, este suspectată de influențarea unor martori
Procurorul general al Israelului a cerut o anchetă asupra soţiei premierului Benjamin Netanyahu, care este suspectată că ...
-
Tabăra lui Trump se zguduie: Musk și Ramaswamy intră în conflict cu susținătorii MAGA pe tema imigrației
De mai multe zile s-a iscat o adevărată furtună în tabăra lui Donald Trump din cauza comentariilor făcute de doi dintre ...
-
Putin: "În 2021, actualul preşedinte Biden mi-a propus exact asta: amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani"
Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că omologul său american Joe Biden i-a propus - în 2021 - o "amânare" a aderării ...
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucrai ...
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald ...
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi ...
-
Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
Parteneriatul dintre Rusia și Coreea de Nord este favorabil ambelor țări ostile Occidentului. Armatele lui Putin primesc ...
-
Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
Argentina a ieșit dintr-o recesiune profundă, ceea ce reprezintă o victorie majoră pentru președintele libertarian al ță ...
-
De ce ar putea fi Donald Trump primul președinte penal al SUA
Avocații lui Donald Trump au cerut recent Curții Supreme de Justiție anularea dosarelor penale privind cele 34 de capete ...
-
Cine va controla Siria? Actorii globali pregătiți să-și impună influența post-Bashar al-Assad
După înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, sirienii vor căuta să-și decidă singuri viitorul politic, feriți de infl ...
-
Război, extremă urgență: Vântul suveranismului mătură Europa - Extrema dreaptă germană pune la îndoială apartenența la NATO
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va tr ...
-
De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
Israelul nu a pierdut timpul după căderea lui Bashar al-Assad pentru a bombarda toate mijloacele militare siriene pe car ...
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imagin ...
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, î ...
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donal ...